gotowanie

(227 wyników)
  • Witam, mam pytanie: czy gdybym korzystala z wody mineralnej lub zrodlanej (butelkowanej), to czy moglabym jej nie gotowac przed wymieszaniem z mlekiem, tylko podgrzac w podgrzewaczu? Z gory dziekuje za odpowiedz!
  • W książeczce bobovity znalazłam przepis na budyń dla niemowląt. Warunkiem jest jednak zagotowanie mleka. Jak to się ma do informacji na pudełku, żeby nie gotować i rozrabiać w chłodnej wodzie?
  • Pani Doktor Chce wprowadzic kurczaka. Czy moge go ugotowac razem z warzywami, ktore pozniej chce zmiksowac w zupke czy raczej osobno? Dziekuje za odpowiedz.
  • Dokarmiam moje dziecko mlekiem modyfikowanym i używam wody Żywiec Żdrój którą gotuję przez około 5 minut.Chyba nie powinnam tego robic bo wytrąca się osad - nie mam pewności.Proszę o radę.
  • Witam:-) Mój synek ma prawie 6 m-cy i ani razu nie podałam mu obiadku ani deserku w słoiczku. Wiele mam korzysta z gotowych dań w słoiczkach, ja gotuję papki jarzynowe z mięskiem z królika, robię soczek z marchewki, trę jabłko. Dodam, że jarzyny kupuję najczęściej w osiedlowym sklepie. Moje pytanie brzmi czy jedzonko słoiczkowe jest lepsze od gotowanego? Pozdrawiam:-)
  • Moje dziecko w październiku skończyło rok. Niestety nie lubi surowych owoców ( z wyjątkiem banana). Każda próba podania kończy się ślinotokiem i pluciem. Z wielkim apetytem zajada za to zmiksowaną mieszankę z gotowanych owoców (w różnych kombinacjach): jabłko, gruszka, winogrona, maliny, jagody, brzoskwinia z surowym bananem i jogurtem naturalnym lub bieluchem. Mam pytanie czy owoce obgotowane są wystarczająco odżywcze i dostarczają odpowiednią dawkę witamin i czy wogóle mają jakieś wa...
  • do niedawna mój 3 latek pił bebiko3, teraz go przestawiłam na łaciate 3.2%. gotować je czy nie? na razie gotuję... a może używać innego?
  • Od urodzenia córki przygotowywuję dla niej wodę Żywiec lub inną mineralną niskozmineralizowaną pod mleko modyfikowane w ten sposób, że gotuję wieczorem w garnku od razu całą porcję wody na kolejny dzień (ok. litra) i wlewam później ją do termosu. Aha, kiedy woda zaczyna wrzeć gotuję ją jeszcze jakieś 5 minut. Mała skończyła już 4 miesiące i zastanawiam się, czy nadal powinnam "bawić się" w to gotowanie wody przez 5 minut czy może już wystarczy po prostu przegotować ją w czajniku e...
  • Czy tradycyjnie w wodzie czy w parowarze?
  • CZy gotujecie zupki dla swoich maluchów??? Jak dotąd podaję mojemu synkowi (5 miesięcy)wyłącznie słoiczki. Mały je dziennie 1 sloiczek owoców i dwa słoiczki zupki do tego oczywiście popija soczki.Chciałabym zacząć gotować sama zupki dla synka bo niedługo nie dam finansowo rady. Słyszałam,że nie wolno tego robić na dostępnych warzywach bo są niezdrowe. Mieszkam w mieście i nie mam możliwości posiadania swoich zdrowych warzyw i owoców. Czy wiecie gdzie kupić zdrowe produkty??????
