Forum eDziecko eRodzice Oszczędzamy
ZMIEŃ
      gotowanie

gotowanie

(110 wyników)
    • Gotujecie po przyjściu z pracy o 16.00 czy 17.00? Wieczorem poprzedniego dnia?
    • nie wiem czy mozna ale chciałam porównać co jest lepsze i bardziej ekonomiczne w użyciu ? parowar - na prąd.... więc może wyjdzie drożej elsploatacja, ceny są rózne, a jaka moc powinna być? garnek do gotowania na parze - na gaz czy można porównać jedzenie - czy wychodzi tak samo dobre?.... ja bym chciała wybrać najtańszą możliwośc takiego gotowania bo niestety nie wiem czy połkne bakcyla garnki na allegro - 6 elementowe można juz kupic za ok 80 zł firmy Hoffner.... używa ktoś?
    • pamietam moje czasy kiedy jeszcze pracowalam bylo nas dwoje i wtedy tez gotowalam cale gary i mialam tego na dwa a nawet 3 dni.Tylko że mnie mama za to okrzyczała że ja meża karmię jednym a tym samym no i przestałam.Codziennie gotowałam obiad .Ale niestety rachunki też poszły w góre gaz energia.I teraz tak sobie myślę ile można zaoszczedzic robiąc podwójną porcję obiadu czyli gotując na dwa dni?.Jaka będzie wtedy różnica.Nie chcę znowu mrozić kg pieczonego mięsa i czegos tam t...
    • Witam wszystkich. Może temat inny , ale chciałam się dowiedzieć czy gotujecie wodę na gazie czy w czajniku elektrycznym. Co wychodzi taniej? Średnio za prąd płace 160 zł za 2 miesiące A za gaz 130 zł.
    • Jak byłam w ciazy to zarzekałam się, ze będę gotować i rzeczywiście gotuję małemu obiadki, ale też kupuję gotowce. Teraz zaczęłam się zastanawiać czy rzeczywiście jest to tańsze. Tzn na pewno gotowane w domu jest smaczniejsze,ale czy tańsze. Bo tak warzywa rzeczywiście tanie, ale woda, prąd.... cholerka, a może ja zle robię, może powinnam narobić na raz kilka... ja max 3 obiadki robię od razu, a i tak wydaje mnie się to niezbyt smaczne po odmrożeniu:(
    • Witam, do napisania tego wątku skłoniła mnie ostatnia faktura za gaz i prąd, a mianowicie przy 3-osobowej rodzinie rachunek za gaz to 50zł, a za prad 100zł. Na czajniku elektrycznym gotujemy wodę na herbatę, wszystko inne na gazie, przy czym pozostałe parametry życia są bardzo oszczedne, mam na myśli gotowanie obiadów raz na dwa dni, w drugi dzień tylko kilkuminutowe odgrzewanie, na prąd to tylko sporadycznie tv, laptop ok 2 godz dziennie, oszczedne żarówki. Znajoma moja przy porównywalnych ...
    • Ostatnio spotkałam się z pewnym programem edukacyjno-ekologicznym. W części poświęconej wodzie znalazłam 'podlewaj kwiaty wodą z gotowania'. Nigdy wcześniej o czymś takim nie słyszałam. Raczej: nalej wodę z kranu do wiaderka, poczekaj aż się ostoi, przelej do konewki... A może ktoś już od dwana stosuje wyżej wymienioną poradę ? Kwiaty domowe czy ogródkowe ??? No, i ta woda... z gotowania czego ???
    • proponuje zamieszczć tu przepisy na tanie dania :-)
    • Mam prośbę moglibyście mi podpowiedzieć jakieś lekkostrawne menu, śniadania i obiady, no i oczywiście nie za drogie. Ze względów zdrowotnych powinniśmy tak jeść a do tej pory gotowałam raczej normalnie i nie mam pomysłów co przyrządzać. Raczej nie powinno być w tym ziemniaków, wieprzowiny. Jak się gotuje na parze? Mam parowar ale nie mam pojęcia jak doprawić jedzenie aby nie było mdłe po ugotowaniu.
    • Mam od wczoraj rosół z obiadu? Niby proste bo to jakaś baza do zupy ale jaką zrobić? Pomidorowa, ogórkowa niedawno była. Kapuśniaku i krupniku M. nie lubi. Mam jeszcze makaron i ćwiartki z kurczaka gotowane. Chciałabym to zużyć a nie ugotować coś ze świeżego. Mam też warzywa, fasolkę szparagową, groszek zielony, marchew, cebulę, paprykę. Byłabym wdzięczna za podpowiedzi. z góry dziękuję.
