-
Pani doktor, czy żółtko ma być ugotowane czy surowe? Bo ja co drugi
dzień dodaję całe ugotowane żółtko mojemu smykowi do obiadku (8 m-
cy), tzn po ugotowaniu "dziabie" widelcem i mieszam np z jarzynką.
Natomiast moja teściowa stwierdziła, że ona dzieciom wlewała surowe
(!) żółtko do posiłku! Troche mnie to przeraziło, ale może to ja źle
robię?
-
Usmażyłam na obiad rybę - klasycznie tj panierka z mąki i na olej ryżowy. Mąż wydłubał ze środka toszkę ryby i okazało się , że dobre. No to idąc za ciosem ugotowałm na parze taką samą rybę i niestety dziecko zaprotestowało. Również nie chciało jeść ryby jako dodatku do zupy. Problem polega na tym, że syn ma 7 mies. i na smażone za wcześnie. Próbować z pieczoną czy poczekać aż "dorośnie" ?
-
Czy mleko modyfikowane (ja używam Hipp) można zagotować w rondelku i np gotować w nim jakąś kaszę?
-
Czy dla mojego synka, który zaraz skończy 8 mcy należy jeszcze gotować wodę? Czy woda Żywiec jest odpowiednia? Może dawać np Mama i ja?
-
Witam
Czy konieczne jest, a jeżeli-tak, to z jakiego powodu gotowanie osobno mięska i warzyw?
Czy jeżeli mam mięso swojskie, z pewnego źródła ( młodego kogutka i króliczka) to też muszę gotować oddzielnie?
-
Witam, dla dzieci staram się gotować sama. Mój sposób jest taki, że gotuję dane warzywko (a za jakiś czas w ten sam sposób mięsko) na parze, potem mrożę w pojemniczkach od lodu. Kostki "smakowe" planuję potem łączyć w zupki. Czy ten sposób jest dobry? Pytam, ponieważ gdzieś słyszałam, że przy gotowaniu zupki potrzebna jest ta woda w której gotują się warzywka? Poza tym w jaki sposób rozmrażać, w lodówce, podgrzewaczu, w temp. pokojowej?
-
Gotuje zupki na zapas - tzn. na ok. tydzien. Pakuje je do słoiczkow po gotowych zupkach i zamrazam.
Po wyjeciu z zamrazalnika, przekładam słoiczek do lodowki, gdzie rozmraza sie przez noc.
Nastepnego dnia, przed podaniem doprowadzam zupke do wrzenia. Czy w ten sposob nie pozbawiam warzyw swoich wartosci odżywczych? Czy wogole nalezy zagotowac zupke po rozmrozeniu?
Dziekuje za odpowiedz.
-
Zastanawiam się, co bedzie lepsze dla mojego malucha na początek rozszerzania diety - czy gotowane obiadki z warzyw ogólnodostępnych (nie mam już zapasów ze swoich grzadek ani dostępu do ekologicznych produktów), czy te słoikowe? Przyznam, że takie małe ilości na początek nie bardzo chce mi sie gotować, słoiczek starczy na 2 dni, ale ich smak odbiega od rzeczywistych smaków warzyw. Z drugiej strony jak mam podać małemu jabłko z przechowalni, gdzie przeleżało całą zimę i nadal wygląda jak pros...
-
Pani ekspert i dziewczyny powiedzcie czy wode żródlaną, np Primaverę i Zywiec nalezy przegotować przed podaniem?? Tzn, jesli podaje do picia i do mleka modyfikowanego?? J At tak przy okazji jaką wogóle wodę najlepiej dawać dziecku do picia??
-
Droga pani ekspert
od jakiegos czasu gotuje synkowi warzywa - mlode brokuly, cukinie, kalafiorki i ziemniaczki, ekologiczna marchewke groszek, itd
mam jednak pytanie dotyczace witamin, gdzies slyszlam ze witaminy wygotowywuja sie z warzyw i dlatego nalezy dodac do gotowania odrobine tluszczu np. prawdziwego masla
ja gotuje warzywa w malej ilosci wody i dopiero przed podaniem dodaje maslo lub olive z olivek
synek je takich warzyw ok 200ml
czy powinnam dodawac do gotowania maslo czy oli...
-
witam, mam prawie ośmiomiesięcznego synka. Do tej pory je tylko jedzenie
słoiczkowe, żadnego innego nie chce.Owoce i deserki przygotowuję mu sama.
