-
Zwariuje z tym moim dzieckiem. Ruszyć się nie chce nawet na podwórko, a pojechać gdzieś to już w ogóle. Próbowałam dosłownie wszystkiego żeby tylko ruszył się z domu, park zabaw, sklep, plac zabaw, sklep z zabawkami, pojechanie do innych dzieci ktore zna, do dziadków gdzie są różne zwierzątka, kupienie zabawki czy słodyczy, nic nie pomaga, nie chce wyjść. Ile można siedzieć w domu? Chociaż by się dotlenił trochę ale on wszystko na nie. Już nie mam siły. Tu już nawet nie chodzi o grube kurtki ...
-
Ciekawa jestem Waszego zdanie oraz , najbardziej, pani psycholog (jak rozumiem też matki prawie dorosłych lub dorosłych dzieci)
Zdarza się, że nastolatek (powiedzmy od 15 lat wzwyż) wraca do domu późno (np teatr, koncert, kino, sptkanie u przyjaciół). Przyznam się, że dla mnie najlpeszą , najbezpieczniejszą opcją jest albo odbiór przez rodziców, ewentualnie powrót taksówką.
A co jeżeli nastolatek uważa to za przesadę? Teraz nie ma problemu , bo jednak uznaje (z trudem ;) ), że słucha si...
-
Dziewczyny,
Poradźcie mi proszę jeszcze bo widzę już że będzie problem i chciałabym jakoś go utłuc w zarodku. Idę w poniedziałek do szpitala na zabieg, niania wdrożona (Młody zachwycony, harmonia dnia wraca powoli i sił mu starcza również na popołudnie) i radzi sobie świetnie, Młody odstawiony od piersi, przestał się już domagać itp.
To co mnie nurtuje to jak ustawić układ niania + mama w domu. Przez pierwsze dni będę u swoich rodziców a Młody mnie będzie odwiedzać ale potem przeniosę s...
-
Będę pisać prosto z mostu. Rozwodzę się z mężem, który od 3 lat nie ma pracy i jest alkoholikiem ( agresywnym). Mój najmłodszy syn ma 5 lat. W domu mieszkamy wszyscy razem, choć oczywiście mamy osobne pokoje. Jednakże nie rozmawiam z jego ojcem, a kiedy dyskutujemy to często kłótnią, kiedy to on za wszelką cenę chce udowodnić swoje wydumane racje i jak dyktaturę narzucić zdanie pozostałym. Ciągle siedzi w domu, nie pracuje, niemal nie daje pieniędzy, pije i tylko ogląda telewizje. Moje dzieck...
-
Moja córka ma 3 latka, chodzi do przedszkola i jest tam bardzo grzeczna i spokojna lecz gdy tylko wróci do domu zaczynają się krzyki i płacz. Czasami po prostu wejdzie i zaczyna płakać, kładzie się na podłodze i kopie nagami. Innym razem płacze bo np babcia powiedziała jej cześć albo dlatego że ja pierwsza otworzyłam drzwi a nie ona lub dlatego że lizak był czerwony a nie zielony. Kilka dni temu gdy się rano obudziła też zaczęła płakać, nie wiadomo dlaczego. Pytałam się jej dlaczego płacze al...
-
Witam,
mój synej ma 4,5 roku. jest zywym, wesołym ale i upartym chłopcem. Chodzi do przedszkole które bardzo lubi. W wiekszości przypadków dajemy sobie z mężem rade z jego pomysłami, ale mamy problem który ciagle powraca - mały nie chce przychodzic do domu z podwórka.
Codziennie jest taki sam schemat - chcę iśc na podwórko - ja na to - możesz, ale jak zawołam na obiad to przyjdziesz - tak oczywiście przyjdę obiecuję.
I co? ja wołam go do domu a młody ucieka, odstawia histerię i awantur...
-
Synek (3) na co dzień zostaje w domu z ukochaną nianią. Nie ma więc ciągłego kontaktu z dziećmi. Od czasu do czasu spotyka się z dziećmi naszych znajomych lub sąsiadów i generalnie jest ok. Czasami jednak, najczęściej gdy już jest zmęczony i ma dość towarzystwa mówi: chcę wygonić Tesię/Kalinkę (tylko dziewczyny) z domu. Jak reagować? Mówię, że nieładnie tak mówić i tyle. On to przyjmuje do wiadomości, ale mówi dalej.
