gotowanie

(46 wyników)
  • Chciałabym mojemu kotuchowi trochę urozmaicić dietę. Dałam mu trochę surowej wołowiny, a teraz wątróbkę, ale ją ugotowałam. I sama nie wiem jak robić. Czy wy dajecie mięso i podroby surowe czy gotujecie chwilę?
  • Szukając informacji o klinice która leczy moje koty,weszłam na forum "Miau".Buchnęło falą nienawiści,że chamy,mordują koty,odmawiają sterylizacji aborcyjnej i no główny że hirurg to gej.Napisałam grzecznie że moje dwa koty mają bardzo dobrą opiekę i że jestem zadowolona.Dzisiaj weszłam ponownie i powalił mnie odzew na mój wpis.Odsądzono mnie od czci i wiary- najłagodniejszy to że jestem podstawiona przez klinikę Inne -kłamię,nie mam kotów.Generalnie zagryżć bo napisała że jest zadowolona.Zabo...
  • i takie oto słychać uwagi wypowiadane z Wielką Powagą: "to nie mięso dla Pań", "żegnam Panią ozięble", a na koniec gdy obie kotki dostały żarełko w miskach: "nie wolno kraść jedzenia drugiej osobie, nawet jeśli to jest kot". Ech, a ja widzę że rozpuściłam kotki pozwalając wskakiwać na stół gdy robię jedzenie, więcej konsekwencji!
  • mam pytanie. Od jakiegoś czasu mam trzecie futro i powoli przestaję wyrabiać na dobre karmy. Postanowiłam częściowo zacząć karmić je gotowanym. Aktualnie mam pół kilo żołądków, pół kilo serduszek i trochę marchewki (chcę im ugotować na próbę). Jak się do tego zabrać w ogóle, żeby to było zjadliwe? (wiem, że bez przypraw). Ile czasu i co się gotuje? Help:) Ale ze mnie nemo...
  • szukalam, ale niezbyt gleboko, bo pewnie temat juz byl Czy moge podac kotu mieso z rosolu, szczegolnie chodzi mi o schab np. Wczoraj wlasnie niski mi sie pochwalil ze Fifi wrabala caly duzy kotlet na nktorym ostatnio gotowalam rosol dla Amelki. Gotowal sie z 4h, wiec mysle ze zaden wirus nie powinien tego przetrwac, jednak wole sie upewnic. I przy okazji, czy tak ugotowane mieso nie bedzie szkodliwe (gotuje bez kostek rosolek, i soli - sole po wyciagnieciu miesa) Czy podroby mo...
  • usiłuję znaleźć jakieś przepisy na własnoręcznie przyrządzane jedzenie dla kota, ale albo nie umiem szukać, albo zgłupiałam dziś całkiem, bo nic nie znalazłam :-( Może Wy macie jakieś pomysły, albo linki i możecie mi podrzucić, bo kitka moja znudziła się gotowanym indykiem z ryżem i marchewką :-(
  • Mam malutki problem z moimi kociambrami. Wolałabym, by jednak jadły częściej mięso niż suche jedzenie, ale im mięso nie smakuje chyba :( Pewnie były w dt karmione tylko suchym i stąd ich przyzwyczajenie do suchego. Parę razy gotowałam im wołowinę lub kurczaka (wczoraj wołowinka), drobno siekałam, ale niestety mięso tylko obsychało w misce. Niestety za każdym razem się uginam jak widzę, że nie chcą tego jeść i sypie im wtedy suche, bo w sumie nie wiem jak postępować i czy jest sens "nawr...
  • ryby(6)

Czy ktos wie ile razy na tydzien kot moze jesc rybe? Chodzi mi o te mrozone kostki :)
  • Już "nam" się nudzą te podroby, więc ostatnio kupiłam co następuje: wielkie skrzydło indycze, dwa wielkie skrzydła kacze i jedną szyję indyczą - dłuższe gotowanie, do tego 2 marchewki, po obgotowaniu wyłuskać kości z mięsa - rewelacja! Po ostygnięciu zrobiła się potrawka w galarecie, koty szaleją. Koszt nieduży (dla mnie b.ważne)-pół gara żarełka ok 6zł. Macie jakieś swoje ulubione rewelacje jedzeniowe?
  • czy ktoś może podać przepisy na domowe jedzonko dla kotków. Moja Viki dostaje puszkowa animondę i gimpeta ale strasznie ją ciągnie do naszgo gotowanego jedzenia a tego nie chcę jej dawać ze względu na przyprawy itp.
  • tym razem kota dostanie indyka za niecałe 6 zeta kupiłam indyczą golonkę, dorzuciłam do gara 3 marchewki i 1 pietruszkę + kawałek czerwonej cebuli gotowało się wczoraj (na wolniutkim ogniu) ze 2 godziny, wyjazd na balkon (okazało się, że wywar bardzo ładnie ściął się na delikatną galaretkę). Dziś do miseczki wrzuciłam trochę tej galarety z rozdziabaną marchewką. Poszło aż się uszy trzęsły :) Całość mięsa pokroiłam w drobniutką kosteczkę, do tego zmiażdżona marchewka, zalane wywarem i z...
