domy

(402 wyniki)
  • Banalne... Jedną z najtrudniejszych rzeczy w samotnym macierzyństwie jest dla mnie... wyjście z domu. Oczywiście z dzieckiem bo innej opcji nie ma, a jak jest to jedna na tysiąc i się nie liczy. Mała ma niecałe trzy lata i od ponad roku lub od chwili gdy nie można dziecka po prostu wziąć, opakować i jazda jest problem z wyjściem z domu. Gdziekolwiek. Czasami jest czasami nie ma. Ale zazwyczaj jest. Nie można się umyć przed wyjściem, nie można się ubrać przed wyjściem, no nic nie można. N...
  • Witam, jestem krok przed rozwodem, on składa pozew. Jedyny nasz wspólny majatek to dom obciążony kredytem. Obecnie jego wartość to więcej niż wartość kredytu. Ja chcę dom sprzedać, spłacić kredyt i podzielić się sprawiedliwie tym co pozostało. On się sprzeciwia, chce zostać w domu, mnie spłacić, lub przejąć kredyt. żadnej opcji ja nie biorę pod uwagę. Jak to wygląda przed sądem, czy ktoś był w podobnej sytuacji?
  • Czy ktoras z Was pisala wniosek do komornika o licytacyjna sprzedaz domu na podstawie wyroku sadu ? Jakie nastepuja oplaty, w jaki sposob mozna sie od nich zwolnic ? Jakie dokumenty powinnam zalaczyc poza klauzula wykonalosci ? Biuro "mojego" komornika nic nie wie, nigdy nie przeprowadzali takiej licytacji, na dodatek z samym komornikiem rozmawiac szalenie trudno, musialbym jechac przez pol kraju po same informacje. Gdyby ktos chcial sie ze mna podzielic fachowymi poradami, swoim doswi...
  • Wybaczcie, że skopiuję tu mój wątek z Wychowania... Ale to sprawa ostatnio bardzo istotna, a kto jak kto, ale samodzielne mamy pewnie nieraz już przerabiały taką sytuację... Otóż moja córeczka, prawie 3,5 roku, od jakiegoś miesiąca strasznie przezywa rozstania ze swoim ojcem. Nigdy ze sobą nie mieszkaliśmy, jego udział w wychowaniu i opiece nad córka był znikomy, aczkolwiek zawsze sprowadzał się do zabawy i miłego, ciepłego kontaktu z dzieckiem. Córka witała go chętnie, żegnała bez pro...
  • Mam taki problem. Ponad rok temu, tuż po rozwodzie eks się wyprowadził. Dom w którym razem mieszkaliśmy i ja nadal mieszkam należy do mnie. Eks nie płaci alimentów. Zgłosiłam do komornika. Nadal nie płaci, więc będę się starać o fundusz. Okazało się, że eks się nie wymeldował i w związku z tym mogę mieć problem z funduszem. Mało tego, ma firmę na mojej działce, zarejestrowaną działalność gospodarczą. Mial się wynieść ale jakoś nie mogę wyegzekwować. Obiecuje ze przeniesie a ciągle jest. ...
  • takie mam pytanie: m. chcąc się rozwieść wyprowadza się z domu, którego jest jedynym właścicielem mieszkam w nim razem z dzieckiem ponieważ decyzja m. mnie zaskoczyła będę musiała znaleźć pracę wcześniej niż to oboje planowaliśmy i tu mam zasadniczą kwestię - czy w obowiązku męża leży całkowite utrzymanie dziecka i domu? oczywiście nie mam tu na myśli wydatków na swoje potrzeby czy ktoś może coś kompetentnie na ten temat? :)
  • Witam Dziewczyny podpowiedzcie mi proszę w mojej sprawie. Ojciec mojego dziecka odwiedza nas w moim domu. Przyjeżdża kiedy chce(na stałe mieszka w Anglii), bez zapowiedzi, zostaje prawie ile chce- (sugeruje żeby już zakończył wizytę) no i właśnie tutaj są te problemy, bo ja chciałabym, żeby wcale do mnie do domu nie przychodził tylko zabierał gdzieś córkę i o konkretnej godzinie odprowadzał. Ostatnio zaczęło mi przeszkadzać, że jest w moim domu, że czasem potrafi mnie obrazić itp. jak mu p...