-
Mam 3 letnią coreczkę, która od wrzesnia poszła do przedszkola.
Adaptacja przebiegła w miarę dobrze, mała uwielbia przedszkole,
uwielbia swoje panie, chętnie opowiada co się tam dzieje, w domu
bardzo często bawi się w przedszkole, śpiewa piosenki itp. Ogółem
jest super, poza jedną rzeczą: bardzo boi się przedstawień i
koncertów, które odbywają się tam w miarę regularnie, o czym
dowiedzialam się niedawno. Okazało się, że pani musi ją trzymać na
kolanach, żeby w ogóle chciała w sa...
-
Mam synka 14mies szukam niani dla niego ale nie wiem jak jest lepiej
u mnie w domu czy u niani "mamy" z innym dzieckiem w domu i jaki
wiek tych dzieciaczków zeby małemu na głowe nie weszły :)Dodam ze
mały nigdy niebył zostawiany u nikogo..jak to zrobic zeby nie miał
szoku ze go zostawiłam?
-
Proszę o pomoc jak życ by w domu panowala zgoda między moim synem
lat 14 a moim drugim męzem.Wszystko jest ok dopuki nie zaczynają się
kłopoty z nauką.Na początku roku nazbierał ladnych ocen a teraz same
jedynki z 6przedmiotów jest zagrożony.Został mieśiąc nauki prawie,do
pierwszego półrocza.Mąż jak widzi że zaczyna śię żle uczyć
to "jedzie po rodzinie pierwszego męża że z takich śmieci pochodzi
syn i bierze z nich przykład".Tłumacze mężowi by nie mówil żle o
rodzinie syna bo on...
-
Poszedł sobie mój 3latek do p-la od września. Zaadaptował się
świetnie-pani go chwali ze taki mądry i grzeczny. No cóż ale w
domu... jakby niemoje dziecko -wrzeszczy wymusza rykiem-jakby go
ktoś bił. wczoraj na spacerze o mało nie uciekł pod auto- nigdy sie
tak nie zachowywał. W nocy płacze przez sen- nie nie płacze
RYCZY.Przychodze przytulam pytam masuje- on mnie odpycha.w końcu ide
do swojego łóżka -przyleciał zamną z jeszce większym rykiem. No po
prostu ręce mi opadają. Podno...
-
Nie mam już siły. Chodzimy do logopedy z naszym 6 letnim synem - i przez te 20 min zajęć wszystko ok. Chętnie ćwiczy, po prostu rewelacja. A w domu : ani go zagonić do ćwiczenia. Koszmar jakiś . Ma już zakaz na komputer, zakaz na bajki. Nagrody nie działają. Ćwiczymy razem : ja pokazuję na swojej buzi a syn ma robić to samo. Przecież nie mogę nakłaniać siłą bo to się mija z celem... Poradźcie proszę jak jeszcze mogę wpłynąć na moje dziecko.
-
Mam dwoje dzieci synka w wieku 3,5 lat oraz 13 miesięczną córeczkę.Od ponad
roku nie pracuję, jestem na urlopie wychowawczym i od tego roku zapisałam
synka do Klubiku Malucha, zajęcia w Klubiku trwają 4 godziny dziennie, 4 dni w
tygodniu. Klubik to coś w rodzaju przedszkola z tym że, jak wcześniej pisałam
w mniejszym wymiarze godzinnym oraz w mniejszych grupach. W ramach zajęć
dzieci maja rytmikę, malują, rysują, lepią z plasteliny oraz bawią się z
Panią. Mam problem , ponieważ syne...
-
Wprawdzie to nie ja wychowuje dziecko, tylko jestem jako (bardzo juz stare, bo
23-letnie)dziecko wychowywana, mimo to zwracam sie do tego forum z prosba o
pomoc.Pisalam juz o tym na forum psychologia, ale malo kto mnie zrozumial.
