-
Zuzanów jest wyjątkowo pięknym i spokojnum miejscem. Osiedlają się
tam nowi mieszkańcy budując piękne domy. Niestety ze względu na
krytyczny stan drogi miejsce to straci na wartości.
-
Witam. Mam na oku duzy, stary drewniany dom, ktory chcialabym przeniesc na
moja dzialke. Czy ktos tutaj zabieral sie juz za takie przedsiewziecie? czy
warto? gdzie znalezc ekipe, ktora wykonalaby to fachowo? jakie sa koszty?
Dodam, ze dom znajduje sie w woj. pomorskim a mialby znalezc sie woj.
mazowieckim. Pozdrawiam i licze na rady.
-
Witam,
zastanawiamy sie nad budowa domu z drewnianych bali. Nie wiem jak jednak taki dom sprawdza sie w uzyciu. Bardzo prosze o kilka odpowiedzi wlascicieli takich domkow:
1. czy dom gnije, wychodzi pleśń, wilgoć i inne, jesli nie jest stale ogrzewany (ogrzewanie włączane i wyłączane na 2-5 dni)? czasem wyjezdzamy zawodowo na dluzej i stad to pytanie
2. czy w domu jest ciepło zimą? a jak jest latem?
3. Czy domu nie "zjadają" korniki i inne? Co trzeba robic zeby temu zapobiec ewentua...
-
co myslicie o integracji systemów automatyki domowej, instalacji
elektrycznej, wentylacji, klimatyzacji, alarmu, bramy itd w jeden system
którym można by sterować za pomoca pilota na telewizorze lub zdalnie przez
internet czy tez telefon komórkowy ?
Czy na etapie budowy ktoś o tym mysli, u kogo to ewentualnie zamówić i ILE TO
KOSZTUJE :):) ?
może ktoś ma jakieś doświadczenia lub informacje ?
-
Ja nie mam pwności czy dom z bali jest w stanie wytrzymać tyle ile murowany napewno ma swój urok itd ale z wytrzymałością chyba jest troche gorzej to jak z ogrodzeniami, z sasiadem stawialiśmy ogrodzenia mniej więcej w tym samum czasie, ja założyłem sobie metalowe ogrodzenie z betafence a od drewniane i moje ma się jak najbardziej dobrze a u niego dewno jest już w dośc słabej kondycji.
-
no i fajnie. Właśnie buduję dom w takiej technologii. I w nosie mam to co niektórzy mówią że nie jest to technologia "tradycyjna" - domy drewniane są znacznie lepsze, mają lepsze powietrze i mniejsze koszty ogrzewania
-
Widać mentorską rękę Pana Güntera Schlagowskiego z gdańskiego instytutu domów pasywnych - projekt bliski ideału(jak na tą działkę),gratuluję inwestorom, projektantom i wykonawcom oraz redakcji gdańskiej GW za popularyzację budownictwa "dużo bardziej oszczędnego".
-
Kupiłem dom w którym podczas wykańczania okazało się że ma odchylenie od pionu 10 cm.Co powinienem teraz zrobić z tą sprawą?
-
Witam serdecznie, mam wielką prośbę o opinię odnośnie tych dwóch projektów. Przymierzam się do budowy własnego domu i już od jakiegoś czasu nie możemy się z żoną zdecydować który dom wybrać. Czy możecie mi napisać co sądzicie? A może ktoś korzystał z tych projektów? Będę wdzięczny za każdą Waszą opinię. Pozdrawiam.
projekty.muratordom.pl/projekt_bratnia-dusza-wariant-i,2685,.htm?news=1
projekty.muratordom.pl/projekt_cichy-zagajnik,2738,.htm?news=1
-
Witam Państwa,
Ostatnio bardzo reklamowana jest w mediach firma Arthauss - lider domów pasywnych. Jako,że zamierzam w najbliższym czasie rozpocząć budowę domu pasywnego w technologii szkieletowej, rozważam współpracę z tą firmą. Niestety w sieci nie ma zbyt wielu wiarygodnych opinii na temat ich budownictwa. Zdaje się ,że do tej pory niewiele zbudowali a liczyłaby się dla mnie każda opinia użytkowników ich domów.
Ceny na pierwszy rzut oka również wydają się dość przystępne, ale po głębsze...