  • Witam Proszę o poradę w kwestii gotowania zupek. 1. Czy dla półrocznego dziecka mogę gotować zupkę poprzedniego dnia wieczorem? 2. Czy taka zupka może być podawana przez kolejne dwa dni? 3. Jeśli tak to jak przechowywać taką zupkę czy wystarczy w lodówce, czy też trzeba zamrozić? Pozdrawiam Dorota
  • Witam! Mam pytanie jak w temacie: jakie skutki może mieć dla organizmu maluszka (od samego urodzenia) podawanie gotowanego mleka bebiko? A dokładnie chodzi o to, że po wymieszaniu proszku z wodą całość jest zagotowana, aż robi się brązowa. Szukam argumentów, by przekonać pewną osobą, że może w ten sposób zaszkodzić dziecku. Chyba, że o czymś nie wiem:-)
  • Panie doktorze,drogie emamy spedzamy wlasnie wakacje u rodziny mojego francuskiego meza. Przed naszym przyjazdem rodzice zakupili hektolitry wody mineralnej dopuszczonej dla niemowlat i nie mogli sie nadziwic po co ja ja gotuje, tutaj pokolenia sie na sztucznym mleku wychowaly (nikt tu nie zmusza do karmienia piersia, chociaz przedstawia sie zalety naturalnego karmienia, decyzja nalezy do rodzicow). Wszyscy sie tak dziwili ze te wode gotuje ze przestalam i od dwoch tygodni nie gotuje ...
  • wiem ze są dwie szkoły podawania wody mineralnej - ta chyba właściwsza, czyli przegotowywanie przed podaniem i ta dla leniwców-tylko podgrzewanie. ja od paru miesięcy stosuje tę druga i jest ok, kto jeszcze???
  • Problem, jak w temacie, tylko nie wiem dlaczego. Może nie umiem gotować zupek. I to nie chodzi o to, że zupki ugotowanej synek nie chce, ale jeśli już zje trochę, to wszystko zwraca. Zupkę ze sklepu nie. Mam jarzynki z działki rodziny i chciałabym synka nimi karmić. Gotuję przez 1/2 godz. 1 ziemniaczek, 1/2 marchewki i 1/2 pietruszki. Na koniec dodaję odrobinę oliwy z oliwek. Miksuję, oczywiście.I to wszystko. Pomóżcie proszę. Zdania Pani doktor też jestem ciekawa. Dziękuję.
  • Panie doktorze, zaczęłam dokarmiać 2,5 miesięcznego synka bebilonem. Mały bardzo dobrze toleruje to mleczko, ale nie ukrywam, że uciążliwe jest dla nas gotowanie wody przez 5 min (maluch po prostu czasami jest bardzo niecierpliwy). Czy można zamiast tego do rozrobienia mieszanki użyć przegotowaną wodę mineralną? Wcześniej próbowaliśmy mleka Bebiko i do niego używaliśmy po prostu przegotowanej wody. Na czym polega różnica?
  • Witam, jestem nowa na tym forum, wcześniej byłam na karmieniu piersią, ale szybko stamtąd uciekłam... Mam bardzo mało pokarmu, malutka ma teraz niecałe 4 tygodnie, wisiała mi na cycu całą dobę i nie przybierała na wadze. Dlatego zdecydowalismy się na karmienie mieszane. Podaję jej Bebilon, dobrze go znosi, ma normalne kupki i sporadycznie tylko małą kolkę.(mniejszą niz jak karmiłam tylko piersią). Mam pytanie o gotowanie butelek. Czy Wam tez osadza się kamien na nich w trakcie go...
  • Cześć dziewczyny. Mam pytanko, czy do przygotowania mieszanki stosujecie przegotowaną wodę mineralną???? Ja za każdym razem przegotowuję mineralną (doprowadzam do wrzątku i got. 5 min). Jest to strasznie czasochłonne, co radzicie? Pozdrawiam!
  • Jestem mamą 3 miesiecznej dziewczynki, karmionej prawie od początku mlekiem modyfikowanym. Do przygotowywania mleka używam przegotowanej wody destylowanej, bądź butelkowanej Evian, bądź Wildalp Baby (ta ostatnia reklamowana jako woda, której nie trzeba przegotowywać). Tu dodam, że nie mieszkam w Polsce i nie mam dostępu do wody Zywiec, ani żadnej innej polskiej wody. Wodę Evian i Wildalp kupuję w butelkach o pojemności 500ml i staram się ją zużyć w ciągu kilku godzin (4-5 porcji)...
  • u maluszka, który ma niebawem 6 miesięcy ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się