gotowanie

(31 wyników)
  • Czy olej kokosowy nadaje się w ogóle do gotowania czy smażenia? Bo sprzeczne informacje znajduję.
  • LWW, więc taka egzotyka jak babka gotowana zapewne nie jest Wam obca. ;) Postanowiłam ugotować babkę. Zaopatrzyłam się w stosowną formę, ubełtałam stosowne ciasto i zostawiłam zgodnie z przepisem na 1,5 h, uzupełniając co jakiś czas odparowaną wodę. Wyłączyłam, wyjęłam, odkryłam, a [b]babka z wierzchu pływa[/b]. Wsadziłam ją z powrotem do gara i sobie bulgocze - jaka jest szansa że to jej pomoże? Ile jej jeszcze dać czasu? Help ;)
  • tak mi przyszło do głowy, żeby może zrobić forum lobbystki gotują;) co wy na to? przepisy, porady i wszystko, co związane z kuchnią;)
  • Czy któras z Was tak gotuje? Dostałam pod choinkę garnek do gotowania na parze (bo już od dawna nosiłam się z zamiarem kupna) i nie wiem co dalej. Macie jakieś rady, wypróbowane przepisy?
  • Dziewczyny, jak to zrobić? Lubię smacznei zjeść. Jestem nawet niezłym łakomczuchem (o matko, może jednak dobrze, że nie lubię gotować - nie przytyję:). Ale NIENAWIDZĘ gotować. Po-prostu ani nie mam ochoty, zapału, miłosci - czegokolwiek do tego.A tym bardziej tylko dla siebie. Obawiam się również, że pojawienie się TŻ (czy na stałe czy znów tylko czasowo) nic nie zmieni - MI SIĘ po-prostu NIE CHCE. Czy jest dla mnie szansa? Bo chyba moje ewentualne przyszłe dzieci umrą z głodu (albo znajd...
  • czy któraś z was posiada taki specjalny garnek do gotowania ryżu taki jak ten allegro.pl/item769007375_urzadzenie_do_gotowania_ryzu_oraz_na_parze.html Zastanawiam się nad zakupem takiego dla koleżanki na prezent ale nie wiem czy warto
  • Dziewczyny, jeśli któreś z Was nie zaglądały do dyskusji w wątku obok, to uprzejmie donoszę, że Amoureuse założyła nowego bloga kulinarnego - . (hip hip hurra dla Amoureuse!) Jeśli któraś z Was chciałaby dołączyć do ekipy autorek, to niech śmiało mówi! Przy okazji fajnie będzie jeśli zrobimy burzę mózgów żeby wymyślić co zrobić, żeby blog był jak najbardziej czytelny i wygodny, bo przeglądanie stron wstecz, kiedy już będzie dużo przepisów, raczej nie będzie wygodne. Jakie kategorie i ta...
  • Gotowanie(244)

Lubicie? Jakie dania najbardziej? Uwielbiam kuchnię włoską i francuską, najbardziej lubię wszelkie makarony i warzywa. Ostatnie odkrycie - sushi. Wykonuję wersję autorską, z pesto:) Co ciekawsze, długie lata byłam przekonana, że nie umiem gotować. Byłam zrozpaczona, że nie odziedziczyłam talentu kulinarnego po mamie. Dopiero kiedy wyjechałam na stypendium za granicę, okazało się, że w kuchni radzę sobie nieźle. Teraz gotować uwielbiam i przyuczam mężczyznę. Wspólne pichcenie to ...
  • Drogie lobbystki, czy jest możliwe ugotowanie kaszy jaglanej [b]na sypko[/b]? Mnie się dotąd nie udało. Wypróbowałam różne przepisy, proporcje wody, z tłuszczem i bez - a jaglanka sypka być nie chce, za nic. I co to właściwie znaczy - na sypko? Czy dąży się do stanu takiej sypkości, jak przy kaszy gryczanej, którą wystarczy trącić łyżką i każde ziarenko osobno? Wydaje mi się, że kasza jaglana jest bardziej kleista, więc może to ja źle rozumiem sypkość? Nie, żeby mi w czymś przeszkadzała u...
  • Wybaczcie zaśmiecanie nowym wątkiem na ten sam temat, ale chciałam wstawić sondę, a nie da się tego zrobić w środku drzewka. Wrzucam screeny trzech szablonów bloga, zaznaczcie który jest według Was najładniejszy, najbardziej czytelny i ma zostać. Obrazki lepiej widać kiedy klikniecie "pokaż wszystkie posty" zamiast czytać wątek jako drzewko, drzewko je przycina. [sonda=Który szablon jest najfajniejszy?] [*]Pierwszy (kolorowy) [*]Drugi (biały) [*]Trzeci (biały z kolorowymi kolumnami) ...
  • Dziewczyny, wy zawsze wszystko wiecie! Potrzebuje jakis ciekawy przepis na farsz z gotowanego kurczaka. Czyli ten kurczak (z rosolu np), posiekany drobno (nie mam maszynki do mielenia), no i co do tego? To ma byc taki farsz, do nalesnikow, czy krokietow, czy tortilli, czy na chleb, taki farsz/pasta. Chcialabym zeby bylo z kukurydza, ale inne opcje tez chetnie sprobuje. Podzielcie sie jakimis inspiracjami...
