Forum eDziecko Bliźniaki i więcej
ZMIEŃ
      gotowanie

gotowanie

(27 wyników)
    • Dziewczyny, zauważyłam, że moi chłopcy (20 m-cy) bardzo zainteresowali się kuchnią. Frajdę sprawiłoby im współne "kucharzenie"-zrobienie z mamą kisielu, kluseczek,itp... Tylko jak to zorganizować, żeby nikt nie spadł z kuchennego blatu i nikt się nie poparzył? Praktykujecie takie zabawy? Próbowałam sadzać na kuchennym blacie ale trochę brak nam miejsca ;). Może stawiać ich na stołeczkach? Opcja żeby ich rozdzielić i dziś z mamą gotujesz ty, oczywiście nie wchodzi w grę... Pozdr...
    • Dziewczyny, powoli przygotowuję sie do gotowania moim dzieciakom, przeglądam wasze przepisy na zupy itd ale i tak jakbyście mogły mi napisać co i jak gotujecie swoim dzieciakom, jak przechowujecie itd. Przeczytałam że już w 6, 7 miesiącu z idealnej papki przechodzi sie na jedzenie z drobinkami, jak rozwiązujecie ten problem, miksujecie tylko trochę, rozgniatacie widelcem? Wczoraj też była premiera kiślu bananowego, na razie banany ze słoika, zastanawiam sie czy dodanie jednego na dwóch ...
    • Może to Wam wyda się śmieszne, ale dla mnie największym problemem przy moich bliźniakach jest gotowanie.To zajmuje sporo czasu a dzieci w tym czasie się tłuką.Latam, by je rozdzielać między obraniem jednego ziemniaka a drugiego.Czy Wasi mężowie też wymagają codziennie obiadku, czy raczej trzeba się zbuntować? Czas który mogłabym poświęcić dzieciom marnuje przy garach.Moje dzieci zostawione same sobie biją się i kłócą.Jak zrobić coś przy dzieciach skoro nie da się odejść ani na ch...
    • Moja córeczka na 3 dni trafiła do szpitala. Synek został w domu,więc biegałam szpital-dom,by móc oboje karmić piersią. Okazało się, że podczas mojej nieobecności Magda płakała i dokarmiono ją sztucznym mlekiem. Przygotowano je w tzw.kuchence mlecznej na Oddziale Dziecięcym,która "czynna" jest od 7.00 do 15.00. W tym czasie pani z kuchenki robi mleko dla niemowlaków na cały dzień i noc. Rozrabia normalnie odpowiednią ilość miarek z wodą, a potem - do garnka i gotuje.Następnie tak ugotow...
    • Drogie mamy, jakie macie sposoby na przechowywanie dań dla Waszych dzieci? Moje dzieci skończyły 1 rok. Mam plan aby nagotować maluszkom na tydzień i tylko codziennie wyciągać coś na szybko. To ze względu na brak czasu aby każdego dnia pichcić świeże dwu-daniowe obiadki. Póki co sprawdzone mam mrożenie zup- ale takich zmiksowanych. Czy macie jakieś metody na urozmaicone posiłki przygotowane wcześniej i- zamrożone? Wekowane? Inny sposób? Mam pomysł na zupy ale co z drugim daniem? Co W...
    • ... same gotujecie swoim dzidziulką??? Za pare dni będe rozszerzać diete moich chłopaków i cały czas się zastanawiam jak to robić!! Kupować słoiczki (wiadomo kasa jest ważna a jej ciągle brak) czy gotować zupki samej?? Jak macie jakieś proste przepisy to podzielcie się bo napewno co jakiś czas chciałabym próbować coś nowego jeśli zdecyduje się gotować sama!!! Acha i jeszcze jedno [b]pytanie o kaszke[/b]!! Podajecie w butli czy karmicie łyżeczką???
    • Witam, mam pytanie do mam z Warszawy. Jaką stawkę płacicie za opiekę nad bliźniakami w wieku przedszkolnym? Jedno dziecko jest odbierane 12.30 (alergik), po powrocie śpi 1,5 do 2h. Drugie o 17. Niania nie gotuje, sprząta "rynek" mieszkania, czasami prasuje ciuszki dzieci, okazjonalnie wstawia naczynia do zmywarki. Pracuje do 20. Czy możecie mi coś podpowiedzieć? Czy wymagacie od niań w takiej sytuacji pomocy w pracach domowych. Wychowuję bliźniaki sama, pracuję na pełny etat (w...
