-
Mam pytanie do doświadczonych wielomam. Mamy troje dzieci w wieku 6 i pól, 4 i pół oraz 1,5. W środku chłopak i dwie baby. Kiedy syna nie ma (jest gdzieś na dłużej np. z tatą czy u dziadków – sa to rzadkie przypadki) w domu panuje harmonia i spokój. Dziewczyny bawią się razem, starsza ma wiele tolerancji dla młodszej i tez dużo sama zajmuje się swoimi sprawami. Kiedy syn jest (czyli codziennie) jest potworna szarpanina, i jęki. Syn ma od jakiegoś czasu, trwa to chyba poł roku potworny p...
-
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad rodzinnym wyjazdem gdzieś nad ciepłe morze. Mamy czworo dzieci w wieku od 3 do 13 lat. Rozważałam wakacje na kempingu typu Vacansoleil albo domy do wynajęcia. Chcemy jechać z dwoma zaprzyjaźnionymi rodzinami. Nie mam preferencji co do kraju. Czy ktoś może był na takich wakacjach i może polecić fajne miejsce? W internecie można znaleźć sporo ofert, zależy mi jednak na sprawdzonym miejscu i atrakcyjnych cenach. Czy jest na forum ktoś kto mógłby się podzieli...
-
Zmuszeni jesteśmy wybudować dom, bo dużo nas :) . Szukam wszędzie jakiś projektów dla siedmiorga, ale nic z tego. A tu dzieci potrzebują osobnych pokoików, my sypialnię, plus reszta... Wiecie może, gdzie szukać pomysłów?
-
jestem u rodzicow, mieszkaja w bloku, na parterze.
moja mama dzis po tym jak chlopcy grali w przedpokoju w pilke powiedziala: te dzieci by zwariowaly gdyby mialy mieszkac tutaj, u was w domu moga krzyczec, wy krzyczycie z gory na dol, moga robic co chca. my tu tak nie zyjemy, kazdy mysli o tym, zeby nie halasowac.
nie zeby robily co chca, ale przyznam, ze element zaklocania spokoju sasiadow nie gra u nas roli i pewnie pozwalam dzieciom na halas - i wlasnie - czy wiecej, niz gdybym mieszk...
-
Ciekawa jestem czy wszystkie macie taki entuzjastyczny stosunek do rodzenia w domu? Ja bym się za nic nie dała na to namówić. Po pierwsze zwyczajnie bym się bała, po drugie w szpitalu miałam szansę kilka dni zwyczajnie odpocząć po porodzie (ugotowane, podane, pozmywane, sprzątnięte...) co w domu byłoby zupełnie niemożliwe.
-
W jakim wieku są dzieci, które zostawiacie SAME w domu? Zostawiam moich chłopaków na 2-3 godziny (mieszkamy w bloku- zawsze Sąsiadka z góry wie, że wychodzę). Co Wy na to? Dzieci mają 12, 9 i 6 lat. Zastanawiam się szczególnie nad 6-latkiem... (Nigdy nie zostawiam go samego).
-
Zastanawiam się od jakiego wieku bezpiecznie można zostawić brzdące i na jak długo. Wiadomo, że czasem są takie momenty że trzeba wyjść coś załatwić, albo do sklepu skoczyć. Problemu nie ma, jeśli w domu jest starsze rodzeństwo które zajmie się maluchami. Ale co jeśli dzieci są jeszcze małe i z małą różnicą wieku? Zabieracie "ekipę" ze sobą czy zostawiacie w domu?
Pytanie powstało w mojej głowie po obserwacji zwyczajów sąsiadki, która zostawia rozbrykanych synków (3 lata i niecałe 5 lat) s...
-
dla mnie to pojęcie względne.
mieszkanie 74mkw - rodzina 2+4-nietrudno o bałagan, tzn w wielu miejscach w pokojach dzieci "coś "leży" - plastelina ,papierki (ciągle coś wycinają),klocki lego itd. Kiedy proszę ich żeby posprzątali robią to , ale niedokładnie ,poza tym przy takim zagęszczeniu szybko tworzy się znów nieład ( pokoje dziecięce mają po ok 11 m kw).
Poza tym przed wyjściem z domu zdarza się ,że nie zostawiamy idealnego porządku.Po ostatnim naszym wyjściu na plażę,Mąż wrócił ...
-
Zainspirowana pstem Ewki otwieram ten watek.
My mieszkamy w domku, który sama zaprojektowałam, Chodziło mi,zeby
był parterowy,zeby kazde dziecko miało swój pokój i zeby był tani w
budowie.Udało sie. KOcham ten domek.
Ale....gdybym mogła puscic wodze wyobrazni to,wybrałabym dom w stylu
amerykanskiego bungalowu. Ponizej Wam podaje linka do mniwe wiecej
domu moich marzen.
jednak jest z poddaszem. Na parterze sa dwa obszerne pokoje, ktore
uzytkowałabym teraz,kiedy dzieci sa małe....
-
bardzo jestem ciekawa.
Czy maja stale obowiazki, jesli tak, jakie?
czy chetnie sie z nich wywiazuja, a jesli nie czy machacie reka, czy konsekwentnie domagacie sie ich wypelniania?
Mysle o obowiazku pomocy rodzicom, nie o obowiazkach szkolnych czy pozaszkolnych.
