domy

(689 wyników)
  • Od zawsze byłam cichym, spokojnym, lękliwym i wrażliwym dzieckiem. Brak mi wiary w siebie i mam bardzo niską samoocenę. Często podczas dorastania słyszałam niemiłe uwagi pod moim adresem od strony ojca "jaki ty masz brzuch, jesteś coraz grubsza, nie jedz tych chipsów, będziesz gruba jak ciotka, masz niezdrową cerę" (mam bardzo grubą przyszywaną ciocię), naśmiewanie się z moich pryszczy itd... Właściwie to od kiedy jestem w gimnazjum (obecnie klasa maturalna) większość obowiązków domowych p...
  • Spędziłem noc sylwestrową z dziewczyną z pracy, tańczyliśmy przez większość wieczoru, było nam dobrze, zabierałem ją do tańca, opowiadałem jej o sobie, o swoich pasjach, zainteresowaniach, zgodziła się pójść z nami (ze mną i współlokatorami Łukaszem i Anetą) i przespać się u nas. Przed pójściem spać zaproponowałem herbatę, chętnie się napiła, usiadłem koło niej, pocałowałem na dobranoc, przytuliła mnie, położyłem się koło niej, zaproponowałem, że przyniosę kołdrę i położę się koło niej, nie o...
  • Witam, sytuacja wygląda następująco: Córka, studentka na pierwszym roku. Matka, rozwiedziona, z nowym mężem już od kilkunastu lat, aktualnie nie pracuje tylko studiuje. Drugi mąż dorabia tu i ówdzie. Nie mają stałego mieszkania, tylko ciągle coś wynajmują. Od dłuższego czasu, w domu padają teksty że córka ma opuścić dom jak najprędzej bo tak sobie życzy Pan X. Jej strasza siostra została, w ten sposób wyrzucona,ale fartownie pracowała w wakacje za granicą i udaje się jej utrzym...
  • Jesteśmy kilka miesięcy po ślubie i mieszkamy z moją mamą, bo nie stać nas jeszcze na kupno czy wynajem własnego mieszkania (oboje szukamy pracy). Atmosfera jest nie do zniesienia, tym bardziej, że nie pracujemy i siedzimy w domu. Jestem pośrednikiem między dąsającymi się na siebie mężem i moją mamą. Są to drobiazgi typu: a to ktoś nie pozmywał, a to za długo siedział w kuchni, a to zostawił po sobie bałagan itd.. Nikt nie powie sobie niczego wprost tylko żali mi się na drugą osobę. Boję się...
  • Stąpniecie na coś nogą oznaczało zajęcie tego terenu.Wnoszona na rękach kobieta, traci prawo do materialnego posiadania domu męża.Przesąd już teraz, ale jak go kobiety lubią.
  • Witam! Trafiłam tu przypadkowo i chciałabym prosic o rade. Moj 22 letni brat stał sie terrorystą w domu. Cztery lata temu zmarł nasz tata. Mama zostala z bracmi . Jeden ma wspomniane 22 lata a mlodszy 15, ja i siostra jestemy okolo 30 - tki i nie mieszkamy juz w rodzinnym domu a co gorsza poza Polską. Ów 22 latek od ponad pól roku dopiero pracuje. Nie skonczył zadnej szkoły a zrodlem jego utrzymania byla renta po tacie , ktorą dysponowala mama ( okolo 500 zl). Doszlo jednak d...
  • czy to normalne u doroslej osoby?ktora ma tak od zawsze:(?
  • Pozornie pytanie może wydawać się dziwne. Tłumaczę więc o co mi chodzi. Planuję zakończyć uprawianie dyscypliny, której poświęciłem ostatnich kilkanaście lat swojego życia. Już od pewnego czasu miałem zamiar to zrobić, ale w ciągu minionej doby doszło do mnie, że to już ten moment. Problem w tym, że nie wiem czym mógłbym zastąpić ten sport, żebym nie musiał całymi dniami siedzieć w domu, a jednocześnie, żebym nie musiał z nikim rywalizować tzn. żebym nadal mógł dbać o swoją kondycję fizyczną ...
  • Witam, mam 25 lat, kończę studia. Nie mam obecnie pracy, ale mam swoje oszczędności i chcę wynająć pokój w mieszkaniu studenckim. Pracy planuję poszukać. Moi rodzice robią z tego straszny problem, czuję się jakbym chciała robić jakąś demonstrację, a przecież tak nie jest. Po prostu wolę mieszkać sama. Ale zaczynamy się kłócić i czuję się jak jakaś nastoletnia gó...ara która chce uciec z domu, najpewniej by robić coś niedozwolonego. Nie wiem jakich argumentów mam użyć, już mi się wszystkiego o...
  • Mam problem z nauką w domu, nie potrafię się skupić wszystko mnie rozprasza, komputer (nawet wyłączony ciągle kusi), głos ludzi przechodzących po domu, głos tv z innego pokoju czy tez brat, dosłownie wszystko. Nie raz powtarzam sobie że jak wrócę z domu to przysiądę do lekcji a tu klapa, zapewniam ze to nie jest lenistwo, nie mogę się skupić, zrobię dwa trzy zadania a myślami jestem już gdzie indziej. Lubię się uczyć ale jak na razie wychodzi mi to tylko gdy mam w szkole okienka i idę d...
  • Chcialabym zapytać Was co myślicie na temat prowadzenia otwartego domu. Pewna grupa osób ma mi za zle, że proszę ich o to aby wcześniej zadzwonili do mnie jeśli mają przyjść bo nie zawsze jestem w domu bo pracuję, albo coś zalatwiam, albo odrabiam lekcje z dzieckiem. Oni uważają że będą wpadać kiedy chcą i kiedy im odpowiada i będą przyprowadzać jeszcze swoich znajomych i robić imprezę bo ich koleżanka wrócila z podróży. Albo wpadanie na obiad bo bylem w pobliżu.Choć tlumaczylam im, że ...