Jestem studentka i studiuje poza domem, jednak co jakis czas wracam do
stesknionych rodzicow na weekend albo na swieta. Mam czesto rozne kryzysy
psychiczne, a najgorszy przezywalam na poczatku studiow- zagubienie
intelektualne, emocjonalne, religijne, rozbici...
-
Ten problem narasta coraz bardziej - i szczerze mówiąc nie wygląda
już tylko jak niechęć do wychodzenia na dwór (na spacery, do sklepu,
na plac zabaw) ale jak fobia.
Synek niedługo kończy 4 lata. Z natury jest raczej introwertykiem,
raczej spokojny, bardzo uparty, ale pogodny.
Od kiedy pamiętam nie przepadał za wychodzeniem na spacery (nawet
jako niemowle wiercił się w wózku, czasem płakał i uspokajał się
dopiero w domu).
Były okresy, kiedy było trochę lepiej, ale ostatni czas to...
-
Moja Niunia za 2 tygodnie skonczy 10 miesiecy. Od samego poczatku podporzadkowala sobie wszystkich (mnie, swojego tate, babcie). Ok, byla malenka mozna bylo spelniac te jej zachcianki. Teraz ma prawie 10 miesiecy i chce coraz wiecej. W 7 miesiacu nauczylam ja spac we wlasnym lozeczku. Spala pieknie. Po miesiacu jej sie odwidzialo. Od tamtej pory spimy wiec razem. Spimy.....no nie do konca......ona spi, ja nie. Bo kopie mnie przez sen, bije rekami po twarzy, strasznie sie rzuca, siada, przekre...
-
Czy jest wogóle możliwe nie posłanie 6 latki do zerówki???Dostałą sie do zerówki do przedszkola,oczywiscie nigdy nie chodziła do przedszkola,boję sie ze będzie płacz i histeria bo jest bardzo wrażliwa i ciężko jej wejść w kontakt z obcymi.Puszcze ja we wrześniu,ale jesli nie będzie chciała,ja nie jestem na tyle silna zeby ja zmusić siła,to czy wogóle jet możliwe zeby nie chodziła do zerówki????jest zdolna,ładnie pisze,liczy.Tylko nie piszcie ze chce zrobić z niej dzikusa,bo nie chce,ale nie c...
-
jgon.
Witam serdecznie.
Mój syn je sam. Od dawna już. Obiad zjada sobie ile i co chce.
Ale kolacja z córkami to makabra.
Odmawia zjedzenia dokąd nie postawię mu całego talerza z kanapkami na jego
stolik(je na wysokim krzesełku przy stole, wczesniej chcieliśmy je obniżyć,
ale nie pozwolił na to) następnie wyjada środek i rzuca na stół resztę. Córki
się buntują, bo nie będą po nim dojadać a jeśli ja się uprę to nie je i wrzeszczy.
Daję mu kanapki na stolik w innym talerzyku, ale on chce...
-
Proszę o pomoc w rozwiązaniu dwóch kwestii:
1. Moja 4-letnia córka kiedy czegoś jej zabraniam, zezłości się na mnie lub czymś się frustruje mówi często "nie chcę cie". Wiem, że to jej sposób na okazanie złości. Odpowiadam wtedy "widze, że się wściekasz" albo "a ja ciebie chce". Ale czy powinnam wtedy jakoś jeszcze zareagować? Po fakcie coś jej mówić? Jakoś inaczej uczyć wyrażania tej złości? Czy przyjąć, że 4 latek może sobie tak do mnie mówić i przeczekać aż minie?
2. Moja córka nie lubi n...
-
Witam.
jestem mamą 7 letniej dziewczynki. nasz problem polega na tym że. co kolwiek proszę aby zrobila wszystko jest na nie, albo udaje że nie slyszy.
zaczyna się od rana. proszę o umycie się, nie chce jej się albo robi to bardzo długo, chodzi ze szczoteczką po calym domu, włacza bajkę, albo na robi to odwal się
potem jest ubieranie- podobnie to wygląda. przeważnie jej nie ustępuję i musi się umyć i ubrać, kończy się to godzinnym miączeniem, płaczem.
Jej jedzenie jest dlam nie traum...