domy

(449 wyników)
  • :) kiedyś tu do Was pisałam, w zupełnie innej sprawie. było ostro, ale dziękuję. pomogło :) mam pytanie z innej beczki: czy po rozwodzie mam obowiązek wpuszczać byłego męża do domu? chodzi oczywiście o kontakty z dzieckiem z góry dzięki za pomoc pzdr.J
  • Noszę się z zamiarem rozstania juz od kilku lat. Problemem jest kredyt na dom... Mamy dwoje dzieci, 5 i 13 lat. Ja zarabiam 1500 zł (pracuję w hipermarkecie). Mąż zarabia 4500. Rata kredytu to ok 1400 zł plus inne opłaty ok 600 zł miesięcznie. Mąz płaci rachunki, ja ze swojej pensji musze utrzymać dom i dzieci, kupić jedzenie, ubrania, benzynę. Oczywiście mi nie starcza i są wieczne awantury. Mąż nie chce się dokładać. Płaci rachunki a reszte ma na własne wydatki. Niestety sporo pije i to je...
  • Podpowiedzcie mi, proszę, co mam robić. Jestem w trakcie rozwodu ( od trzech lat), moja żona ( pozwana) otrzymuje zabezpieczenie alimentacyjne na dzieci i utrzymanie domu. Mimo tego to ja opłacam wszelkie rachunki za prąd, gaz, itp., pozwana zaś oddaje mi tylko połowę pieniędzy z tych rachunków. Płacę więc podwójnie. Pani sędzia jakoś nie słyszała moich zapytań w tej kwestii. Wydaję się, że skoro otrzymuje zabezpieczenie na dom winna opłacać rachunki. Logiczne. Tylko w sądzie logiki t...
  • Czy w takim przypadku dom dzielą na pół??? Jak wtedy z numerem domu? Komu on należy? Czy można znieść współwłasność nie dzieląc sztywno na połowę nieruchomości? Czy sąd bierze pod uwagę z kim zostają dzieci i można uzyskać więcej? Otóż mamy do podziału dużą działkę z domkiem. chciałaby oddać eksowi większą część działki, a sobie wziąć mniej ziemi, ale część z domkiem. Czy to możliwe?
  • Witam, Poradźcie mi proszę, bo sama już nie wiem co myśleć. Jestem po rozwodzie 4 lata. Przez ten czas exmąż sporadycznie odwiedzał naszego syna - średnio 2-3 razy w roku. Zabierał go głównie do McDonalds'a albo przychodził porozmawiać pod dom. Od początku nie płaci w ogóle alimentów. Nie dzwoni do dziecka. Nie zabiera na ferie i wakacje. Czasami przyśle jakiegoś esemesa z okazji urodzin, albo świąt. Niedawno zapytałam go czy zawsze będzie się tylko do tego ograniczał. W odpowiedzi usły...
  • Z poprzedniego mojego postu wynika, że najlepiej dla mnie będzie, jeśli uzyskam podział sądowy mojego i byłego męża domu. tylko jak to zrobić? jak wygląda taki podział? z byłym mężem kompletnie nie mogę się porozumieć, jest z zasady przeciwny wszystkim moim poczynaniom. jeśli złożę sprawe do sądu - jakie będą kolejne etapy tego podziału? dom jest wystawiony od dłuzszego czasu na sprzedaż, niestety obecnie nie jest to dobry czas na kupowanie nieruchomosci i zainteresowanie jest żadne. jestem w...
  • Co zrobic?Pod moja nieobecnosci ex ciagle wchodzi mi do domu !! Pewnie dziecko (13lat)powiedzialo,zeby wszedl,ale on nie powinien ! Tym bardziej,ze nie raz mu o tym mowilam.Ze wchodzi dowiedzialam sie ze zdjecia na fb (jestem za granica).Mowilam i dzieciom i jemu,ze nie chce go tu widziec.Poszlam na niekorzystna dla mnie ugode na sprawie o podzial majatku,zeby wiecej jego nie ogladac ani w sadzie ani tym bardziej u mnie w domu.Do tej pory zawsze mial wymowke,ze dom nadal nalezy do niego.Przem...
  • Sprawa jest bardzo skomplikowana, ja jestem zmęczona, ciągnie się już 2 rok i nic nie posuwa się do przodu. Z b mężem rozwiedliśmy się w marcu, ale ogólnie od 2 lat nie żyjemy już ze sobą oprócz wspólnego mieszkania w domu. Dom 0 działka zakupiona przed małżeństwem, w akcie notarialnym widniejemy po 50 % i ja i on, dom wybudowany, z kredytu na dzień dzisiejszy do spłaty ok 28.000 CHF czyli w zalezności po jakim kursie taka kwota. Dom wymaga odbioru oraz wykończenia pokoju i łazienki, do małe...
  • Jestesmy po rozwodzie. Mąż nie chce opuścić mojego domu (działka nabyta z majątku odrębnego podczas trwania małżeństwa, budowałam ja z niewielkim udziałem jego nakładów, które chcę mu zwrócić-ewent. dać mieszkanie) Dom nie jest wykończony. Mieszka w nim już cztery lata- nielegalnie, bo jest zameldowany gdzie indziej. Kto może pomóc w eksmisji? Chodzi mi o formalną pomoc (Policja ew,Straż miejska oczywiście po przedstawieniu dokumentów) bo rady typu "wynająć kogoś" mnie nie interesują, oraz j...
