Forum eDziecko edziecko Małe dziecko
ZMIEŃ
      gotowanie

gotowanie

(152 wyniki)
    • Mam pytanie do mam które same gotują maluchom-czym przyprawiacie obiady? Niby prosta sprawa ale ja mam z tym problem-nie wiem jakich przypraw używać by nadać smak jakiś. Chodzi mi o przyprawianie mięsa w sosie. dziękuję i pozdrawiam
    • Mój Syn (17 m-cy) je obiady, które Mu gotuje - bardzo rzadko daje słoiczki. Jeżeli gotuję zupę rano to daję Mu ją na obiad w tym samym dniu i dnia następnego (na 3-ci dzień ewentualnie zjadamy my, a Synkowi robię coś innego). Pytanie mam do mam, które gotują wieczorem obiad na następny dzień. Dajecie to dziecku następnego dnia, a jak "zostanie" to następnego też, czy już nie?
    • Witam, Mam dylemat jak rozwiązać kwestię gotowanie obiadów dla rodziny przy dziecku, które jest wybredne i ma swoje ulubione potrawy. Przyznam, że wolałabym abyśmy jadali bardziej różnorodnie - mój syn (ma teraz 18 mc) z zup zje pomidorową, jarzynową, nieco mniej chętnie ogórkową i rosół. Barszczem lub żurkiem pluje - to przestałam je gotować chociaż chętnie bym zjadła... Marzy mi się też grzybowa (a wiem, że do 3 roku życia nie będzie tego jadł). Z drugimi daniami jest podobnie - też kilka...
    • Witam! Czy sa tu mamy ,które znają jakies fajne przepisy na królika? Jakąs potrawke ,czy duszony królik? Jak go przyrządzacie ,tak by mogły jeść to dzieci i dorosli? Dostałam królika i nie wiem jak go przyrzadzic ponieważ nigdy nie robiłam tego mięska, a wiem ,że jest ono zdrowe i podobno smaczne:)
    • Słuchajcie, potrzebuję rady, bo nie mam pojęcia. Wiem, że mleka UHT nie trzeba gotować, ale czy takie "świeże" w butelkach, które w sklepie stoi w lodówkach trzeba czy też nie? Na opakowaniu jest napisane, że jest pasteryzowane w wysokiej temperaturze.
    • Mam pytanie dotyczące owego mleka, czym się różni przegotowane od surowego? Córci podaje przegotowane chociaż mi osobiście smakuje bardziej surowe, młodej też nie żałuje, jak ma ochotę to też pije. Zastanawia minie tylko to czy faktycznie się czymś rożni, odczuwalnym dla dziecka? ( Hurra u mnie deszcz :-D )
    • Czy zupę, ziemniaki itd gotujecie na kranówie czy na mineralnej? Ja mam dzbanek filtrujący kenwood, ale po pierwsze nie wiem, czy to naprawdę coś daje, po drugie, mimo że dzbanek jest spory i zajmuje sporo miejsca, mieści za jednym przepływem tylko 1,5 litra wody, więc zanim uzyskałabym wodę potrzebną do ugotowania całego obiadu, minęłaby wieczność.
    • No wiecie, takie zupy z trawy i piasku i udaje, że je i częstuje rodziców... W jakim wieku? Półtora roku, dwa latka?
    • Czy też kupujecie im jedzenie-obiady na mieście? jeśli tak, to czy nie boicie się, że nabawią się problemów żołądkowych ?
    • natchnął mnie wątek o wypadkach. I tak się zastanawiam czy udaje się wam ugotować obiad albo zrobić coś w kuchni przy maluchach? oczywiście wiem, że dużo zależy od wieku i temperamentu dziecka. Ja mam 20 miesięcznego urwisa, przy którym nie próbuje nawet nic zrobić, bo przypuszczam, że: 1. abo skończyloby się to wypadkiem mniejszym lub większym (chociażby przycięcie paluszków w szafce). Bolkady mam w szafkach pokojowych, w kuchni ogromnie utrudniłoby mi to życie.. 2. albo stra...
    • No właśnie... Syn ma prawie 15 miesięcy i dziś podałam mu pierwszy raz gotowaną kapustę. Dostał na spróbowanie. Zjadł nie więcej niż pół dużej łyżki. Chciał więcej, ale... mogę już podawa?? Jak było u was?
    • Moja córka ma 21,5 miesiąca. Do tej pory pije mleko modyfikowane. Chcę ją przestawić na zwykłe krowie z kartonu - pytanie, czy takie mleko muszę gotować, czy wystarczy podgrzać? Pozdrawiam
    • np podajac z płatkami?
    • No wlasnie,ostatnio spotkalam sie z oburzeniem, ze nie gotuje synkowi mleka-przed podaniem pogrzewam je po prostu chwilkę w mikrofalówce.. On ma już 16 miesięcy i wydaje mi sie,że to bez sensu.Kiedys owszem-gotowało sie paćki z kaszą manną,ale teraz chyba już się tak nie robi? Uświadomcie mnie,bo nie wiem czy dobrze robię...Czuję się skołowana.
    • Witam ponownie! Kolejne nurtujące pytanie. Dziewczyny, czy można dziecku podawać nieprzegotowaną wode mineralna do picia? Ja spotkałam się z różnymi opiniami...lekarzy też. Jedną z nich jest ta, że nie wolno przegotowywać wody mineralnej, bo traci ona swoje właściwości i najlepiej dawać dziecku podgrzaną albo w temp. pokojowej. Hmmm..no to wyszłam na mamę-łosia, bo ja od 8 m-ca życia, mojej Córci podaję "Żywca" - PRZEGOTOWANEGO oczywiście. Rzeczywiście, zdarzyło się, że dla sch...
    • No właśnie??? Córce gotowałam na ekologicznych, ale teraz przy dwójce mam mały problem z wyprawami na drugi koniec miasta.Synek ma 6 miesięcy. Słoiczkom nie do końca dowierzam - choć na razie mój mały je zjada...Ale wolałabym coś typu self-made - wiem z doświadczenia z poprzednim dzieckiem, że takie papu wcinała o wiele chętniej,w zaden sposób domowej zupki nie mozna smakiem porównać do słoiczkowej konserwy, samo gotowanie to żaden problem, tylko ten surowiec wyjściowy...Jak to je...
    • Mały je kalafiora, brokuły, marchewkę i na dobrą sprawę to wszystko. Nie dziwię mu się, że powoli ma dosyć takiej diety. Co jeszcze mogę mu ugotować, żeby było smaczne? A, czasem zjada to, co jest w mieszankach warzywnych Hortexu,ale bez fasolki szparagowej, bez pora czy pietruszki. Surowych warzyw wcale nie chce jeść. Co mogę podać, żeby urozmaicić wygląd i smak obiadu? A, dopiero uczę się gotować...
    • Chodzi mi o mleko od krowy, nie z kartonu, buteli czy worka. Kupiłam na placu takie. Jednak stchórzyłam i ugotowałam. Starszym dzieciom daję surowe, ale rocznej córeczce zagotowałam. A Wy jak dajecie?
    • zupa to podstawa dla mojej dwulatki; niestety brakuje mi pomysłów na zupki i właściwie ciągle robię te same czyli: pomidorowa ogórkowa kalafiorowa krupnik czasem rosioł jakie inne zupki lubią Wasze dzieci?
    • Witam Mamy! Zaczelam dawac corce do picia zwykle mleko zamiast modyfikowanego. Czy powinno sie to mleko gotowac czy mozna podac normalnie z lodowki tylko podgrzane? I jesli zagotowac to po co? Mloda ma 1,5. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się