    • Witam, jak sobie radzicie, są to spore wydatek. Oczywiście korzystam z promocji w marketach. Ale czy znacie sklepy internetowe oferujące niskie ceny? np. ja moim gwiazdą, podaję Hipp 1 plus, paczka 300g starcza na jeden dzień. Wiem że są opakowania 900g. Ale nie znalazłam sklepu, który oferowałby tak duże opakowania. Pieluszki, chusteczki. na razie wykorzystuję fakt pierwszych odwiedzin. Każdy kto zadał pytanie, co ma kupić, mówiłam, pieluchy:) A za parę miesięcy dojdą kaszki, obiadki,...
    • no właśnie- dajecie słoiczki, czy same gotujecie? Skąd macie warzywa czy owoce, oraz mięso? Moje dziewczyny dopiero zaczynają zapoznawać się z nowymi smakami, piją soki i jedzą musy owocowe. Soki - wiadomo, będę kupować, nie chce mi się babrać z sokowirówką, ale sądziłam, że spokojnie mogę poddusić jabłka na mus, jednak teściowa, pielęgniarka z oddziału dziecięcego, przynajmniej na początek radzi podawać słoiczki. No i nie wiem, uległa reklamie czy ma rację? Wierzyć, że te wszystkie g...
    • jednak nie dam rady karmic sama piersia. mam kupione mleko enfamil. jak je przygotowac- czy na wodzie przegotowanej i ostudzonej czy np na wodzie nestle? czy wtedy wode ogrzac? nie ukrywam, ze przygotowalam porcje na tej wodzie i maly w ogole nie chce tego sprobowac- krzywi sie placze ulewa. sama nie wiem- moze to mleko ma jakis zly smak? no i czy butelki tylko wyplukac wrzatkiem, czy gotowac? z gory dziekuje. niby to proste, ale lepiej skorzystac z Waszego doswiadczenia.
    • Witajcie młode mamy.Moi chłopcy mają 6,5miesiąca już od jakiego ś czasu dostają zupki, ale tych gotowanych przeze mnie nie chcą jeść.Kupcze zjadają ze smakiem, a moje własne muszę im wciskać (czasmi dosłownie bo aż zaciskają usta).Moja zupka to woda,marchew ziemniak, pietruszka pierś z indyka gotowana osobno, potem wszystko miksuję.Owszem nie ma to super smaku, ale starszy synek jakoś jadł i nie narzekał.Może są jakieś ulepszacze smaku, co Wy dodajecie.Dodam jeszcze że gotuję na k...
    • Moje maluchy są na mleku modyfikowanym Alprem dla wcześniaków(ja w zasadzie pokarmu nie mam),do tej pory rozrabiałam je w wodzie, którą produkuje Gerber i na której napisane jest że nie trzeba jej gotować przed podaniem dziecku. Jednakzastanawiam się cały czas czy nie lepiej było by gotować nawet taką wodę przed podaniem dzieciom. Napiszcie proszę czego Wy używacie do przygotowania mleka.
    • DZIEWCZYNY PROSZĘ WAS O RADE CO MOGĘ PODAWAĆ MOIM MALUCHĄ W TYM WIEKU DO JEDZENIA? MAM PORADNIKI I ICH SIE TRZYMAM ALE MOŻE MACIE JAKIŚ SPECJAŁ KTÓRY WASZE DZIECI UWIELBIAJĄ, CZYM SIĘ ZAJADAJĄ I CZYM MOGŁABYM ICH TROCHĘ POROZPIESZCZAĆ. JA SŁODYCZY OPRÓCZ BISZKOPTÓW I CHRUPEK KUKURYDZIANYCH IM NIE DAJĘ. JAKO DESEREK PODAJE IM RÓWNIEŻ BUDYŃ I KISIEL KTÓRY SAMA GOTUJĘ. TYLKO PROSZĘ NIE MÓWCIE MI ŻE DZIECI W TYM WIEKU JEDZĄ WSZYSTKO BO WYJDĘ NA ZŁA MATKE, KTÓRA ZABRANIA DZIECIA TEGO ...
