Forum Kobieta Porady domowe
ZMIEŃ
      gotowanie

gotowanie

(103 wyniki)
    • wszystko dobrze ale po pierwsze:obieramy ziemniaki potem je opłukujemy w wodzie i wrzucamy do garka z wodom-posypać solom i gotować na małym ogniu 20- 30 minut z pokrywom,pokrywa mabyć leciutko odychylona
    • Nie wiem, czy był już taki wątek, ale nie chciało mi się przekopywać całego forum, więc pozwoliłam sobie na nowy. Mieszkam sama i obecnie mam dużo wolnego czasu, bo poszukuję pracy. Zaczęłam się zastanawiać, co i jak gotować dla siebie samej - żeby nie było zbyt trudno i w nie za dużych ilościach. No bo jak ugotuję zupę to przecież mi wyjdzie cały gar i co ja z tym zrobię? Dodam, że nie jestem zbyt uzdolniona kulinarnie:) Bardzo proszę o pomysły i przepisy, najlepiej coś prostego, pysz...
    • ale makaron wrzucac na wrzatek czy do zimnej wody?
    • szukam do kuchni mikrofalę i chyba jestem zdecydowana na model z funkcją gotowania na parze, lubie warzywa z parówki a w mikrofali może być szybciej i łatwiej. Co sądzicie?? Co polecacie?
    • Więcej tutaj: Kto gotuje lepiej?
    • Ale jak płukać przed gotowaniem kaszę manną? Często jest tak drobna, że cała spłynie...
    • Mam problem, ponieważ gdy gotuję ziemniak to one gotują się nie równo. Tzn, że jeden się już ugotuje a drugi jest nie do końca ugotowany. Nie mogę gotować osobno wszystkich ziemniaków!! Proszę o pomoc
    • Czy wszystkie warzywa można gotować na parze. Czy ziemniaki można gotować na parze, przeciez trzeba je potem posolić? Pomóżcie. Dostałam na gwiazdkę garnek do gotowania na parze i nie zabardzo wiem co w nim można gotować.
    • Lubie przygotowywac dla mojego męza potrawy ktorych jesczez nie robilam, jakies z przepisow,cos nowego. jak u was z gotowaniem?
    • Czy gotujecie na wodzie z kranu? Slyszalam, ze lepiej dla organizmu gotować zupy i sosy na wodzie źródlanej, czy ktoś z Was to stosuje?
    • Jakich przypraw dodajecie do gotowania np. ryzu w torebkach, kaszy jęczmiennej w torebkach. Ja gotuje tylko w wodzie z dodatkiem vegety czy kucharka. Czasem taki ugotowany ryz nie ma smaku (jesli np jem go bez dodatku extra zrobionego sosu). Co jeszcze można dodać wody w której gotujemy woreczki z ryzem itp?
    • Niby banalne, ale mam takie pytanie. Otóż, kiedy gotuję ziemniaki i wiem, że są już one UGOTOWANE i gotowe do podania, to czy mogę je w tej gorącej wodzie pozostawić na jakiś czas (Po wyłączeniu gazu) Po prostu, czy (ugotowanym) ziemniakom stojąc przez jakiś czas w wodzie, w której się ugotowały, nic nie będzie ? POZDRAWIAM
    • To nieprawda, że jajka gotowane powyżej 10 min. mają szarozieloną obwódkę. Ja gotuję jajka 12 min wrzucone do wrzącej wody i nie mają obwódki. Gotowane krócej zazwyczaj mają niedogotowane żółtko, czego nie cierpię. Jedna uwaga (czynność ściągnięta z elektrycznych "gotowaczy" jajek): żeby jajko nie pękało przy wrzucaniu do wrzątku, przekłuwam skorupkę igłą z bardziej zokrąglonego końca. Odkąd tak robię żadne jajko mi nie pękło, co jest np. bardzo ważne, jak się robi jajaka faszero...
    • ja nie mam na to czasu,nawet nie jem w domu, bo jak wracam o 21 z pracy to juz jest za pozno. wspomagam sie gotowcami, przetestowalam chyba caly przemysl spozywczy i najbardziej mi leza mrozonki z frosty, czesto idac do pracy kupuje sobie gotowe danie i odgrzewam w mikrofali i to jest moj obiad
    • witam... problemem moim jest... gotowanie... nigdy go nie cierpialam... obecnie dostalam wspaniala prace opiekuna w Californii....... chcialabym ja utrzymac jak nadluzej... jednak problemy rodzi gotowanie... Dla mnie to okropny stres... Do mojego podopieczego (92latka) trzeba karmic zdrowo, z duza iloscia warzyw, tak aby nie dostal zatwardzenia. i tu moje mozliwosci SKROMNE!! sie koncza. Nie moge karmic go tym co umiem robic czyli kotletami i plackami ;) warzywa... kalafiony, bro...
    • Jestem niezbyt wytrawnym expertem od spraw kuchni, a mam zamiar zrobic dzis sobie makaron z tuńczykiem i brokułami :-) Poradźcie - jak długo (tak mniej więcej) należy gotować świeżego brokuła ??? Pozdrawiam
    • Powiem szczerze mam już doś tego ciągłego wymyślania co na obiad a co na kolacje itd. A może by tak pogłodować?
    • jezeli ktos chcialby podzielic sie ze mna ta sekretna wiedza to obiecuje iz wykorzystam ja w dobrych zamiarach i bede dbal o nia i pielegnowal.
    • Właśnie nabyłam szybkowar - duży 9l (niestety bez instrukcji po polsku), już wypróbowałam, gotuje się w nim naprawdę szybko - np. ziemniaki 8 minut. Ale chciałabym wiedzieć jak długiego gotowania wymaga np. mięso, dżemy itp. Może ktoś jest znawcą tematu. Serdeczne dzięki za odpowiedzi.
    • Ma ktoś jakis patent jak ugotowac ryż ( w woreczkach) żeby był sypki ale jednoczesnie nie surowy :)) ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się