Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      gotowanie

gotowanie

(766 wyników)
    • Odpowiedź na pytanie pewnie jest banalna ale jestem ciekawa w jakich proporcjach gotujecie i czy ma to jakiś bardzo istotny wpływ na trawienie. Do tej pory rozszerzałam dziecku dietę jedzeniem ze słoiczków ale od razu wiedziałam, że jak trochę popróbuję nowości, to będę chciała gotować sama. Dla przykładu, gotując zupkę warzywną dla dziecka, które ukończy niebawem 6 miesięcy, jakie składniki mogę wrzucić do garnka? Do tej pory podałam marchewkę, ziemniaka, dynię, por, seler (z warzyw), indyk...
    • czy codziennie niemowlakom gotujecie zupki? zastanawiam się czy można ugotować na dwa dni - mam na myśli same warzywa, a na drugi dzień podgrzać w kąpieli gorącej i dodać masła trochę.
    • Dziewczyny, czy polecacie urządzenie do gotowania zupek? Zastanawiam się nad zakupem parowaru i blendera w jednym. Macie takie cudeńko, warto? na co zwrócić uwagę przy zakupie?
    • Tak z ciekawości; czy na Was też patrzą jak na wariatki jak gotujecie osobno dla dziecka w wieku 11 miesięcy, bo na mnie tak. Córka niejadek straszny, piłaby tylko mleko, słabiutko przybiera na wadze ("przez te moje paskudztwa, które jej gotuję"). Gotuję osobno, bo u mnie w domu jest tendencja do przesalania, tłustego gotowania, zagęszczania ogromnymi ilościami mąki i śmietany, stosowania warzyw w minimalnych ilościach. Dania dla dziecka przyprawiam, ale niewiele. Domowych nie chce tknąć. Cał...
    • Poszukuję pilnie takiej kaszki, musi być bezmleczna (alergik) i najlepiej bez owoców, zwykła manna - gluten, ale bez gotowania. Wyjeżdżamy niedługo i nie będę miała możliwości gotowania, a wprowadzam dziecku gluten. Nie mogę przerwać, bo tuż po powrocie będzie miał badania z krwi na nietolerancję glutenu i musi go dostawać. Może znacie takie bez gotowania?
    • czy ktoras mama moglaby mi napisac na jakim wywarze gotowac zupke dla 5 miesiecznego dziecka ??/ czy na kostce rosolowej moge???doprawiac zupki sola?
    • Cześć dziewczyny, mam pytanie jak wyżej, od kilku dni chodzi za mną myśl o szkodliwości plastikowych czajników elektrycznych. Jak tak gotowałam wodę mojej córeczce przez chyba 8 m-cy aż pewnego dnia oświeciło mnie że skoro używamy butelek dla dzieci bpa free to co z czajnikiem elektrycznym w którym o zgrozo wodę doprowadza się do wrzenia. Zaczęłąm trochę szperać w necie i o dziwo żadnych info na ten temat. Znalazłam artykuły po angielsku w których jest mowa wprost żeby nie używać plastikowyc...
    • Mój synek ma 8 miesięcy, dotąd był na słoiczkach, ale zaczęłam gotować no i te pierwsze moje próby są paskudne. Nie wiem jak ugotować, żeby było smacznie. Wychodzi mi za rzadkie albo za gęste albo za dużo mięsa itp. Proszę o łopatologiczny wykład co z czym i jak, żeby było dobrze.
    • zastanawiam sie czy gotowac jeszcze corce wode? używam wody źrodlanej laguna. chodzi mi o wodę do mleka jak i do picia :-)
    • Witam jestem mama prawie 11 miesiecznej Amelki Mala karmie piersia i jemy tylko obiadki z sloiczkow i deserki chce sie zapytac o gotowanie zupek i podawanie owocow tych naszych takich jakie my jemy jak rozszerzalam malej diete podawalam jej kilka razy jablko i bylo wszystko ok mala tez nie jest uczulona na glutek rzecz biora na nic nie jest uczulona to co dotad je.Chce sie was zapytac jak wyglada sprawa z gotowaniem no i jak przechowywac te zupki czy np mozna podac na drugi dzien itd? i czy ...
    • Bo jakoś ja nie zawsze mam czas, tylko robię takie proste dania jak ryż z jabłkiem czy makaron z pesto. Jak syn śpi to nie chcę garami grzmocić, żeby go nie obudzić, a jak nie śpi to jestem nim zajęta:) Macie może jakieś pomysły na proste danie, które nie wymagają stania nad nimi? Tak żeby się w każdej chwili można było oderwać i biec do małego płaczka?
