gotowanie

(22 wyniki)
  • Od pol roku jemy wedlug pieciu przemian i bardzo nam sie to spodobalo i co najwazniejsze smaczne jest.Dotad nie wiedzialam ze mozna uzywac az tylu przypraw w kuchni a teraz prosze;imbir,rozmaryn,galka muszkatolowa,tymianek.Ciekawa jestem jak wy gotujecie bo ja mam wrazenie ostatnio ze od rana do wieczora spedzam w kuchni gotujac,odgrzewajac,podsmazajac i duszac.A tak naprawde chcialam poprosic was o pomoc w kwestii pomyslow na dania dla moich kochanych dzieci.Nie jadamy miesa i nabialu,w zwia...
  • bo ja jem i gotuje ją z pomidorami i nic się nie dzieje , czy u was tez tak jest i co jecie z rzeczy , które są niby nie wskazane podczas karmienia , dodam , że zjadłam 4 duże truskawki i też było ok , ogólnie jem wszystko i pije gazowane pozdrowienia-- magda paulina (04.02.1995) róża (24.02.2005)
  • Witajcie! Możliwe, że za wcześnie zawitałam na to forum, bo Smok skończy rok za 3 tygodnie dopiero, ale chciałabym Was poprosić o kilka rad :-) [b]Jak urozmaicić posiłki niepiersiowe, kiedy nie można dawać mleka ani glutenu? Poradźcie![/b] Mam cycoholika-alergika ale sporego żarłoka, z 2 zębami (siekacze górne). :-D Nie mam pomysłu co mu jeszcze można podawać w formie posiłku, już odpadam. Sytuacja wygląda tak: 6.00 - pobudka i trochę piersi 8.00 - kaszka Holle jaglana / amarantus...
  • Mój 10 mies. synek ma marchewkowy kolor skóry ( zwłaszcza koncówki paluszków i wew. część dłoni). Oprócz piersi dziecko je tylko gotowe dania - słoiczki. Na moje pytanie o to zabarwienie skóry pediatra stwierdził, iż najprawdopodobniej jest to nadmiar marchwi, którą należy ograniczyć. Przejrzałam skład ,, słoiczków,, i niestety praktycznie w każdym ( Gerbery ) zawartośc marchwi wynosi 36 -40 % Do tej pory synek zjadał 2 małe słoiczki dziennie. Wydawało mi się, że skład słoiczków jest idealn...
  • Muszę spytać, bo zadręcza mnie ten mój przypadek;) Gotuję mu np. kaszę, mięsko w sosie, brokuł+kalafior, kompot, z czego interesuje go tylko... kompot. Bosz.... A ja, jako osoba, która jakoś sobie próbuje radzić sama z opieką nad małym wiercipiętą, wpinającym się ostatnio na wszystko (wszystkie krzesła pochowane itd.), gotowaniem i jeszcze karmieniem piersią milion razy na dobę, nie za bardzo mam silę na gotowanie pięciu wersji obiadu:(( Że nie wspomnę, że nie przepadam za tym działem...
  • Weszłam sobie na strone główną Dziecka i co widzę? www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79402,8516303,Smoczki_i_butelki___jak_dobrac_te_najlepsze_.html Trochę mnie zniesmaczyło, bo artykuł zakłada, że od początku karmi się butllą i co ważniejsze: że rodzice także z góry to zakładają. Ani słowa o tym, że to wyjście awaryjne gdy piersią karmić nie można i że lepiej nie stosować butli i smoka przy dokarmianiu ściągniętym mlekiem (naprzemiennie z piersią). A już taka jedna informacja trochę by (przyna...