  • mam pytanie do mam starszych dzieci szczegolnie dziewczynek: czy wasze corki sa z wami szczesliwe? tzn mieszkajac z wami a nie ojcami... mam wrazenie ze moja corka (9 lat) wolalaby mieszkac z ojcem.... ja mam male mieszkanie 2 pokoje a on ma duzy nowy dom. mieszka tam ze swoja konkubina, dziecko zabieral do sklepu zeby np wybierala z nim jakies sprzty do domu i tak jej namieszal w glowie ze ona chyba chce tam mieszkac... mala ma wyidelaizowany obraz ojca, oczywiscie nie zdaje sobie sprawy z...
  • Witam, Mam do oddania zabawki i ubranka po synku, chciałam je zawieźć w ten weekend do jakiejs instytucji, gdzie naprawde sa potrzebne. Czy znacie moze takie miejsce w Warszawie ? Chetnie Praga - Południe, Wawer, Anin, ewentualnie centrum ? Ciezko tak szukac na slepo adresow w necie.... Dzwoniłam do kilku domów dziecka, ale akurat nie maja takich małych dzieci (2-4 lata)... moze jakis dom samotnej matki ? Monika
  • Witam, Na tym forum jestem nowa. Czytałam wiele postów, ale nie znajduję odpowiedzi na mój problem. Czy któraś z Mam może była w takiej sytuacji i mi doradzi ? Proszę ... Tatuś mojej Córeczki chce ją zabrać do siebie do domu na wakacje, a że Córka ma 3 latka, tata chce abym ja też do niego przyjechała. Odległość to drugi koniec Polski, więc gdybym nie pojechała, a Córeczka za mną tęskniła, co w jej wieku raczej normalne, to trudno się spakować i w kilka godzin być u mamy. Od...
  • Pisałam już w innym wątku na temat mojej sytuacji. Nie będę przynudzać znów, więc skopiuję moje słowa. "Miesiąc temu właściwie niespodziewanie mój mąż oznajmił mi , że się wyprowadza. Mamy 3letniego synka. Też jestem z tych gderających, a on zajmujących się własnymi sprawami. Zero wspólnych weekendów, bo ma pochłaniającą pasję. Od pewnego czasu przestaliśmy go zbytnio interesować, pochłonął się do reszty. On oczywiście uważa, ze chce się wyprowadzić "dla dobra dziecka", żeby nie oglądało jak...
  • gdy mnie nie ma. Sytuacja wygląda tak: on kończy pracę o 16 ja o 18 czasami 19. o 16 do dziecka przyjeżdza moja mama (zwalnia opiekunkę). On nie widzi nic złego w tym żeby przesiadywał codziennie od 16 u mnie w domu z dzieckiem dopóki ja nie wrócę do domu. Ja nie chcę się na to zgodzić bo uwolniłam się z tego chorego związku nie po to żeby prawie "nic" się nie zmieniło. poza tym chcę mieć swoje życie bez niego. On tego nie rozumie i ciągle się na to złości.. Już nie wiem - czy po...
  • Cześć dziewczyny Strasznie się wczoraj zdenerwowałam:(Postanowiłam napisać bo moze któraś z Was miała/ma podobny problem. Otóż wczoraj wieczorem moje dzieci wróciły po dwudniowym pobycie u eksa. Przy kolacji starsza córka mówi "Mama,ciocia(siostra eksa) powiedziała że jesteś poj...a" No zagotowałam się normalnie... Szwagierka to wulgarny prymityw który nie jest w stanie się pohamowac nigdy i nigdzie. Pewnie powiecie zeby odizolowac dzieci od chamstwa ,ale nie jest to takie proste. E...
