-
Zlapalismy niedawno szczura w domu na lapke, niestety okazalo sie, ze tego
dziadostwa wiecej jest bo ciagle cos drapie i chrzeszczy.
Zakupilismy odstraszacz ultradzwiekowy, taki do pradu. No niby wczoraj cisza
wieczorem byla ale czy to naprawde dziala? Miala ktoras z Was doswiadczenia z
tymi gadzinami?
Trutki sie troche obawiam, bo po pierwsze dzieci w domu a po drugie jak sie
szczur nazre tego i mi zdechnie pod podloga lub za szafka to bedzie trupem
smierdzialo i jeszcze jakas zaraza ...
-
I jak było?
Pierwsze dziecko rodziłam w szpitalu bez znieczulenie. Poszło sprawnie i bez problemów dlatego zastanawiam sie nad rodzeniem w domu. Odpadnie problem opieki nad Młodą :)
Która może podzielić się doświadczeniami?
-
Przymierzamy sie powoli do kupna domu, nowe domki sa sliczne i pachnace nowoscia, ale juz kilka osob nam odradzalo bo podobno wykonanie kiepskie. Zreszta sami mieszkamy w piecioletnim budynku no i ciezszej polki do sciany nie daa sie przywiercic. Gdzies czytalam ze first buy mozna dostac na starszy dom ale na oficjalbych stronach jest mowa tylko o nowych. Jest tu ktos kto wie cos wiecej na ten temat?
-
Tak jak już pisałem wcześniej - powoli zabieramy się z Polski.
Patrząc na domy pod londynem wszedzie widze "kominek"
Na ile jest to prawdziwy kominek w którym jest szansa na prawdziwe drewno, a na ile elektryczna, gazowa instalacja ?
-
kurcze, siedze w uk prawie 8 lat i ciagle tesknie za pl, za domem, za rodzina, za rodzinnym miastem.
wiem, ze pewnie szybko tam nie wroce, jesli w ogole i bardzo chce przeciac te pepowine i ... nie moge.
Ciagle nie czuje sie w uk, jak u siebie w domu. ciagle zyje jedna noga tu, druga tam.
macie jakies sprawdzone sposoby na pozbyciec sie tej tesknoty?
a moze to juz nigdy nie minie?
-
zalozmy hipotetycznie ja i moja rodzina plus zalozmy rodzina mojej siostry chcemy razem wynajac duzy dom np 4 bed i wziazc na to HB. Mozna tak? I jak to by wygladalo? Kazda z rodzin dostaje osobno, czy wspolnie? To wogole jest realne, czy sie jakos gryzie ze soba? tak poprostu pytam z ciekawosci, bo nigdy o tym nie slyszalam....
-
Za jakis niecale pol roku do roku bedziemy finalizowac kupno domu. Ale w miedzyczasie musimy sie przeprowadzic do zupelnie innego miasta. I wlasnie bylismy ogladac tam domy i jeden szczegolnie zapadl mi w serce: wspanialy dom z dusza, kominki, sash windows (nie wiem, jak to po polsku), wielki ogrod, miejsce parkingowe na 2 auta i jeden sasiad (to blizniak), wlasciwie czuc sie mozna jak w lesie. I tu powstaje problem, dom jest ostatni na ulicy, za domem jest polna droga nad jeziorko. Naprzeciw...
-
Hej,
Moj maz piecze w domu chleb (bialy, razowy), bulki, focaccie... Nauczyl sie jak mieszkalismy we Wloszech i tam bylo niesmaczne pieczywo (w naszym tamtejszym miescie tradycyjnie pieczywo jest niesolone), a ile mozna jest bagietki.
Pracy nie moze znalezc, wiec zastanawiamy sie, czy na takim pieczeniu z domu daloby sie tutaj zarobic. Czy ktoras z Was piecze np. ciasta czy torty na zamowienie? Czy to w ogole legalne, czy zaraz przyjdzie jakis brytyjski sanepid i nalozy kare?
Myslicie, ze ...
-
Na zewnątrz pogodnie, słońce świeci, a mi w domu jest ciągle zimno. W domu jest ciepło tylko w pokojach nasłonecznionych, a wieczorem i rano to wszędzie dosyć chłodno. Nie wiem, czy z moim domem coś nie tak? Czy przy obecnych temperaturach włączacie ogrzewanie? Ile macie stopni w domu bez włączonego ogrzewania przy aktualnych tem. na dworze czyli 17-20?
-
Właśnie zaczęłam urlop macierzyński i dopiero teraz mam czas, aby zainteresować się tematem.. jeszcze nie byłam u doradcy kredytowego, ale zastanawiam się czy mam po co iść.. skoro jestem na urlopie macierzyńskim mój dochód jest niższy.. a jak pojawi się dziecko będzie dzielony na 3 - prawda? Mamy ok 20% wkładu na tę chwilę, dom kosztuje ok 165k. Dochód partnera to też bez szału - bo to tysiąc funtów miesięcznie. Nie wiem czy nie porywamy się z motyką na słońce i czy damy radę. Ja jeszcze nie...