    • Pytanie jak wyżej. Mój synek ma 10 miesięcy i jego jadłospis wygląda mniej więcej tak: rano kaszka-śniadanie, przed drzemką godz 11.30 trochę mleczka wypije na smaczek (90 ml zazwyczaj). Po spaniu około 14.00 obiadek- słoiczek Gerber, około 18 po drugiej drzemce deserek, albo jakiś owoc. Przed spaniem mleko,godz 20,00 zasypia, 21,00 budzi się na mleko, wypija 210 ml. W nocy budzi się 2 razy, wypija po 210 ml mleka z kaszką. Nie gotuję mu celowo zupek ani obiadków,podaję owoce, czasem da...
    • Witam, może macie dziewczyny jakieś swoje dobre sprawdzone przepisy na obiadki lub deserki ktore same robicie, moj maluszek kończy za pare dni 6 miesiecy podaje obiadki ze słoiczka, ale czasem mam ochote sama coś przygotować a zupełnie nie mam pojęcia. Pozdrawiam
    • Na poczatku całego "rozszerzania diety" podawałam wyłacznie słoiczki. Teraz córka ma prawie 10 miesiecy,od pewnego czasu sama gotuje jej zupki.Ale jest juz w takim wieku,ze oprocz zupki powinna jesc drugie danie,czyli jakies miesko,ziemniaki/ryz,warzywka... Jak na razie podaje jej zupke swojej roboty i "obiadek" słoiczkowy. Mam pytanie do mam,ktore same gotuja swoim dzieciaczkom.Jak robicie,czy gotujecie dziecku kawałek miesa w jednym garnku,ziemniaka lub ryz w drugim a potem jeszcze...
    • Sama gotuję mojemu synkowi, z konieczności - bo opluł mnie już wszystkimi słoiczkami jakie są w sklepach :). Biorę warzywa, mięsko, rybę, zółtko jak leci i gotuję tak zeby było po prostu dobre i nie odmierzam żadnych gramów ani mililitrów. Mały dostaje na przykład w ciągu tygodnia: 1 dzien - puree warzywne z polową żółtka, 2 dzień - to samo, 3 dzień - zupa jarzynowa z mięskiem 4 dzień - to samo 5 dzień - puree warzywne z rybą 6 dzień - purre warzywne z masełkiem itd... T...
    • Do tej pory miałam tak dobrze, że moja mamma gotowała dla synka zupki z warzyw eko. Pozostałe posiłki - kaszki. Do tego owoce, soki przecierowe i woda. Teraz powinny już być obiady dwudaniowe i jestem głupia... - jak się do tego zabrać. Teorię znam, ale jakoś się boję. ;-) Wiem, że to irracjonalne, ale...
    • Witam, napewno ktoś tu gotuje dziecku na parze. Jak długo trzeba gotowac jarzyny na parze, czy mają byc w całosci czy lepiej pokroic (w kostkę?),czy mrożonki trzeba rozmrozic przed gotowaniem na parze, czy mięso i rybę też się gotuje na parze, czy woda z garnka do gotowania na parze ma jakies witaminy i nalezy nią rozrzedzac zupki czy lepiej inną wodą przegotowaną?
    • Jak i z czego gotujecie zupki dla 7 m-czniaka?
    • Witam, temat jest obszerny na roznych forach ale jakos nie umie sobie tego pozbierac w calosc a dodatkowo, ze mam blizniaki nie do konca mam czas zeby go poswiecic na czytanie wiec bardzo prosze o pomoc. 1. Czy do kazdego obiadku mam dodawac zoltko? Surowe czy ugotowane? Przed mrożeniem czy po? Czy po dodaniu można zupke ponownie zagotować? 2. Czy maslo lub oliwe mam dodac przed mrożeniem czy po? Czy jak już jest w środku masło to moge zupke ponownie zagotować?
    • Dziewczyny, jak przyprawiacie zupę, żeby była jednocześnie zdrowa dla roczniaka i miała trochę smaku dla nas, dorosłych? np. mix warzyw (ziemniaki, szparagi, cebula, groszek, marchewka, pietruszka itd) - solicie, pieprzycie? no bo kostki rosołowej nie dam, to czym doprawiacie? Za każdym razem robicie jako bazę bulion mięsno-warzywny typu skrzydełko+włoszczyzna? Macie pomysł, żeby to obejść?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się