-
Kupiłam w zeszłym roku kilka glinianych donic różnej wielkości z zamiarem posadzenia w nich róznych roślin/kwiatów które będą zdobiły wejście do mojego domu. Mam zamiar poustawiać je na schodach po boku. Teraz im bliżej wiosny tym mniej czasu na dobór odpowiednich roslin :) Wejście jest w półcieniu -słońce zagląda tam przez pierwszą połowę dnia tj do południa. Jakie rośliny byście polecili w takim miejscu? Pomyślałam o paproci ogrodowej do jednej większej donicy, margaretkach (ale te muszę so...
-
Poradźcie, proszę, co posadzić od frontu domu, wzdłuż płotu. Nie chcę wysokich iglaków, bo po pewnym czasie zasłonią mi widok. Marzą mi się jakieś ładne krzewy, do wysokości ok. 1,5 m, o ładnym pokroju, ale nie mam pomysłu, jakie. Nie chcę robić formowanego żywopłotu, raczej naturalna osłona. Warunki są takie: front od strony północnej, ale przed i po południu dobre nasłonecznienie, gleba słaba, mieszana gliniasto/jakaśtam, teren - środkowa Wielkopolska, a więc sucho. Macie jakiś pomysł?
-
Witam, miałam na balkonie super zielnik, ale podczas urlopu nie miał kto podlewać, poza tym większość roślinek obsiadły szkodniki. Jedynie rozmaryn przetrwał, choć znacznie zmarniał.
I zastanawiam się czy przetrwa mi w domu zimę. Chciałabym z niego korzystać w kuchni, dlatego stałby na parapecie w temperaturze pokojowej. Ewentualnie mam możliwość zniesienia go do ciemnej piwnicy, ale jeśli da się w domu, to super, bo chciałabym mieć z niego pożytek :)
-
Witam Wszystkich. Chciałbym zagospodarować wschodnią ścianę domu ( 11 metrów szerokości).
Myślałem o roślinach jadalnych pnących się bezpośrednio po ścianie lub po np.kratownicy - a może coś innego ciekawego ?
Za sugestie z góry dziękuje i pozdrawiam.
-
Witam, dostałam 2 małe sadzonki calluna vulgaris.
Myślałam,że mogę je trzymać w domu (są takie małe i słodkie), ale przeczytałam, że przez zimę najlepiej je trzymać w temp. 10-15 stopni, w związku z tym pytanie, czy dac je na balkon i czymś osłonić, czy poradzą sobie w ciepłym jasnym pomieszczeniu zimą? acha, czy powinnam je przesadzić??
Będe wdzięczna za porady.
Pozdr.
-
Czy sadzicie zioła w doniczkach, które w okresie letnim można trzymać na balkonie, a zimą w domu? Które najlepiej rosną, i w jakich donicach? Czy mogą to być płytkie donice? Jakie zioła ze sobą łączyć? Poradźcie...
-
łapią się dwie dziennie ....czy miał ktoś z Was odstraszacz na myszy ? Może
jakiś polecic? Pomóżcie , bo wykończę się nerwowo ( boję się )
-
Kupiłam lawendę do domu.
Jest piękna, już ma kwiaty, jest wysoka i zdrowa.
Ale [b]nie wiem jak ją podlewać.[/b]
Jedną już miałam to ją przelałam i zgniła.
Druga mi uschła i się samoistnie zasuszyła.
Teraz walczę z trzecią, ale nie chcę jej zrobić krzywdy...
Może ktoś ma jakieś wskazówki?
[b]Posiadam taką lawendę[/b]: static.e-ogrodek.pl/articles/10967f_ogrodek-zdjecia_1_jpg_lawenad-gaelle3112-com_main.jpg
-
Witam, zastanawiam się czy jest sens sadzić w domu czosnek.
Mam sporo kiełkujących 'ząbków', pozostałe po przecięciu mają zieloną łodyżkę w środku, która niedługo na pewno by wyszła.
Czy jest sens to sadzić na parapecie w domu? Teraz? Wyjdzie coś mi z tego? Chodzi mi o skutek jak po "normalnym" sadzeniu czosnku w ogródku. Mam nadzieję na nowe główki czosnku po jakimś czasie.
-
Witam,
czy ktos uprawial konwalie w doniczce w domu? Czy to jest wykonalne?
Pozdrawiam
J
-
Jak w temacie - chciałabym zrobić sobie taką dekorację przedwiosenną
na parapecie składającą się z kilku różnych prymulek. Tylko pytanko
czy i ile one wytrzymają na średnio jasnym parapecie - temp. ok. 18
st.C, żaluzje. Czy będą cały czas kwitnąć? Żeby chociaż wytrzymały
do czasu, gdy będę je mogla dać do gruntu.... jak myślicie - jest
szansa?