  • Dziewczyny, czy możecie wejść na i powiedzieć czy nic Wam się nie rozjeżdża? Dwie kompletnie zielone w sprawach htmla i cssa autorki pracują nad wyglądem bloga, więc może nie być najlepiej ;) P.S. Kolory, itd nie są ostateczne, chodzi tylko o to czy blog się nie rozjeżdża, czy elementy na siebie nie zachodzą, itd. P.P.S. Blogowy spis treści będzie w takiej formie jak widać po lewej, tylko nie jest jeszcze do końca gotowy, jeśli chcecie zobaczyć jak działa, to w tej chwili działa zakład...
  • Podzielicie się przepisami? Mam szybkowar od wczoraj i tak się zastanawiam nad daniami, które mogę w nim przygotować. Im mniej pracochłonne tym lepiej. Kuchnie świata, nowe nietypowe smaki czy ciekawe składniki, choć i przepisami kuchni polskiej nie pogardzę. Wczoraj na próbę dusiłam wołowinę w sosie z musztardy i gram masala.
  • Jak w temacie, nie wiem co z tymi jajami teraz jest. Może głupi temat, ale... kiedyś mnie babcia nauczyła, że jak chce jajko na miękko, to wsadzam do wrzącej wody i ok 5 minut gotuję. No i kiedyś zawsze wychodziło, ale już od jakiegoś czasu zrobienie jajka na miękko, tak żeby nie pękło graniczy z cudem! Sole wodę- mit. Ogrzewam jajka, żeby zimnych z lodówki nie wrzucać- nic. Macie jakiś patent na jajko na miękko? Uwielbiam jaja na miękko!
  • Naszło mnie ostatnio na prawdziwy domowy rosół... Niby wiem, co i jak, jakie są potrzebne składniki, oraz jak je gotowac, ale efekt końcowy jednak nie ten. Zawsze wychodzi mi taka bura zupa, smaczna, ale zdecydowanie moglaby byc bardziej esencjonalna. Przekopalam sie przez przepisy w internecie - chyba wszystko robie ok, podejrzewam, ze brak mi tajemniczych patentow babuni :o) Macie takie? (w internecie jest oczywiscie mnostwo takich patentow, ale po tym, jak przeczytalam, ze a) mieso nal...
  • zainspirował mnie 5minutowy schab Teresy :) jestem matka pracującą, brakuje mi czasu, ale przyznaję, że niestety tez inwencji prosze o objawienie mi swoich przepisów na dania proste w wykonaniu, smaczne, urozmaicone i niepracochłonne tylko sprawdzone, i najlepiej takie, które dzieci tez lubią :)
  • Poczułam potrzebę posiadania takiego. Przekopałam iinternet, znalazłm cała masę w cenach dwu-, trzy- i czterycyfrowych. Zgłupiałam. Potrzebny mi raczej mały (myśle, że 5 litrów to absolutne maksimum) i tani. Wiem, że napisze herezję- ale chciałabym zmieścić się w 200 zł- w przedziale miedzy 100 a 200 sporo znalażłam w necie, kilka nawet w sklepie internetowym niedaleko mnie, w którym kiedyś byłam i sprawiał solidne wrażenia. Na Berhfowy i te na F mnie nie stać, nie zamierzam gotowac dla pię...
  • Moim rodzicom zamarzyło się to naczynie i moja siostra załatwiła takowe oryginalne z Maroko. I teraz jest problem, bo nie potrafimy znaleźć przepisów (dobrze odmieniłam? bo jakoś głupio mi brzmi) na tę potrawę. Macie jakieś pomysły, a jeszcze fajniej jeśli macie doświadczenie?
  • Ostatnio pod wpływem programu "Wiem co jem" dręczy mnie coraz więcej pytań pod tytułem: "Jak to jest zrobione". Ponieważ Lobbystki wiedzą wszystko, więc pozwolę sobie zadać kilka pytań. Ostatnio kupiłam fasolkę, taką na fasolkę po bretońsku. Pan który mi ją sprzedawał, powiedział żeby jej nie moczyć, bo ona jest tak specjalnie zrobiona że od razu można ją gotować. No i teraz jestem ciekawa jak to jest możliwe, bo Pan nie wiedział na czym polega ta specjalna "produkcja". Drugie pytanie dotyc...
  • Tu znów ja ;-) Od czasu do czasu zdarza mi się gotować dla Lubego. Gotować lubię i nie byłby to żaden kłopot, gdyby nie fakt, że cierpi na wrzodziejące zapalenie jelita (uhh, jak to paskudnie brzmi). Ważną częścią leczenia jest dieta. W skrócie, nie może zajadać nabiału, smażonych potraw, warzyw, owoców, ostrych przypraw itd., itp. Niedawno skończyły mi się pomysły na potrawy - a jemu na widok talerza klopsików czy zupy rzednie mina (zupy gotuje sobie sam, do mnie przychodzi na coś konk...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się