  • wiem,wiem, że nie mamy czasu na gotowanie jedzonka dla naszych kociaków. A jednak chyba warto im po pierwsze urozmaicić a po drugie dać jedzenie wiadomego pochodzenia. Moje kocięta karmię głównie animonda i suchą eukanubą, bo lubią. Od czasu do czasu gotuje kurczaka, ryż i warzywa i dostają taką mieszankę. No ale co z sercem czy wątrobą - robicie coś z nimi? co jeszcze podajecie swoim kocurkom? czekam na propozycje, bo to pewnie ciekawe :) Aga Megi i Szogun
  • Zaczynam lekko świrować z kocim jedzeniem. A dodatkowego stresu dołożył mi wątek dot. niejedzenia suchej karmy. A więc Nutka jet TYLKO suchą karmę i przepada za kocim mleczkiem. Nic więcej (no... wodę pije). Ale ona je TYLKO suchą karmę bo tak CHCE (i już!), a nie, ze ja nie próbuję jej podawać innego jedzonka, ale odnoszę same porażki. No bo ile można jesc ciągle to samo (ha! teraz jej mieszam po parę kuleczek RC, eukanuby, Puriny - niech ma "pomieszane")? Ale podaję twarożek -...
  • Moja kicia ma półtora roku. Karmię ją RC - sypię jej taką miarkę (pojemność ok 40 ml) 3 razy dziennie + raz w nocy, kiedy małżon (który ponoć nie lubi naszej kotki) sypie jej dodatkową miarkę. Sally jest bardzo aktywnym kotem, lubi się bawić i nie jest typowym mrucząco - śpiącym kanapowcem. Jest szczupła ale wg mnie nie wygląda za chudo, czasem wręcz wydaje mi się, że robi się coraz okrąglejsza (co po sterylce nie byłoby niczym dziwnym, aha sterylka była równo rok temu), ale generalnie ...
  • Moja kotka ma 5 miesięcy. Dostaje suchą karmę eukanuba i puszkowego kitekata. Zastanawiam się, czy nie zastąpić kitekata prawdziwym mięsem. Podczas wizyty u rodziców dostała gotowanego indyka, ostatnio trochę gotowanego kurczaka i spodobało się. Dawać jej surowe/gotowane mięso, czy zostać przy puszkach? I jeśli już, to jakie mięso - tylko koszerne, czy wieprzowina też może być?
  • Z góry przepraszam za tak brutalnie brzmiace pytanie, ale kotow jest 9, i albo beda dokarmiane albo byc moze nie przezyja:-(( Dla mnie temat nowy-sama przygarnelam malego "dzialkowca" rok temu, teraz polubilam innych, ktorych nie przygarne, za duzo:-) Zbliza sie zima, ja na dzialce bede najwyzej raz w tygodniu. Co 2-3 dni bedzie je dokarmial pan, ktory sie nimi opiekuje. Chcialabym pomoc, bo koszt takiego dojezdzania i dokarmiania jest spory (pan jest emerytem). Najpierw myslal...
  • Gerberki sa beee, chyba ze swiezo otwarty sloiczek, zmiksowana uduszona z maslem kurza watrobka jest dobra tylko jak jest swieza, porcja na drugi dzien z lodowki jest bee, surowa skrobana poledwica (z argentyny oczywiscie) jest na tyle dziwna, ze lepiej miseczki omijac z daleka, zmiksowana gotowana z marchewka piers kuraka no mozzee byccc. Suche chrupki tez, ale tylko jako przekaska, mokre chrupki jako tako. A korzysta na tym Padme, bo jakze inaczej :P hmm, smialam narzekac, ze Kicia.Yo...
  • Przygarnęłam kotka, który został znaleziony trzy tygodnie temu na śmietniku. Był wybiedzony i chudy jak kartka papieru. Wczoraj obejrzał go weterynarz. Kocio został zaszczepiony i odrobaczony. Niestety ma biegunkę i prawie nic nie chce jeść. Wet twierdzi, że to przez robaki. Próbowałam dawać mu żarcie puszkowe (kitekat i daya) a także surowe mięso dla psów i kotów. Ledwo to wszystko liźnie. A najbardziej lubi suchą karmę, ale przecież nie może jeść tego przez cały czas. Co powin...
  • koty domowym sposobem,czyli bez kupowania jakiejkolwiek karmy w sklepie.Niestety w stanach wybuchla afera bo wiekszosc zarcia dla psow i kotow jest skazona jakims cholerstwem po ktorym zwierzeta umieraja.Niby ,ze wycofali natychmiast felerna partie tego zarcia a tu znowu cos jest nie tak.Lista skazonego zarcia jest potezna i ja sie po prostu boje kupowac zarcie dla kotow wiec poradzcie prosze co moge sama im przygotowac domowym sposobem!
  • Witam wszystkich! To jej sie zdarzylo wczoraj rano i dzis rano tez. Wczoraj rano myslalam ze zbyt lapczywie jadla bo dalam jej sama rybke. Wieczorem zrobilam potrawke pol na pol ryzu z ryba i widzialam ze kot sobie podjada i wszystko bylo ok. Dzis rano dalam kotu wymieszany ryz z warzywami i z ryba (kot sie ucieszyl) i za chwile zobaczylam wszystko nie strawione zwrocone i troche wodnistych wymiotow obok. Dalam kotu inne jedzenie, zjadl i bylo ok. Ryby to ona juz nie dostanie:( Bied...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się