-
Nie będę opisywać całej sytuacji bo byłoby długo i skompilowanie.
Moje pytanie jest takie - mam czy nie pełne prawo (moralne) decydować o wyglądzie, przeznaczeniu, ewentualnej sprzedaży domu prawnie należącego tylko do mnie ale podarowanego mi przez rodzica, który nadal w tym domu mieszka? Dodam, że w domu mieszka jeszcze rodzic rodzica ;) Obydwoje są w pełni sprawni.
Zaznaczę, że nie chodzi o wyrzucenie na bruk czy jakieś decyzje pogarszające ich sytuację mieszkaniową - wręcz przeciwnie - ...
-
witam,mam takie pytanie,jako pelnoletnia osoba rodzice zapisali mi dom ktory wybudowali,czyli dostalam go przed slubem.Wyszlam za maz,rodzice przywitali ziecia jak syna i powiedzieli ze teraz jest to nasze i zebysmy sobie urzadzali itp.
Minelo 10 lat,jestesmy razem i maz chce zeby prawnei i on do tego nalezal, jestemy razem i kochamy sie.Jak to jest...co mam zrobic, bo rodzice od zawsze mi mowili ze jesli jestesmy maleznstwem to jest to nasze wspolne...co mam zrobic? nie zamierzamy sie rozs...
-
9 miesięcy temu urodziłam syna. Przed porodem musiałam być na zwolnieniu lekarskim, gdyż miałam kłopoty z ciążą. A ponieważ nie byłam tak do końca leżąca- mogłam spokojnie zająć się domem, co z resztą bardzo lubię. Mąż pomagał mi w cięższych pracach, zakupach, itp. Pierwsze 2 tyg. po porodzie spędziliśmy wspólnie w domu. Wtedy też było ok. Ze względu na karmienie nocne wstawanie przypadało tylko mnie, budziłam męża kiedy byłam już bardzo zmęczona. Później cały dom i opieka nad dzieckiem spada...
-
Nie wiem jak mam wybrnąć z sytuacji którą zgotowała mi siostra. Nasi rodzice są za granicą. ja mam swoją rodzinę i od 10lat wychowywałam siostrę. Teraz miesiąc przed maturą moja siostra uciekła z domu zostawiając list. Uciekła do domu naszych rodziców, który nie jest jeszcze w pełni umeblowany i warunki lekko spratańskie. Zaprosła do tego domu chłopaka, którego poznała pół roku temu. dzieli ich odległość 500km. Z tego co wiem chłopak jest starszy od niej tylko o 3 lata, pracuje, jest samodzie...
-
W wielu poruszanych tu tematach przewija się problem mieszkania, budowania się lub remontowania domów bądź mieszkań należących do teściów lub własnych rodziców. W prawie każdym przypadku takie rozwiązanie mieszkaniowe wiąże się z mniej lub bardziej poważnymi konfliktami. Niby własne, bo obiecane, bo młodzi wpakowali w przybytek własne oszczędności, a przecież cudze, bo w papierach właścicielami są rodzice jednego z małżonków i z różnych powodów nie chcą tej sytuacji zmieniać. Prędzej czy późn...
-
witam.pisze tu ku przestrodze i z nadzieja na lepsze jutro..
obecnie jestem mama 4 dzieci. po jednym rozwodzie w drugim malzenstwie. dwojka dzieci jest z pierwszego malzenstwa, dwojka mlodsza z drugiego. pierwsze malzenstwo zawarte bardzo mlodo (konczylam liceum 5letnie) bylam w ciazy- nie musialam lecz chcialam jak to wiekszosc kobiet by dziecko ktore sie narodzi mialo rodzine.. i tak bardzo staralam sie by malzenstwo sie nie rozpadlo ze pozwolilam by maz pil i bil. i pewnie nie odeszlab...
-
Mam dwadzieściakilka lat, choć bliżej mi już do 30tki niż w drugą stronę. Jestem, jak to się teraz ładnie nazywa, DDA. Mój ojciec jest alkoholikiem i to najgorszym z możliwych typów - bił, wyzywał, wywalał w nocy z łóżka, z domu. Moje dzieciństwo podszyte było wiecznym strachem, niepewnością, co zastanę w domu i odpowiedzialnością. Kiedy czytam modele DDA to najbliżej mi do tych odpowiedzialnych, wyręczających, poważnych i perfekcyjnych. Do dzisiaj wydaje mi się, że uznanie, miłość, szacunek ...