  • witam, to ja, jadzia. jest mi źle. wróciłam do pracy, monia zalicza żłobek. nigdzie się mi nie układa, a do tego nie umiem gotować. ciągle jestem zmęczona, martwię się o córki niejedzenie. wciąż chce mi się płakać. czasem jest mi wszystko jedno i to mnie przeraża. czasem mam ochotę wyjść i nie wrócić. dziewczyny, po protu proszę o pomoc. jadzia
  • hmm, chcę zrzucić jakieś 2-3kg spisywałam co i ile jem, wg mnie jest to OK ćwiczę czasem codziennie, czasem co 2 dni aby wzmocni mięsnie brzucha opona jest, mniejsza z rana, zwiększa sie pod koneic dnia ale nie tyle oponka ile pojawiają się wzdęcia 'pani laktacyjna' wydała opinię, że dla organizmu kobiety długie kp jest sygnałem, że coś się dzieje i zapasy jeszcze długo moga być potrzebne, stąd oponka nie bardzo w to wierzę i zastanawiam się czy jakiegoś specyfiku nei włączyć do die...
  • Witam!Moja córka ma 7 miesięcy,cały czas karmie ją piersią. od niedawna zaczełam podawac jej pokarmy stałe ( zupki, chrupki kukurydziane)i zaczeły się problemy z kupką. Do tej pory załatwiała się regularnie i nie miała z tym żadnych problemów. Teraz męczy się malutka i robi kupke żadko na dodatek twardą.Co mogę zrobic żeby jej pomóc? Dodam że nie chce pic żadnych soków ani herbatek bo nie lubi smoczka ani kubeczka. Proszę o radę!!
  • Pytanie kieruję szczególnie do basiak36, bo tu i na KP czytałam kilka razy jak polecasz różne ciekawe kasze i ryże z dodatkami zamiast gotowych kaszek papkowatych. Ale pomysły innych też mile widziane. Moje dziecko 13-miesięczne od jakiegoś czasu nie chce jeść tych gotowych kaszek czy mlecznych czy niemlecznych, w sumie jej się nie dziwię. Przechodzą tylko z dodatkiem (pół na pół) jabłka albo banana, ale też bez zachwytu. No i ile można jeść na zmianę kaszkę z jabłkiem i kaszkę...
  • drogie Mamusie Długokarmiące:)))) poddajcie mi jakieś pmysły na jadłospis dla mojej niespełna 1,5 roczniaczki,wiem,że właściwie mogłabym jej już dawać wszystko,tak jak jedzą starszaczki,ale niestety jestem ograniczona tym,że moja mała nie chce gryźć,nie lubi zbyt gęstego i kawałków i w ten oto sposób odpadają np. kanapki na śniadanie,dwudaniowy obiad(jemy zupkę średniogęstą z mięskiem)jajo kurze na które jest uczulona itd., miałam jej podawać na sniadanie kaszkę na mleku modyfiko...
  • Już wprawdzie zadałam pytnie w innym wątku, ale troszkę mi się to pytanie powiększyło, więc pytam raz jeszcze i uzupełniam. Otóż mój mały skończył już roczek i chciałabym mu już zacząć podawać kaszkę mannę, owsiankę, itp., ale gotowane na mleku. Na wodzie to przyznam tak sobie smakują. Do tej pory podawałam mu te różne kaszki, które się wodą rozrabia, ale tak na prawdę to one są już na mleku modyfikowanym, do którego ja nie za bardzo jestem przekonana. Od jakiego wieku przygotowy...
  • Już się powoli robi bożonarodzeniowo, więc może zechcecie podzielić się, co jest Waszym przysmakiem (i ew. przepis, to może takie nogi kulinarne jak ja skorzystają). Ja się podzielę moją i moich starszych pociech ostatnio ulubioną sałatką: kroimy sałatę, pomidory, kurczak (gotowany lub pieczony, może też być indyk, jak kto woli), brzoskwinia, orzechy włoskie (bez krojenia), śliwki suszone (kolejność: od największej do najmniejszej ilości). Odrobinka majonezu i palce lizać, mmmm!...
  • Jak rozszerzacie dietę swojego dziecka. Chodzi mi o kaszki. Dodajecie swoje odciągnięte mleko,mleko mm, czy też podajecie kaszkę z wodą. Wydaje mi się ,że te kaszki są nastawione na dzieci karmione mm.