    • Witajcie! wczoraj moje ninie skończyły 5 miesięcy, no i miesiąc temu zaczęłam wprowadzać pierwsze zupki. Cóż, jak wiecie, początki były trudne. Kupowałam gotowe dania w słoiczkach i próbowałam przekonać dziewczyki do jedzenia łyżeczką. Wypróbowałam kilka i najbardziej podeszły im z hippa, które dostałam w paczce-reklamówce. Na początku nie chciały, ale potem jakoś Baśka zaczęła jeść, ale z mOniką był niezły sajgon. Ryk, łzy jak groch, wrzask.... Potem trochę załapała, ale też z t...
    • witam, właśnie zaczynam wprowadzać moim bliźniakom zupke jarzynową. tzn powinnam, ale nie wiem jak ją zrobić, aby była dobra. czy na czymś nagotować, czy bulion z kostki, czy sama woda, czy można przyprawy dodać, czy ma być jałowa. oprócz tego jakie kaszki ryżowe i kukurydziane dawałyście: gotowe, czy robiłyście same. pomocy, bo nie wiem co i jak pozdrawiam serdecznie początkująca mama
    • Jemy juz zupki z mieskiem i jajkiem co drugi dzien. Chcialabym je teraz urozmaicic buraczkami lub kalafiorem tylko nie wiem, czy gotowac te warzywa z normalna "podstawa" czy osobno i potem tylko wspolnie miksowac?A moze w ogole zrobic miks typu buraki, miesko i cos tam (co?)? Wylozcie mi kawa na lawe, co i z czym, prosze! Dziekuje!!!
    • Tak...jestem dumna z mojej bratowej. blizniaki-5 miesiecy Dlaczego ? Poniewaz wiem jak to jest miec takie niemowlaki w domu ( mam 3 dzieci) i jak to sie obija na zyciu codziennym,domie i wspolzyciu malzenskim... A ona ma posprzatane w domu, maz ma obiad na stole jak wraca z pracy i chodzi co drugi dzien z malymi na spacer ( a normalnie to spia przy otwartym oknie w lozeczkach). Poprostu podziwiam ja ze tak sobie daje rade :-) Sa oczywiscie rzeczy ktore mnie w jej " wychowywaniu "...
    • Szukam słów otuchy. Już od kilkunastu dni czuje się jak ukarana. Gniecie mnie żołądek, boli mnie głowa, długo nękały mnie mdłości. Kiedyś uważałam że ciąża to jeden z piękniejszych okresów macierzyństwa. Długo wahałam się czy zdecydować się na trzecie dziecko. Postanowiliśmy spróbować bo w domu kręcą się sami chłopcy wiec będzie szansa na dziewczynkę. A tymczasem ciąża nie jest taka piękna. W dodatku nie udało się z dziewczynką . Wiem że USG nie daje 100% pewności, ale lekarz powiedział że w...
    • A ja po czasie euforii znow wpadam w kryzysy.. Chodzą za mną, wyją (maja prawie 14 miesiecy). Owszem, są chwile że się ladnie bawią, ale w ogólnym rozrachunku wychodzi że bez mamy nie da się żyć :-( A nawet jak się bawią - wtedy musze poświęcić czas starszej corce (3 lata, do przedszkola pojdzie dopiero od wrzesnia). I zyje w ciaglym poczuciu zaniedbywania ktoregos, bo nie da sie z malymi bawic i starszej pomagac lepic z plasteliny.. Jak to godzić? Moja mama chetnie mi pomaga ale ...
    • zainspirowana wegetarianskimi daniami .. pochwalcie sie co dzisiaj serwujecie pociechom na obid/kolacje/sniadnie .. bedzie to jak nic dla mam ktore maja pustke kulinarna w glowie :) ja zazwyczaj klade male do spania i nim wyjde z ich pokoiku w ciszy siedze tam okolo 5min i zazwyczaj podejmuje strategicznie kulinarne decyzje .. dzieci juz spia, moje 5 min medytacji kulinarnych zakonczone, makaron sie gotuje, szpinak gotowy .. bedzie znowu makaron ze szpinakiem tylko makaron dl...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się