-
Witam, od dłuższego czasu borykam się z problemem. Opiszę w przybliżeniu moją sytuację rodzinną. 7 lat temu urodziłam dziecko, z jego ojcem rozstałam się jeszcze przed porodem. Przez jakiś okres czasu "tatuś" wykazywał jakieś zainteresowanie a później to już tylko jego rodzice. Rok temu zaczął walczyć o kontakty no i zostało ustalone, że ma syna w dwa weekendy w miesiącu. W międzyczasie (gdy syn miał 2 latka) wyszłam za mąż i z tego związku mamy prawie 4 letnie dziecko. Problemem są prezenty ...
-
Jestem 4 lata po ślubie i mam prawie 2 letniego synka. Mój mąż ma bardzo trudny i silny charakter, jest uparty i zawsze ma swoje zdanie, które rzadko zmienia. Ja, z kolei jestem raczej ugodowa i skłonna do kompromisów a może po prostu nie potrafię walczyć o swoje. Mój problem polega na tym, że mój mąż to domator, nie widzi żadnej potrzeby wychodzenia i spotykania się z ludźmi. już dawno porzuciłam próby otworzenia go trochę na ludzi, to że nie marudzi na cotygodniowe odwiedziny u moich rodzic...
-
Moj maz nie pracuje od roku. Wczesniej pracowal w dobrze platnej
branzy przez 12 lat, a tu klapa i bezrobocie. Ja pracuje na pol
etatu i studiuje. Mamy 3.5 letniego synka. I czuje, ze znalezlismy
sie w kropce. Juz sama nie wiem czy mam dalej wspierac meza w
poszukiwaniach pracy czy bardziej stanowczo sporobowac go
zmobilizowac do pracy. NIe moge tez bardzo narzekac bo od kilku
miesiecy zrezygnowalismy z opiekunki i maz jest z synem w domu.
Pisze to wszystko bo czuje sie tym wszy...
-
Czy 18-nastolatek może sam mieszkać? Uczy się, więc pieniądze i
jedzenie ma zapewnione od rodzica. Obok mieszka jego babcia. Sam
umie świetnie gotować.
Czy może nie powinnien jeszcze sam zostawać na parę, czy na parę
naście dni? Wieczorami często go w domu nie ma bo jest u dziewczyny,
czasami nie wraca na noc. A może jeszcze powinien go ktoś pilnować i
sprawdzać, czy choćby czekać na niego aby nie wracał do pustego
domu?
-
Witam serdecznie.
Aktualnie jestem na urlopie wychowawczym. Dziecko ma prawie 2 latka. Niby
wszystko jest ok, ale... I tu zaczyna się problem. Mąż pracuje całe dnie, mało
przebywa w domu. Ja oczywiście cieszę się, że mogę być z córeczką i być z nią
jak najdłużej, ale chciałabym aby mój mąż to docenił! Bardzo kocham nasze
dziecko, jest dla mnie najważniejsze na świecie, ale jak każda kobieta też
potrzebuję zrozumienia, odreagowania rzeczywistości. Nie mam możliwości iść do
pracy, dlateg...
-
Witam!
Od pewnego czasu nie mam ochoty wychodzić z domu.Mieszkam na wsi mam bardzo wścibskich sąsiadów którzy non stop na nas patrzą,śledzą,jak nas nie widzą to robią spacery wzdłuż naszej działki.Mam kochającego męża udane życie,ale od pewnego czasu to,że sąsiedzi tak nas inwigilują zaczyna się u mnie przeradzać w obsesje...Nie mam ochoty wyjść na ulicę,bo będą się na mnie patrzeć.Zaczynam bać się ludzi bo mam wrazenie,że wszyscy mnie obserwują.Jestem świeżo po studiach szukam pracy ale ten...
-
Bardzo chciałabym poznać opinię psychologa na ten temat.
Kilka miesięcy temu wyprowadziłam sie z dziećmi z domu, który
wybudowaliśmy z mężem wspólnie z myślą o dzieciach. Mieszkalismy tam
4 lata. Tam urodziła się córka (obecnie 2,5 roku) i tam spędził
większość dzieciństwa syn ( obecnie przwie 7 lat).