-
Dziewczyny, widziałam że kilka z Was zdecydowało się na domowe nauczanie. Doradźcie gdzie znaleźć program nauczania dzieci Year 1/ Year 2, może materiały jakieś pomagające w nauce?
Koleżanka przyjechała do Uk z synem kilka miesięcy temu, okazuje się teraz że on ma straszne problemy z nauką. I to nie tylko wina języka angielskiego, po prostu ciężej przyswaja wiedzę. Koleżanka pomyślała, że będzie douczała synka w domu, ale nie wie z czego. nauczycielka powiedziała, że nie ma takiej potrzeb...
-
Mam wątpliwości czy nie umoczę kupując w ten sposób dom/mieszkanie. Widzę że to się teraz kiepsko sprzedaje z powodu recesji. Wykupić tego na własność się nie da, chyba żeby przekształcić leashold w freehold, a sprzedać dom z shared ownership, w który już nie jest nowy- będzie trudno a za parę lat być może trudniej albo prościej :) (leashold z założenia nie można przedłużać).
Może ktoś już dłużej pomieszkał i jest na etapie sprzedaży? ilu letnie domy/mieszkania kupowałyście?
-
Jakie jest ich standard? Czy to zwykle mieszkanie w bloku czy domy? Czy okolica się przez to robi mniej ciekawa? Czy są to nowe domy czy stare rudery?
Przejeżdżając przez mniejsze miasta ostatnio w Anglii, zauważałam takie gorsze (może to złe słowo) okolice, szeregowce, okropne domy... Czy to mogły być domy socjalne własnie?
I czy domy te mogą nie różnic się niczym od zwykłych, mam na myśli czy ktoś widział nowe, ładne domy, o któych nie dałoby się powiedziec, że należą do tej grupy?
-
Miałam maly pożar. Taki mikro. Zupe zostawiłam na płycie wlączonej i wyszłam na basen... :)
nic się nie stało powaznego, gar do wyrzucenia, i cały dom był zadymiony jak wróciłam.
Zapach jest ostry i nie do zniesienia, nie wiem, czy mozemy tak spać?
Na razie:
1. Pootwierałam wszystkie okna i zablokowałam drzwi, zeby nie trzaskały na przeciągu.
2. wywlekłam wszystko co da sie wyprać na taras i wnoszę partiami do domu do prania, susze na dworze.
3. "Zamówiłam" u meża odswieżacz powietrza ...
-
W domu, do ktorego sie przeprowadzamy, nie ma aktywnej linii telefonicznej. Poprzedni wlasciciel nie potrzebowal podlaczac numeru, chjoc kabel jako taki jest.
Czy mozecie mi powiedziec, czy moge po prostu podlaczyc soe do kogokolwiek chce, czy musze przez rok placic frycowe w BT?
-
dziewczyny zastanawiam sie nad kupnem maszynki do pieczenia chleba
macie uzywacie?
czy to sie w ogole oplaca?
a moze macie w domu sprzet godny polecenia
czytam opinie i niektorzy mowia ze strata pieniedzy
zeby raczej zainwestowac w dobry robot kuchenny do wyrobu ciasta i piecz chelb w piekarniku
a co wy mowicie
pozdrawiam
dzieki za odpowiedzi
-
Hej!
Pierwszy raz się zdarza, że jedziemy do Polski na 2 tygodnie i nie ma mamy nikogo z rodziny, kto mógłby się zająć naszym domem. Mamy zaufanego sąsiada, ale bardzo możliwe, że się wyprowadzi.
Macie jakieś złote rady co i jak zrobić?
Myślę o ubezpieczeniu, nie znam się na tym kompletnie. Wypełniłam formularz na moneysupermarket i powyskakiwały mi różne opcje ubezpieczenia, ale w żadnej z nich nie ma nic o kradzieży. I teraz nie wiem o co chodzi - czy to jest tak oczywiste, że nawet ni...
-
Hej
dziewczyny, wiec sytuacja wyglada tak. Jestem w ciazy z drugim dzieckiem, po pierwszym wrocilam do pracy. Mamy tak jakby au pair w domu.Prace mam w miare dobrze platna, w renomowanej firmie,pracowalam tak ponad 6 lat, ale troche z dlugimi dojazdami.
Jestem w drugiej ciazy ( 2 lata roznicy bedzie)i wiem, ze do obecnej pracy wrocic nie dam rady, stanowisko by zostalo, ale czasowo, dojazdy i inne kwestie juz tam nie wroce.
Planuje zostac w domu po macierzynskim, tak moze wlasnie dodatko...
-
Zamierzam kupic dom w UK, jest on z 1940 r , bank robiac survey zasugerowal mi, ze MOZE tam byc azbest, nie jest to powiedziane jednoznacznie, w sumie to nie wiem co w takim wypadku robic, bo totalnie sie na tym nie znam. Prosze o jakies sugestie :) Bo dom jes swietny i nie chce z niego rzygnowac.