-
Witam,
mam begonię stale kwitnącą na balkonie. Na 3 tygodnie ją opuściłam, wyjechałam na wakacje i zdałam się na podlewanie przez naturę. Wczoraj przyjechałam i begonia wciąż kwitnie!! Wczoraj byłą chyba pierwsza dość chłodna noc, ok. 4-5*C.
Mam pytanie czy jest sens zabierać ją na zimę do domu? Będzie kwitła od wiosny? Mam warunki, aby przechować ją zarówno w mieszkaniu (ciepło), jak i w korytarzu nieogrzewanym, ale dość jasnym. Ale czy jest sens?
Podpowiedzcie co z nią zrobić :) Z gó...
-
witam:D
niedawno kupiłam w empiku torebkę z nasionami lawendy w specjalnym opakowaniu, w którym według instrukcji mam ją posiać. Wszystko jest dosyć jasno wytłumaczone, ale mino tego trochę boję czy mi wykiełkuje, a potem będzie prawidłowo rosła. Ponadto, zaczyna się okres zimowy, a to oznacza mniejszą ilość światła(czy ,,nasłoniecznianie" za pomocą lampki biurowe jest skuteczne?? Przynajmniej tak sugerowane jest na opakowaniu) i zmienne temperatury(w mieszkaniu zaczną niedługo grzać kaloryf...
-
czy ktoś może mi podpowiedzieć jakiś sklep ogrodniczy, który dostarczy mi art. ogrodnicze do domu - sprawdzony.
Potrzebuję ziemię i donice
-
Mamy pomysl, by na patio tuz przy domu posadzic drzewo, ktore staloby sie
swoistym zegarem biologicznym. Kwitlo na wiosne, pieknie zielenilo sie w
lecie, a na jesien cieszylo oczy rozmaitymi kolorami lisci.
No i tu jest problem, bo nie wiemy, co by to moglo byc? Jak kwiatki, to
pewnie jakies owocowe? Wisnia (czy np. wisnia japonska rozni sie od naszej)?
Tylko jakie ona ma liscie na jesien?
A moze jakies drzewo egzotyczne?
Prosze o porady i propozycje :)
-
Jesień widać już na całego dla zainteresowanych:
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/087440add15dfa06.html
Tak się prezentuje wiosną i latem:
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fb538fd737e4331c.html
-
Witam:)
Mam rozmaryn w doniczce, kupiłam go w lecie, do niedawna trzymałam
na tarasie, ale przy okazji pierwszych przymrozków schowałam na
parapet w kuchni.
Czy roślina "przezimuje" w domu? Jak ją pielęgnować, żeby przetrwała
zimę i kiedy wystawić ją spowrotem do ogrodu?
Pozdrawiam!
-
Chodzi o to czy rosliny rosnące przy samej ścianie domu (dom ma ocieplone,
zaizolowane fundamenty i zrobiony drenaż)?? moga jakos wpływac na wilgoć
fundamentów i w konsekwencji - ścian??!! Wykonawca, który prowadzi u mnie
remont mówi - żadnych roślin przy ścianie domu! Ale ja sobie nie wyobrażam
mojego domu na wsi bez roślin pod ścianami...malwy muszą rosnąć pod oknami...
Jak to jest?
-
Witam
Wybudowaliśmy dom (stan surowy zamknięty) i chcemy wiosną zabrać się za
zagospodarowanie terenu. Dom jest podpiwniczony co wynika naturalnie z
ukształtowania terenu (stok) i ma wypuszczony taras na 3 kolumnach
(drewniany). Nie wiemy jak sensownie rozplanować teren wokół tego tarasu i jak
zrobić wejście do domu. Działka jest bardzo wąska - 14m, stok jest
południowy... Czy poradzimy sobie bez architekta krajobrazu? Mogę wysłać
zdjęcie budynku jeśli ktoś miałby czas coś doradzić...
-
Od kilku dni młoda sikorka usiłuje się włamać przez okna do domu. Siada na parapecie, podskakuje i z impetem uderza w okno na wysokości ok. 0,4-0,6m . Po kilku próbach usiłuje to zrobić z kolejnym oknem z tym samym skutkiem. Po spłoszeniu jej zdziwiona odfruwa, ale wraca za kilkanaście minut. Największą aktywność przejawia z rana, ale potrafi to robić o różnych porach dnia. Naklejanie na szyby sylwetek drapieżników nie odstraszyło włamywacza. Zastanawialiśmy się czy płyn do mycia okien nie w...