gotowanie

(260 wyników)
  • Często wrzucam do zup, sosów i gulaszu sporo pieprzu w kulkach i ziela angielskiego, tylko mnie później trafia, jak te kulki na talerzu lądują. Pomyślałam sobie, ze można by uszyć albo kupić jakiś mały woreczek, do którego można by było nasypać kuleczek, a po gotowaniu je wyrzucić. Wiecie, z czego uszyć taki woreczek? Z gazy na przykład? I w czym to prać, żeby nadawało się do gotowania razem z potrawą? Albo gdzie kupić takie coś?
  • Właśnie wróciłam z świątecznego urlopu i zaczynam myśleć o następnym wyjeździe:) Latem wybieramy się na camping do Hiszpanii i dwójka dzieci. Będziemy mieszkać w bungalow z kuchnią wyposażoną w podstawowe sprzęty. Na wakacjach lubię gotować sama proste sprawdzone dania, aby nakarmić dzieciaki, które w barach czy restauracjach często robią problemy, bo lokalna kuchnia im nie smakuje. Szukam więc przepisów na takie szybkie i proste campingowe gotowanie, zeby do lata przetestować i nie ekspe...
  • kupiłem dzisiaj świeże(niemrożone) flaki wołowe i właśnie gotuję....już 5 godz. i wciąż są twarde.Ugotuje to się , czy nie?.Da się to jakoś przyspieszyć?Pomóźcie dziewczyny!
  • To mój odwieczny problem. Uwielbiam gotować, ale nie wiem jak to się dzieje, że zawsze coś mi spadnie, nakruszy się, rozleje i rozniesie po całym blacie. Jakie są wasze sposoby na utrzymanie porządku podczas gotowania? Czekam na rady WDPD ;)
  • chodzi mi o ekonomię zarówno czasową jak i finansową :) niedawno widziałam w tv jak pewien kucharz instruował panią jak na bazie jednego dania przygotować kilka następnych, tam akurat upieczono kawał mięcha na tyle duży, że starczyło go jeszcze na bodaj 3 inne obiady. chętnie sama ograniczyłabym stanie przy garnkach i korzystała z takich udogodnień tylko pomysłów brak WDPD, pomożecie?
  • na kostce rosołowej Knorra? supermarket.blox.pl/2011/10/Przeswietlamy-produkty-Dzis-kostki-rosolowe.html Ja gotowałam. Ale, od jutra, już nie będę gotować na żadnych kostkach.
  • :) Nigdy w życiu niczego sama nie ugotowałam, a mam dwadziescia kilka lat wiem, ze to kalectwo ale tak wyszło. Jak byłam dzieckiem gotowali rodzice, w liceum miałam mnostwo zajec pozalekcyjnych i przychodziłam do domu i czekał na mnie pyszny obiad, wyjechałam na studia mama pakowala mi obiady, a ja je u siebie mroziłam ewentualnie zywiłam sie na miescie. Studia sie skonczyły przyszła stabilizacja i ostatnio mój ukochany oswiadczył, że fajnie jakbym nauczyła się coś gotować, bo marza mu sie d...
  • Czas na wymianę noży i różnych chochli. Zamierzam kupić zestawy, ale trudno mi wyszukać odpowiednie. Używam na co dzień kilku noży: szefa kuchni, do chleba, do mięsa, do filetowania, do wszystkiego, do obierania, do krojenia miękkich warzyw (z drobniutkimi ząbkami), do smarowania. Brakuje mi do sera (taki z dziurami). Chętnie widziałabym noże w bloku, ale tylu (9) nie znalazłam. Do gotowania używam łyżkę wazową, cedzakową, płaską podłużną do mięsa i sosu, widelca do mięsa. Dziwnej łyżki ...
  • nie wiem czy mozna ale chciałam porównać co jest lepsze i bardziej ekonomiczne w użyciu ? parowar - na prąd.... więc może wyjdzie drożej elsploatacja, ceny są rózne, a jaka moc powinna być? garnek do gotowania na parze - na gaz czy można porównać jedzenie - czy wychodzi tak samo dobre?.... ja bym chciała wybrać najtańszą możliwośc takiego gotowania bo niestety nie wiem czy połkne bakcyla garnki na allegro - 6 elementowe można juz kupic za ok 80 zł firmy Hoffner.... używa ktoś?
  • da się zrobic? tzn.kalafior/kapusta powinny byc gotowane odkryte.tak mówi ludowa mądrośc;) to jak ugotowac na parze? mam takei garnki,gdzie mogę gotowac pietrowo-na dół daję ziemniaki i trochę wody,na górę przeważnie jakieś warzywo.teraz zamarzył mi się kalafior:) da się?
  • Znalazłam taki fajny zestaw allegro.pl/garnek-do-gotowania-makaronu-pg-7991-6-5-litra-i1423536791.html I zastanawiam się, czy można w nim jednocześnie gotować makaron/ziemniaki (we wkładzie do makaronu) i rybę/kurczaka + warzywa w części do parowania. Spodobało mi się, bo jeden gar do wszystkiego i bez dodatkowego cedzaka.
  • Polećcie proszę garnek do mleka, ale nie ten z podwójnym dnem, tylko taki do mycia w zmywarce. Nie chodzi mi tylko o podgrzewanie mleka, ale żeby można w nim bezpiecznie ugotować np. ryż na mleku ( 20 min.) bez ryzyka przypalenia, ewentualnie do łatwego umycia (w zmywarce!). Help!
  • Witajcie, problem może błahy, ale ja nie umiem sobie z tym poradzić - mianowicie, co trzeba zrobić, by ugotować ziemniaki na sypko? Mnie wychodzą jakieś takie mokre, doskonałe na puree a marzą mi się takie suchutkie, sypkie. Macie jakieś sposoby? A może powinnam szukać jakiejś konkretnej odmiany? Na pewno nie rozgotowuję ziemniaków.
  • Gotujecie? Ja nie, na szybko jakieś bułeczki albo jak zostanie obiad piątkowy to podgrzewam. W sobotę długo śpię potem zakupy, sprzątanie.No i teraz cieszę się weekendem- odpoczywam :)
  • Niestety nie ma przepisu na opakowaniu, macie może jakieś pomysły?
  • Przymierzam się do zakupu - na razie mam tylko koszyk wkładany do garnka, ale nawet w największym garnku nie ma wystarczająco dużo miejsca. Znalazłam opinię, że te piętrowe garnki z dziurawym dnem stawiane na płycie (nie mam gazu) się nie sprawdzają. Na parowar z kolej średnio mam miejsce (ale teoretycznie mogę wygospodarować). Macie jakieś rady/sugestie? (wątki o parowarach przejrzałam)
  • brokuł i kalafior czy ziemniak? Wszystkie 3 świeże :)
  • Witam Dostałam w prezencie parowar, chcę spróbować coś ugotować i mam pytanie. Czy gotując w nim obiad, np. mięso, ryż, warzywa, wkłada się wszystkie te produkty od razu ? Ale czy wtedy nie ugotują się w różnym czasie? Na instrukcji pisze, że np. filet z kurczaka gotuje się np. 25 minut, a warzywa np. 15. Proszę oświećcie mnie :))
  • Poradzicie zapracowanej mamie jak „ułatwić” sobie gotowanie? Gotujecie na cały tydzień? można mrozić warzywa i poporcjowac na zupę? panierujecie schabowe/mielone/filety z kurczaka i mrozicie? Plis!!!
  • Przymierzam się do zakupu garnka do gotowania na parze ale kompletnie nie wiem co wybrać. Możecie coś podpowiedzieć? z góry dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się