  • drogie siostry w dkp :) dopadł nas wirus, córka i wymiotowała i ma biegunkę (już chyba idzi eku lepszemu), ja nadal osłabiona mąż poddał się dziś nad ranem :/ ale do rzeczy, mała (2,5 roku) nie chce pić orsalitu i temu podobnych, ale czy jesli jest na piersi, bo tego jej teraz tym bardziej nei odmawiam, to uzupełni sobie brakujące substancje mlekiem własnie czy mam jej na siłe wlewać te wstretne w smaku substancje? pominę fakt, że mo tata zamartiwa sie, ze ja zamiast energie wykorzys...
  • witam, jestem tu nowa, a zaglądnęłam za radą z forum KP. moją cudna córcię karmię 11 mc i zamierzam karmić tyle, ile mała będzie chciała. problem mam natury żywieniowej, chodzi o stałe pokarmy. żeby się nie powtarzać powtórzę to, co napisałam na forum KP "mam pytanie odnośnie karmienia córci, która niedługo skończy 11mcy. mała jest na cycu naprawdę na żądanie - tzn. przysysa się dosyć często, nawet co 0.5 lub 1h. stałych pokarmów je b.mało - ok. 1/3 lub 1/2 słoiczka na dzień. czasem coś...
  • Witam Was. Karmie synka juz prawie 11 miesiecy i zaczynam sie powoli strsowac, bo on nie ma na nic innego ochoty oprocz piersi. JA sama uwielbaim go karmic ale zalezy mi, zeby syn jadl rowniez inne, potzrebne do prawidlowego rozowju rzeczy. Dzis byl kolejny dzien kiedy SYNUS nie zjadl NIC oprocz piersi - je ją czesto, zupką pluł, owoce - buzia zamknieta. Nie pomaga gotowanie, słoikowe dania tez sa do niczego - moj syn sie uparł, że jeść nie bedzie i tyle. Owszem, są dni, ze zje...
  • Moj roczny synek jada bardzo malo posilkow stalych. Do 10 miesiaca byl na samej piersi bo nie chcial kompletnie nic innego jesc. Potem zaczal jesc sniadanka i zupki. I miesiac temu znowu odmowil jedzenia czegokolwiek poza piersia. Byl troszke przeziebiony, mial katar i kaszel do tego ida mu zabki. Mieszkam w UK, rozmawialam z moja health visitor i powiedziala, zeby przestac go karmic piersia wtedy nabierze apetytu i zacznie jesc inne rzeczy. Moze karmie synka za czesto? W nocy ...
  • tym, co czytam na rozmaitych forach o odżywianiu dzieci. Pomijam sprawę mieszanki zamiast maminego mleka, chodzi mi o posiłki "pozapiersiowe". Nie jestem zwolenniczką słoiczkowych dań, bo uważam, że najlepsze jest jedzenie świeżo przyrządzone w domu, ale jak ktoś chce to czemu nie, to raczej nie trucizna. Ale te kaszki, to jest wg mnie horror. Kupiłam ostatnio na próbę kaszkę ryżową z jabłkami i gruszkami i dosłownie oniemiałam. Ten sztuczny landrynkowy aromat mnie powalił, w do...
  • wiem ze nie do konca zgodnie z tematem forum, ale moze fizula wybaczy kiedy wprowadzac kasze i kaszki, od jakich zaczac i jak przygotowac? sytuacja u nas taka: mała ma 6mies i tydzien ja juytro do pracy wracam Nina jest 7 godzin pod opieka niani. o 9 chłepce troche mleka z kubeczka, kolo 11 znow troche mleczka, ale nie przekonuje jej idea picia z kubka czy butli wiec wiecej sie smieje i rozlewa po brodzie niz pije ze 20-30ml za jednym podejsciem, potem jakies 60ml zupki i ewentualnie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się