Teraz w tym domu mieszka mąż i jego rodzice, którzy tam wprowadzili
się po naszej wyprowadzce. Ja z dziećmi mieszkam w mieszkaniu w
bloku, które niedawno kupiłam.
Nie mamy jeszcze...
-
Moja córka ma 15 lat. Od jakiegoś roku mam z nią ogromne problemy. Nie będę
wymieniała wszystkich ale było to upijanie się , prochy, wagary, wulgaryzmy
pod moim adresem...
Chodzimy na terapię rodzinną , a wcześniej córka chodziła na indywidualną .
Wczoraj moja córka pokazała mi środkowy palec, była wulgarna przy swoich
koleżankach,kiedy z nią rozmawiałam . Żeby nie wdawać się w awantury poszłam
do domu (byłam z psem na spacerze i spotkałam ją przypadkiem ), poszłam do
domu. Córka miała...
-
rozmawiałam ostatnio z koleżanką z pracy mojego męża i w miare postepu rozmowy
robiłąm coraz wieksze oczy, zastanawiałam sie czy rozmiawimy o tej samej osobie ?
okazuje sie, ze mój małżonek jest postrzegany w pracy zko dżentelmen, osoba
bardzo kulturalna, opanowana, szarmancki, skory do pomocy, nie wchodzący w
konflikty itd. chodzcy ideał, kolezanka męża powiedziała mi, ze na pewno
jestem strasznie szczęsliwa, ze mam takiego mężczyzne w domu ,
cóż, mój mąż w domu bywa impulsywny, jest z...
-
Pani Agnieszko,proszę o radę, bo już mam dość swojej sytuacji.
Jestem mamą rocznego dziecka, od roku na wychowawczym.Tak
postanowiliśmy razem z mężęm,bo zarabiałam marnie,jestem w trakcie
studiów podyplomowych i specjalizacji, które dadzą mi szansę na dużo
lepiej płatną pracę,do skończenia brakuję mi jeszcze 8 m-cy. Do tego
czasu mam być z dzieckiem. Na utrzymanie zarabia mąż, finansowo
pomaga moja mama. Moje dziecko jest bardzo emocjonalnie związane ze
mną, od urodzenia praktyc...
-
Witam! Mam problem, który dotyczy zapewne wielu młodych mam... Wróciłam do pracy, kiedy córka miała 6 miesięcy. Poszłam do nowej pracy, do starej nie chciałam wracać. Pracuję na pełny etat, nie ma mnie w domu ok 10-11h. Córka jest na zmianę z babciami. Układ jest dobry, bo lepszej opieki nie byłabym w stanie córce zapewnić. Boję się opiekunek. Niestety pomimo to nasze życie jest szalone. W zasadzie nie mamy czasu na nic. Mąż dodatkowo robi studia. W weekendy go nie ma, a ja wtedy odwalam pran...
-
Witam,
mam ciezka sytuacje, nie mam z kim pogadac, chcialam sie wyzalic...
Z moim obecnym narzeczonym jestem juz praiwe 7 lat (w tym 1 rok
narzeczenstwa). Nieco ponad 9 m-cy temu urodzil sie nam Synek. Juz w podczas
ciazy moi rodzice zaczeli okazywac niechec do narzeczonego (w skrocie N), moja
ciaza ich nie cieszyla, dlugo nie mogli sie z tym faktem pogodzic.
Zaproponowali nam mieszkanie u nich (dom jednorodzinny), tyle ze trzeba bylo
gruntownie wyremontowac 2 pomieszczenia. Remont t...
-
Witajcie!
Mam nietypowe pytanie...
Jestem mężatką od 2 lat. Jesteśmy szczęśliwi, mamy wspanialego syna,
wszystko układa się obrze - z jednym małym ale... Mój mąż w ogóle
nie pomaga w pracach domowych... Obydwoje pracujemy, On w banku (od
9:00 do 17:00), ja w szkole - jestem nauczycielką. Pracuję na dwa
etaty. Mały jest wtym czasie z teściową. Problem zaczyna się w domu.
Ja wracam z pracy, gotuję obiady na następny dzień, sprzątam,
prasuję piorę, wkręcam żarowki, przyklejam listw...