gotowanie

(269 wyników)
  • Dostałam info, że przy rozszerzaniu diety niemowlaka i przy wprowadzaniu mięsa nie powinno się gotować mięsa z kością, czyli np. odpadają skrzydełka z kurczaka, które są proponowane przez dużo przepisów na dania dla niemowląt. Z drobiu pozostaje więc tylko pierś. Moje dziecko i tak nie może drobiu ale nie o mnie tu chodzi. Pytam z ciekawości.
  • Czy zmiksować też tę wodę z gotowania razem z warzywami czy tez wodę odlać a dolać trochę zwykłej przegotowanej wody? Jak to jest z alergikami?
  • Przeczytałam już sporo na temat rozszerzenia diety w nabiał u alergików z skazą białkową, ale nie mam pojęcia o co chodzi z tym gotowanym serem. Właśnie od tego chyba zacznę (najczęściej się pojawia jako pierwsza próba podania nabiału w wątkach na forum) tylko nie wiem jak go przygotować (ten ser). Wiem że chodzi o taki ser jak w pierogach (nigdy sama nie robiłam), ale czy można taki ser wrzucić sam do wrzątku? (do solonej wody czy nie?) Jak długo gotować? W jaki sposób wy to robicie...
  • czy przed gotowaniem namoczyć?
  • No właśnie, bo mi się dziś nie udało. Gotowałam dosyć długo, ale był cały czas twardawy, próbowałam zmiksować, ale nie dało rady:-( (inna sprawa, że mistrz kucharstwa ze mnie żaden :-). Jakie proporcje należy stosować, żeby to rozgotować?
  • Nasza p. alergolog pozwoliła jeść małemu wszystkie owoce oby tylko były ugotowane. W.g. niej gotowanie owoców pozbawia je właściwości uczulających. Jakie Wy macie doświadczenia. Czy spotkałyściie się z tą teorią? Czekam na odpowiedzi zanim szkrabowi nagotuję wszystko co tylko możliwe. Do tej pory jadł tylko morelę z HIPPA. Pozdrawiam Beata.
  • Witam! Czy surowe jabłko może uczulać gdy gotowane nie uczula? Podawałam jabłko już od jakiegoś długiego czasu i nie zauważyłam nic niepokojącego. A od tygodnia się drapie aa nic nowego nie dostał. Tylko jadł te surowe jabłka. Anula
  • gotujecie swoim dzieciom warzywa na parze czy w wodzie? niby na parze zdrowiej, ale moze lepiej w wodzie, zeby wyplukala sie ewentualna chemia? jak radzicie? chyba juz troszeczke (???) wariuje :-)przez ta alergie...
  • Chcę zaryzykować (mamy polepszenie) i podać małemu jabłko, choć wydaje mi się, że uczulalo go wczeńiej. A moze zacząc od immego owocu? Nie szkodzą mu jagody. Na czuja wydaje mi się, ze jabłko by należalo upiec/ugotować, co Wy na to? Jakie macie z tym doświadczenia? No i czy lepiej ze słoika (Gerber), czy kupić jakąś pomarszczoną renetę? pozdrowionka Daga i Maciejek
  • Witam, jak gotuję Synkowi mięsko to czasami wrzucam też do niego marchewkę...czasami gotuję oddzielnie. Jak lepiej gotować ?? Czy wywar wpływa na gotującą się marchew. Jak Wy gotujecie ?? Pozdrawiam :)
  • Chodzi mi z jakich kawałków miesa się go gotuje, czy dodajecie jeszcze jakieś inne p[rzyprawy oprócz soli?. Czy potem to ugotowane mieso może dziecko zjeść?? gosia
  • Mam problem, zaczełam gotowac synkowi obiadki, i deserki, ponieważ nie może on jeść dan ze słoiczków(alergia pokarmowa, AZS).I wszystko byłoby dobrze gdyby nie to ze mały nie chce jesc, tego co mu przygotuje.A problem tkwi w tym, ze słoiczki maja konsystencje, powiedziałabym prawie wody, a ugotowane samodzielnie dania, są bardziej gęste. Próbowałam mu je bardziej rozrzedzić, ale synek ma już 8,5 miesiąca i chyba najwyższy czas aby zaczął jeść pokarmy bardziej do gryzienia, a nie d...
  • Pytam wszystkie mamy niemowlakow, moj synek ma 7 miesiecy i podaje mu zupki gerbera, hipp i bobofruta i bardzo mu smakuja, a czy Wy gotujecie, czy tez podajecie zupki w sloiczkach? od kiedy w zasadzie mozna juz maluszkowi gotowac z warzyw kupionych na bazarkach, czy w supermarketach? ja troche sie boje, te wszystkie warzywa sa tak nafaszerowane chemia...Co myslicie? Iza
  • drogie mamy poratujcie sprawdzonym przepisem na szyneczke gotowana.mojemu synkowi znudzily sie klopsy i gotowane miesko.bedziemy wdzieczni.
  • - jak w tytule. Chciałabym przygotowywać mojemu dziecku potrawy na tym mleku, nie tylko błyskawiczne, ale takie które wymagaja gotowania. No i właśnie zastanawiam się czy można to gotować? wiecie może?
  • Czy zaobserwowaliscie u swoich dzieci wysypke po zjedzeniu surowej marchwi przy jednoczesnym braku reakcji na gotowaną?Czy to w ogóle prawdopodobne? Jestesmy z moja trzmiesieczna corka na ostrej diecie eliminacyjnej i udalo nam sie wlasnie osiągnac czystą skóre,a jak analizuje swoja diete z dni "wysypanych" przychodzi mi do glowy taki marchewkowy wniosek.Chcialabym zaczac rozszerzac swoj jadlospis o nowe produkty i chwilowo oszczedzic jej eksperymentow z marchewka wiec moze ktos s...
  • chciałabym polecić wszystkim gotującym mamom - to jest cudowny wynalazek - są garnki na kuchnie gazowe oraz garnki elektryczne. Pokarmy nie tracą tak wielu wartości odzywczych jak podczas gotowania w wodzie, co przy dzieciach alergicznych ma duże znaczenie. łatwo też ugotować obiad dla całej rodziny za jednym razem. Na dolnym poziomie układasz warzywa dla rodziny, na górnym poziomie warzywa dla dziecka i siebie jeśli jesteś na diecie. Mięso gotuję zawinięte w folię aluminiową....
  • Czy podajecie dzieciom ze skazą białkową - gotowany ryż?? Z moich obserwacji wynika, że mój Synek toleruje kleik ryżowy, a po gotowanym ryżu (chyba??) pojawia się wysypka. Pzdr.
  • Witam, Bedziemy sie odrobaczac Pyrantelum (z powtorka po 10 dniach) lekarka powiedziala mi, ze mam po "akcji nocnej" wygotowac posciel i pidzamy... Moja kolezanka, ktora odrabacza swoje dziecko regularnie co pol roku twierdzi, ze jezeli sie odrabacza dziecko dwukrotnie to nie trzeba tego robic, bo druga tura sobie poradzi z robakami. Na ulotce Pyrantelum (zarowno tej zawiesiny malego jak i tabletek dla mnie) nie ma slowa o koniecznosci prania czegokolwiek. Czy ewentualnie można...
  • Chciałabym dziecku zrobic budyń na tym mleku, ale nie wiem czy mozna gotować. Kupiłam budyń sojowy do przygotowywania na wodzie, ale maly po nim wymiotował. Kupuje gotowe budynie sojowe i malu sie mini zajada, ale są strasznei drogie, więc myślałam o gotowaniu. Może możecie my powiedzieć coś na ten temat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się