  • Dobra zaczynam rozpiske...poniewaz jestem niewtajemniczona mloddziutka i pewno głupiutka pisze na chlopski rozumek, zeby oddac cala ta sytuacje... Kolezanka mieszka w krakowie... wyszla za maz urodzilo sie dziecko... ma ono 2 lata, niedawno (miesiac temu) odeszla od meza i zamieszkala w domu samotnej matki... Kolezanka całe zycie mieszkala w gliwicach, pochodzi z domu dziecka wiec na rodzine liczyc nie moze...i tu moje pytania: * czy kolezanka moze zmienic dom samotnej matki z krakowa n...
  • Jestem przerazona. mam zamiar rozstać się z mężem. Nie potrafimy się już ze sobą dogadać. Nie mam pieniędzy na wynajem mieszkania w Warszawie. Na stałe stałe zameldowana jestem poza nią, ale nie mam tam po co i do kogo wracać. Poza tym mam tutaj pracę, do której chciałabym wrócić po wychowawczym. Myślę o domu samotnej matki, ale nie wiem jakie tam są zasady przyjęć i w ogóle o nich nic nie wiem i nie mogę nic znaleźć w Internecie. Może ktoś wie coś, może sam tam mieszkał??? Słyszałam, ż...
  • Witam wszystkich, Właśnie przeczytałam w GW artykuł o polskich dzieciach ulicy. Bezpośredniogo związku z moim życiem on nie ma, ale ożywił pewne refleksje. Pamiętam, że kiedyś czytałam na tym forum, iż w wypadku gdy dziecko traci oboje rodziców (w wypadku mojego dziecka - mnie), to siłą rzeczy trafia do domu dziecka. Czy może mi ktoś potwierdzić, rozwiać moje obawy, że ten horror, ten absurd, to nieprawda? W wypadku gdyby, odpukać, mi się coś stało, mam siostry, brata, dalszą rod...
  • Witam i pozdrawiam wszystkie mamy! Mieszkam z dzieckiem u mojej mamy. Jednak dalsze przebywanie tam z moim dzieckiem nie jest możliwe. Codziennie doświadczam z jej strony mnóstwa upokorzeń, normą sa awantury i teksty w stylu: wyp...dalaj, jesteś już dorosła. I faktycznie jestem dorosła ale w obecnej sytuacji nie mam gdzie mieszkać. Sama opiekuję się moją 2 letnią córką, mam pracę, więc teoretycznie mogłabym wynająć mieszkanie. Jednak w rzeczywistości nie jest to możliwe. Chcąc p...
  • Nieduży, do 100m2 i mam nadzieję, że za rok o tej porze będę siedziała we własnym domeczku z kawałkiem ogródka pod oknem)) No to tak pod koniec roku:)
  • Witam Potrzebuje porady a właściwie pomocy jak się zabrać za "kochanego ojca i męża". Od kilku lat jestem żoną mamy dwoje małych dzieci. Mojemu męzowi krótko mówiąc od dłuższego czasu nie podobają się obowiązki bycia męzem i ojcem. Pytanie gdzie był pół nocy jest "rzucaniem kłód pod nogi" bo on przecież pracuje, wyjście z dziećmi na spacer to strata czasu a mnie toleruje bo musi w końcu ktos musi sie dziećmi zajmować. Pomimo WIECZNEJ pracy mojego męża pieniędzy u nas za wiele ni...
  • Czy może mi ktoś wytłumaczyć czym się różni wyłączenie ze współwłasności, a podział majątku dorobkowego? Jestem po rozwodzie. Razem budowaliśmy dom, ale mieliśmy podpisaną intercyzę. Teraz chciałabym aby ten dom został podzielony, jak powinna brzmieć forma pisma? Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się