  • Witam , przejdę od razu do rzeczy ... Więc tak , mieszkam z mamą , i jest [u]byłym[/u] partnerem. Moja mama wynajmuje mieszkanie , i chce by ten były partner się wyniósł, lecz on nie stosuje się do tego. Czy jeśli wezwałbym policję to była by możliwość usunięcia jego z domu dzięki policji ? . Umowa najmu jest na mamę.
  • [i]Przedmioty majątkowe nieobjęte wspólnością ustawową należą do majątku osobistego małżonka. Do majątku osobistego wchodzą przede wszystkim przedmioty nabyte przed powstaniem wspólności majątkowej między małżonkami. Działka wejdzie do Pana majątku osobistego, gdyż została przez Pana zakupiona przed zawarciem małżeństwa, a więc przed powstaniem wspólności majątkowej pomiędzy małżonkami. Małżonka nie będzie właścicielem działki. Dom wybudowany przez małżonków w czasie trwania małżeństwa wejdzi...
  • niechcianego lokatora (niekoniecznie to musi być ex żona czy mąż) :) i.imgur.com/vIrNW.png
  • Dom mój w stanie surowym zamkniętym. Remontowany przez kilka lat w trakcie wspólnoty małżeńskiej. Mąż twierdzi, że nie chce sądownie załatwiać, ale podaje ceny z sufitu, których oczekuje, łącznie z propozycją sprzedaży i podizelenia pieniędzy na pół. I teraz pytanie - do czego tak naprawdę ma prawo (rozumiem, że do połowy nakładów oraz ruchomości??). jak wygląda taka wycena? i samo postępowanie sądowne. i 2 sprawa - cały czas odwołuje się do uczciwości "moralnej", sam wszystk...
  • Witam, jestem krok przed rozwodem, on składa pozew. Jedyny nasz wspólny majatek to dom obciążony kredytem. Obecnie jego wartość to więcej niż wartość kredytu. Ja chcę dom sprzedać, spłacić kredyt i podzielić się sprawiedliwie tym co pozostało. On się sprzeciwia, chce zostać w domu, mnie spłacić, lub przejąć kredyt. żadnej opcji ja nie biorę pod uwagę. Jak to wygląda przed sądem, czy ktoś był w podobnej sytuacji?
  • witam jestem po rozwodzie zameldowana jestem w domu lecz nie mieszkam w nim wraz z dziecmi wróciłam do rodziców.moje pytanie brzmi chce jechac po swe rzeczy osobiste a wiem ze zamki mój ex wymienil.jak mam to zrobic zeby wejsc do domu slyszałam ze moge policje wezwac?a jezlei tak to co wtedy oni zrobią skoro w domu nikogo nie ma a ja bede chciala wejsc?
  • Witam. Od 20 lat , od momentu ślubu, mieszkalismy w domu, kamienicy należącej do teściowej, która zmarła kilkanaście lat temu i zapisała dom mojemu mężowi. Kamienica była cały czas remontowana, modernizowana, właściwie większa część naszych dochodów była przeznaczana na remont. Na własny rachunek pracoweałam jedynie kilka lat, większość czasu pracowałam w firmie męża, niestety bez umowy o pracę, ubezpieczenia i pensji...Na co mogę liczyć podczas podziału majatku? Dodam, że nie mam żadnego maj...
  • Witam wszystkich, bardzo proszę o poradę. Sprawa wygląda następująco: jestesmy z mężem po slubie 4 lata przez ten czas otrzymalam od ojca dom ( a dokladnie pol bliźniaka), ktory to dom ojciec stawiał sam na dzialce jeszcze po pradziadku. Dom odziedziczyłam w spadku, mieszkalam w nim wraz z mężem (męza wklad w ten dom byl minimalny, praktycznie zerowy) jedyne co, to wziął kredyt na jego wykonczenie, z tym ze nie na hipotekę, a tylko na zaswiadczenie o zarobkach. Więc sprawa wygląda nastę...
  • Witam, mam pytanie. Jestem zameldowana razem z dwójką małych dzieci w mieszkaniu należącym do ojca dzieci (nie jesteśmy małżeństwem), on nie jest tu zameldowany, ale mieszkamy razem. Od dłuższego czasu nam się nie układa i rozstanie jest tylko kwestią czasu. Ja niestety nie mam dokąd iść, nie pracuję bo zajmuję się dziećmi i nie mam pieniędzy żeby coś wynająć. W związku z tym mam pytanie czy partner może wyrzucić nas z mieszkania bez żadnego problemu?
  • chce si e z niego wyprowadzić do czasu sprzedazy, czy nadal bede musiała płacić polowę stawki za media, czynsz, itp czy nie?
  • Witam wszystkich; jestem tu nowa i wkraczam dopiero w świat rozwodów..niestety!!jeszcze nie wiem jak skończy sie moja historia, cały czas mam nadzieje,że nie będe zmuszona wystapić z pozwem, ale...wiadomo w zyciu różnie byawa.Najpierw chciałby wogóle wiedziec jaka jest moja sytuacja.jestem męzatką od 9 lat, mamy 4 letniego syna.2 lata temu wprowadzilismy się do domu po dziadkach męża( 3/4 własności teścia, 1/4 meża-ustawnowione aktem notaraialnym; ja i synjestesmy tam zameldowan...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się