  • Jestem w bardzo ciężkiej sytuacji życiowej, mam swoje lata, mieszkam (niestety) z rodzicami, nie mam pracy, żadnych dochodów, jestem po rozwodzie. Totalne nic:(. Matka, któryś raz mi mówiła żebym się wynosiła z domu, podkreśla że to co jem jest za jej pieniądze:(. Wiem o tym... Ojciec zawsze powtarzał, że dom jest zawsze otwarty dla nas obojga (brata również), a matka ciągle powiela swoje mądrości. Naprawdę zaczynam myśleć by wynieść się z domu i zamieszkać na ulicy, pójść w świat.Mam d...
  • witam, za parę miesięcy biorę ślub,jestem szcześliwa,przygotowania w toku,z narzeczonym szukamy mieszkania... i własnie to mnie jakos dziwnie przygnębia,bo nie wyobrażam sobie wyprowadzki z domu.jestem bardzo,BARDZO zżyta z rodzicami (jedynaczka) i nie wiem jak bedzie wygladało moje życie kiedy opuszcze dom rodzinny.uwialbiam byc w domu,rozmawiać z Mamą... Nie wiem jak sobie poradze z tym wyfrunięciem z gniazda.i to nie jest kwestia jakiejś wygody,domowych obiadków czy czegoko...
  • __DOM__(9)

Coraz czesciej w telewizji jest wywiadów ( na niemieckich kanałach) z ludzmi którzy decyduja się na kosmiczną zmianę. Ludzie mieszkający w duuużym doooomu zmieniają mieszkanie na klitkę w nowej zelandii pośród orlich gór, inni na ranczo w texasie, bez języka, pracy, z małymi dziećmi.... DOM w starym moim postrzeganiu to problemy...każdy zakorzenia się i umiera w nim jakby był budowany jako grobowiec. DOM to JA. DOM to nie jest życie, ani nie rodzina, to kur.....wa beton jeno. Przynaj...
  • Jakie jest Wasze zdanie na temat granic bycia gosciem i goscinnosci wogole? Co moze gosc a czego robic nie powinien? Jak powinien zachowac sie gospodarz ktory przeciez jest odpowiedzialny za zaproszenie goscia do swojego domu? Co dyskwalifikuje goscia do ponownego zaproszenia? Czy np samowolne sprzatanie w domu gospodarza czy tez wykonywanie czynnosci o ktore nie byl proszony gosc jest nietaktem i naruszeniem prywatnosci domu? Czy np uzywanie rzeczy osobistych gospodarza (perfum itp) ...
  • Mam meza, z ktorym jestem juz 7 lat, maz ma bachory, ja tez mam dzieci. Jego bachory mialy w zyciu wszystko, moje nie mialy nic. Moje dzieci nie widzialy mnie nawet, bo musialam wyjechac i pracowac na ulicy jako prostytutka, pozniej przeszlam do domu publicznego, ale tez nie mialam czasu. Moj maz jest podly, nie chce niczego wynagrodzic moim dzieciom, jego bachory dostaly wszystko, dziecinstwo, wyksztalcenie. Teraz pora na moje, ale on nie chce dawac pieniedzy na to, chociaz teraz ...
  • Moi rodzice mówią, że jestem beznadziejna, bo pracuję w domu, a nie w biurze. Uważają, że przynoszę im wstyd. Mój ojciec dzisiaj rzucił wredną uwagę jadowito-słodziutkim głosikiem: " A czy w TWOIM BIURZE jest klimatyzacja?". Przysięgam to nie był żart, ale wycedzona przez zęby nienawistna uwaga.I pogarda.To nie jest kwestia przewrażliwienia. Kłóciliśmy się i chciał mi się odgryźć. Nawet mam stanęła w mojej obronie, choć kilka dni wcześniej rzuciła sama (choć bez jadu, jedynie lekko...
  • Witam Wszystkich! Czy ktoś posiada informacje na temat tego, czy wrocławskie domy dziecka prowadzą takie akcje, aby dzieciakom z placówek pozwolić spędzać święta z rodziną,która chce się nim zaopiekować. Jakie są zasady? Pozdrawiam i z góry dziekuję
  • Stało się - od soboty jestem na swoim, mieszkamy razem z chłopakiem, stopniowo urządzamy swoje gniazdko przy dużej pomocy ze strony jego rodziny. natomiast boli mnie reakcja mojej mamy i brata na ten fakt - zaczęli wydzwaniać po rodzinie chłopaka z inwektywami (dodam, że numery ich komórek zdobyli grzebiąc w moim telefonie), mama wydzwania po moich znajomych i opowiada im niestworzone historie typu, że biorę narkotyki, że mój chłopak mnie bije, że jest agresywny, że bierze jakieś leki, ...
  • Wyizolowaną z otoczenia przestrzenią, zamkniętą w bryle z desek, cegieł, betonu? Prostą geometrią czterech ścian i dachu? Tylko i aż tyle, by móc przed progiem, po zewnętrznej stronie drzwi, pozostawić chłód, mrok i ludzi? Deszcz ściekający z parasola? Dlaczego zatem Apollinaire powiada, że nie ma prawdziwego domu bez kobiety, kota i ogniska? Czy to oznacza, że samotni nie mają swego domu? A ognisko, czym jest? Po co nam więc dom? Jakie naprawdę potrzeby zaspokaja? Czy ci...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się