-
Ale taki dom trzeba tez sprzatac, ogrzewac w zimie (inaczej bedzie w nim zgnilizna) oraz pilnowac. [b]W sumie to wiec zbedny ciezar i kolejny obowiazek oraz dodatkowe koszta, a wiec STRESS![/b]
[i]lech.keller@gmail.com[/i]
-
Witam.
Chciałem sie poradzic.
Posiadam dom ok 50letni który wybudował moj dziadek.sciany zewnetrzne sa zrobione z cegły piaskowo cementowej(czyli raczej kruche i kiepskie) tak samo jak zaprawa,mury sa dwuwarstwowe czyli cegła 6cm
próznia ok 5cm i znowu cegła.
A pytanie brzmi czy mozna jakosc wzmocnic te sciany czy wymienic metr po metrze czy rozebrac zewnerzna warstwe cegieł i wymurowac z lepszej cegły doklejajac do tej warstwy wewnetrznej??
W przyszłosci chciałbym zmienic strop na zelbe...
-
W najbliższym czasie zaczynam budowę domu, projekt indywidualny, miało być około 250m,wyszło jakieś 60m więcej. I tak sie zastanawiam ....biorąc pod uwagę średnią cenę za m,to jest to spora różnica przy tych 60m,ale.... z drugiej strony czy rzeczywiście można to tak przełożyć? Czy warto obcinać powierzchnię , w końcu te kilkadziesiąt metrów to tylko kilka cegieł więcej, niec nie zmieni w rokładzie , jedynie nieco zmniejszy powierzchnię .Może ktoś z Was ma dom o podobnej powierzchni i miał po...
-
Projekt bardzo podobny do krakowskiego domu z drewna i kamienia,choć ma bardzo zwartą bryłę i super "wykusz" na kominek-kozę na piętrze i poddaszu.Niemiec na 100% zrobiłby go jako bud. pasywny.Idealny budynek do przyjmowania gości dla angielskich yupis .Od strony funkcjonalnej architektura z najwyższej półki,bez fajerwerków i przepychu.Cena developera (500tyś.funt.) wynika ,mam nadzieję z ceny ziemi w tej okolicy.....
-
Witam :)
Mam typowy, zapewne, problem, tj. mam zamiar zainstalować w świeżo wybudowanym domu wentylację - kominki wentylacyjne, wentylatory dachowe, wywietrzniki, wentylację piwnicy itd. ale jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o sprawy tego typu. Nie za bardzo mogę ufać mojemu kierownikowi budowy, bo ten już kilkukrotnie chciał mnie naciągnąć na jakiś drogi sprzęt od "zaprzyjaźnionej" firmy dlatego chciałabym zdobyć trochę informacji zanim podejmę decyzję, niestety to co odnalazłam w goog...
-
czy któś może był w podobnej sutuacj? mam możliwość kupienia domu z
lat 50 tych,ale niestety będzie on wymagał remontu, wymiana
centralnego , elektryki, okien, przebudowy bo w obecnej chwili
pomieszczenia na dole są ze soba połaczone, no i pewnie
innej "kosmetyki " która wyjdzie w "praniu"
Wszyscy mi odradzja tem zakup ,że to bedzie strata czasu i pieniędzy
( dom z dużą działką ok 120 000 zl)że lepiej kupić działkę mniejszą
i postawic nowy dom, a ja chyba uparłam się na tem dom ...
-
Witam Państwa!
Za kilka miesięcy czeka mnie inwestycja w podłegę w całym domu.
Zastanawiam się nad deskami podłogowymi w jasnym kolorze.
Moje pierwsze pytanie dotyczy wykończenia deski. Czy lepiej kupić podłęgę gotową czy surową.
Różnica w cenie to około 60 zł.
Dla przykłądu interesuje mnie dokładnie taki produkt:
Surowy: parkietyonline.pl/surowe/250-deska-jesion-kl-ii-natural-21x140x610-2610.html#
Gotowy: parkietyonline.pl/gotowe/283-deska-jesion-olejowana-natural-205x120x610-2610...
-
Jeżeli ten projekt jest przebudową to ja jestem wybitnym fizykiem.....;-) ewidentna budowa (czyli rozbudowa i nadbudowa) i to widać gołym okiem. Albo autor z deka nie douczony o tym co pisze albo architekci...jedno z z dwojga.
a swoja drogą piękny :-)