-
Kolezanki kochane jakie wybrałycie projekty dla swoich rodzin wiekszych niz przecietna:)
Chodzi mi o to zeby wiadomo był salon, kuchnia i 4 pokoje - sypialnia rodziców i aby kazde dziecko miało w przyszłosci swoj pokój.
podrzuccie jakies linki:) Dziekuje
-
Moja najmłodsza ma 2,5 roku. Mówiłam że jak Maja pójdzie do przedszkola to ja
poszukam pracy. Wczoraj dostałam propozycję pracy od nowego roku,
przedyskutowliśmy to z moim M. i postanowilismy, że zostaje w domu na czas
nieokreslony. Przedtem coś takiego chodziło mi po głowie ale dopiero teraz
wypowiedzieliśmy to na głos. Nasz młodszy 6-letni syn ma Zespół Aspergera,
wymaga terapii, chodzi do przedszkola integracyjnego z którego trzeba go
odbierać o 13. Od września idzie do szkoły i wiem...
-
właściwie prababcia...
miałam dzisiaj dramatyczny telefon od koleżanki,mieszka pod Warszawą.jej
babcia mieszka daleko,kilkaset km stąd,babcia jest chyba po wylewie,ale chodzi
do wc;ma zaniki pamieci i na pewno postępującą demencję.jak to osoba po
80-tce.i właśnie dzisiaj ta moja koleżanka dowiedziała się,że jej mama oddaje
babcię do DPS-u,bo nie daje rady z opieką.ta mama ma w ogóle depresję z powodu
opieki nad tą babcią,nigdy tego nie chciała robić,ale się zmusiła...koleżanka
już daw...
-
bo ja nie,tzn.gdzieś mi się o uszy obiło.a to już tuż
więcej w artykule
elka.pl/content/view/63217/663/
-
Mam studia,mam też podyplomowe, mam 2 dzieci i marzę o trzecim , mam
też super męża, nie mam problemów finansowych i jakiś poważnych
problemów a jednak....mam gulę w żołądku, chce mi się wyć jak mąż
wychodzi do pracy jak jest zapraszany na imprezy w pracy, ja nie
znam tych ludzi, jestem zazdrosna tak poprostu, boję się że mnie
zdradzi że jakaś super laska go podrywa i odejdzie ...NIGDY nie dał
mi powodów abym tak myślała, wręcz przeciwnie zapewnia mnie o swoich
uczuciach w ogóle...
-
ZAkładałam juz podobnu watek kiedys. Brakuje mi zwierzaka w domu.
Królik mnie nie zaspokoił:) Ze wzgl. na atopie córki nie mamy.
Chciałabym kota albo psa,a najlepiej jedno i drugie...
ZAwsze mielismy pieski małe,ale bardzo czasem marzy mi sie jakis
pies strózujacy do domu,taki "prawdziwy" psi kumpel.Ale nie wiem,czy
duze rasy maja racje bycia w domu,czy lepiej w kojcu,chociaz...pies
w kojcy strasznie smutno mi wyglada....
macie zwierzeta?
-
Jakie maja? W jakim sa wieku?. Ja ostatnio mam problem z tym, ze
zaniedbalam wprowadzenie konkretnych zadan dla dzieci i gdy sa pod
reka to prosze ktoregos, zeby cos tam zrobil i zawsze jest sprzeciw
albo zwlalanie na drugiego. Te obowiazki sie rozmywaja i byc moze i
dzieci mi pomagaja, ale ja tego nie widze. Wiem na pewno, ze musze
zrobic liste rzeczy do zrobienia w domu i dac dzieciom wybor i
przydzielic im konkretne rzeczy do wykonania. Co Wasze dzieci robia
w domu? Marta ma ...
-
Strasznie mnie to męczy. W domu wyglądam fatalnie. Nie widzę sensu się
ubierać, bo i tak zaraz jestem brudna :( Albo sprzątam albo gotuję albo mnie
dziecko pobrudzi. Kupiłam sobie nawet fartuch kuchenny do gotowania. Trochę
pomaga. Malujecie się w domu? Przebieracie ileś razy dziennie? Napiszcie mi
coś sensownego, proszę. Aha, mój mąż jest w domu, nie mam szans przebrać się
przed jego przyjściem np.
-
nie wiem czy to jesienna deprecha czy po prostu wariuję od siedzenia w domu. Chyba chciałabym do pracy, ale tu kolejny pretekst do umartwiania się - nie za bardzo zdążyłam przed dziećmi nabyć jakieś doświadczenie zawodowe. Mam tylko wyższe wykształcenie i jakąś mglistą wizję, co chciałabym robić (która z resztą mi się co jakiś czas zmienia).Także nie za bardzo mam gdzie się do tej pracy udać :/ No i oczywiście zarzucam sobie brak przedsiębiorczości, pomysłu na siebie. A do tego nie zarabiam...
-
Podczytuję Was od dłuższego czasu, ale dzisiaj proszę Was o radę.Bo
uważam, że macie bardzo rozsądne podejście do życia, a ja sama nie
wiem, co mam robić.
Mam trójkę dziewczynek w wieku: 8 lat, 4 lata i 3 miesiące.
Czterolatka chodzi do przedszkola od zeszłego roku i ciągle choruje.
Najdłużej chodziła do przedszkola przez 3 tygodnie, później
zapalenie oskrzeli i 3 tygodniowy pobyt w domu. Wróciła do
przedszkola i po 4 dniach miała zapalenie gardła, znowu 2 tygodniowy
pobyt w...