    • Mam już dość gotowania. Męczy mnie codzienne myślenie co by tu zrobić na obiad, potem latanie za składnikami. Nie umiem się ogarnąć z robieniem menu na cały tydzień. Pracuję w szkole która ma internat a w nim stołówkę. Wielu pracowników szkoły wykupuje obiady i zabiera do domu dla całej rodziny. Obiad z dwóch dań kosztuje 7 czy 8 zł (nie interesowałam się tym wcześniej więc dokładnej kwoty nie znam). Musiałabym brać 3 porcje dla mnie, męża i jedną dla dwójki dzieci które jedzą obiad w prze...
    • Witam. Urządzamy kuchnię i zastanawiamy się nad wyborem płyty - ceramiczna czy indukcyjna. U ceramicznej plusem jest to, ze możemy wykorzystać wszystkie swoje garnki i patelnie (przyzwoitej jakości), u indukcyjnej oszczędność czasu i prądu. Wiem, że na indukcyjnej można gotować w zwykłych garnkach emaliowanych lub z nierdzewki, ale ja dostaje drgawek na mysl o takim rozwiązaniu, głównie ze względu na uciążliwe czyszczenie. Teraz mam teflonowe garnki moneta, nowiutkie patelnie tefala i...
    • ostatnio upiekłam na obiad 10 podudzi kurczaka z warzywami, z zamiarem zjedzenia ich w 2 dni (ja, partner i przedszkolak). w praktyce wyszło tak, ze pierwszego dnia zjedliśmy w sumie 5 podudzi a drugiego dnia ja i syn po jednym. reszta, czyli 3 szt. nie zmarnowała się ale na sile trzeba było je zjeść żeby nie wyrzucić. wynika to z tego, że partner ma taką pracę, że tak naprawdę nie można do końca przewidzieć czy danego dnia będzie na obiedzie a nawet kolacji (nieraz wraca o 1 w nocy i okazuje...
    • Mam taki pomysł, żeby wekowac obiady na tydzień .. max półtora tygodnia.. mam bardzo mało czasu na gotowanie... a tak poswiece trzy godziny ugotuje ze dwie zupy ze dwa dnia jednogarnkowe .. tylko.. przeglądając forum nie tylko to... zastanwiam się czy mozna wekować: leczo, gulasz, zupy, a w zasadzie co mozna wekowac i jak? może w tym jednym wątku zebralibysmy informacje na temat takiego wekowania ... bedę wdzieczna jak nie wiem co :)
    • Gotowanie wody w zwykłym czajniku, na płycie indukcyjnej, czy gotowanie w czajniku elektrycznym?
    • Jako kobieta pracująca, z nastolatką i trzylatkiem na stanie, gotująca normalnie na codzień obiadki, skłaniałam się dotąd do gotowych warzyw mrożonych jako jarzyn do drugiego dania. Oczywiście w miarę dostępności kalafiorów czy brokułów w wersji świeżej, kupowałam świeże, ale takie buraki czy marchew w tzw. kostkę pozyskiwałam z mrożonek. I dzisiaj udając się po buraki i marchew (nastolatka zażyczyła sobie warzywny obiad) zbadałam ceny i zbaraniałam, słowo. No ja rozumiem, że obróbka warzyw,...
    • Co dobrego, prostego, gotujecie na codzień? Wiadomo każdy pracuje... brak czasu Synka odbieram z przedszkola po g.15 i jestesmy w domu ok 16:( Piszcie
    • zaczelam prace i to tylko na pol etatu i z oszczedzaniem... marnie to widze. zarabiam, owszem ale... np juz z resztek nie zrobie, bo nie mam kiedy, ochoty tez nie kluseczki, kopytka itp to tez troche zabawy i strata czasu ale gotowce za to drozsze i nie zawsze zdrowe.. takie to moje przemyslenia jak jest u was?
    • Drogie mamy... jakiś czas temu, jak tylko pojawiłam się na tym wspaniałym forum, radziłam innej mamie, aby nie bawiła się w gotowanie obiadków dla dziecka, bo przecież są słoiczki... maksymalna wygoda i wiecej wolnego czasu... i tak też myślałam bardzo długo i kupowałam je dla synka, jemu ogromnie smakowało a ja bylam szczęśliwa. Po tamtym moim wpisie, zostałam bardzo skrytykowana przez inne mamy, że jestem leniwa itp... wtedy bardzo sie wzburzyłam na owe "matki polki", ale z czasem, czytają...
    • proszę o przepis, nie umiem zrobić więc proszę o napisanie jak krowie na rowie tyle wody, dwa skrzydełka, jedna marchewka , dwie łyżki przecieru czy tam puszka pomidorów i zaznaczam że to nie prowokacja po prostu raz zrobiłam i wyszedł ocet siedmiu złodzieji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się