Chcialabym przestawiac go powoli na gotowane jedzenie np marchewke z groszkiem
itd.jak to zrobic skoro on od samego poczatku rozszerzania diety nie chcial
wziasc do ust nic domowego. jakis czas probowalam podawac mu rozgnieciony,
potem miksowany ryz-absolutnie nie chcial. Niedawno ugotowalam platki owsiane
blyskawiczne, zmiksowalam i dodalam ...
-
Od początku rozszerzania diety gotowałam synkowi sama. Dziecię jest piersiowe i rzadko jadlo pokarmy stale z wielka ochota. Od jakigos czasu daje mu wieksza swobode (BLW) i karmi sie sam, ale wiekszosc jedzenia i tak laduje poza jego buźką. Dodam, ze synek nie toleruje mleka krowiego, nad czym ubolewam, bo w UK wiele "przepisow" jest na bazie nabiału.
Dziecię ma juz 9 miesiecy i szukam inspiracji kulinarnych. Może podzielicie sie fajnymi linkami (moga byc tez po angielsku)? Jestem pewna, ze ...
-
witam.chciałam zapytac czy mleko modyfikowane można gotować, bo
chyba krowiego nie może pić roczne dziecko? czy można wiec zagotowac
ponieważ widziałam na osesku twarożek na kwaśno i słodko przy użyciu
mleka( chyba własnie krowiego), no i budyń czy można juz podawać?
dziekuje za wskazówki.
-
Witam,
mój synek jutro konczy 6 m-cy.Dotychczas ładnie przybiera,przekroczył już 8,5
kg,karmię go tylko piersią.Chcę wprowadzić nowe jedzenie-zamierzam zacząć od
marchewki,dyni,ziemniaka.Zastanawiam się czy gotować te posiłki włąsnoręcznie
czy sięgnąć po słoiczki.Nie mam przydomowego ogródka,więc niepokoję się o
jakośc warzyw, z drugiej strony i tak z czasem dziecko będzie jeść to, co my,
a więc to, co dostępne w sklepie.Chciałabym też, by zaakceptował smak dań
gotowanych w domu i tyc...
-
Witam:-)
Chciałam się zapytać kiedy należy przestać gotować wodę źródlaną / kupuję "Mama i Ja" lub "Priomaverę" / , którą daję do picia synkowi (11 miesięcy) oraz używam do przygotowywania mleka modyfikowanego?
majowa mama
-
Witam!
Wiem, ze gotowanie dla malucha to raczej żadna filozofia ale moja mała od
jakiegoś czasu gardzi moimi obiadami. Ma 7,5 m-ca, jest na piersi + stopniowe
rozszerzanie diety. Do tej pory dawałam jej słoiczki różnych firm z obiadkami
ale chciałabym już sama gotować i tu pojawia się problem -mała strasznie się
krzywi, nie otwiera buzi, ma odruch wymiotny. Deserki i obiady ze słoiczków je
ładnie a moje pichcenie niestety jej nie leży. Gotuje marchew, ziemniaczki,
trochę groszku, czase...
-
Witam mój Syn od urodzenia był niejadkiem. Nie chciał słoików więc jadł to co my -tylko ze zdrowym rozsądkiem.Później przekonał się do jedzenia słoików, stopniowo zaczęłam gotować dla niego zupki, gniotąc widelcem i jadł.Po jakimś czasie zaczął się krztusić, stawało mu w gardle aż w końcu w sobotę zwymiotował i od tamtej pory znowu jada słoiki. Co mu się stało? Jego jadłospis:
09- woda 120 ml, kaszka, owoc np. pół jabłka
12- obiad słoik 250g + żółtko
i tu zaczynają sie schody do wieczora n...
-
Czy ktoś może mi podać jakiś przepisik w którym mogłabym ugotować
rybę. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jaką rybkę dać dziecku i jak
ją przygotować,m a wiem, że powinnam ją podawać. Mój synek ma 11 m-
cy.
dziękuje i pozdrawiam.
-
podaję mojemu prawie 6-miesięcznemu Maluchowi, do tej pory karmionemu tylko
piersią, zupki i od kilku dni kaszę manną gotowaną na wodzie.
za chwilę wyjeżdżamy na 2 tygodnie wakacji; do końca nie wiem jak będzie z
możliwością gotowania, dlatego pytam...czy jest jakiś produkt zawierający
gluten, czego nie musiałabym gotować? (ewentualnie do zalania gorącą wodą)
czytałam na forum o kaszce BoboVity, ale ona była chyba od 8? 10mż? i była na
mleku...
czy możecie Państwo mi coś polecić?
-
Moj synek ma 15 m-cy. Czy w tym wieku mozna juz podawac nieprzegotowana wode mineralna do picia? Do tej pory dostawal przegotowana, ale niektore mamy powiadaja, ze mozna.