Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      gotowanie

gotowanie

(327 wyników)
    • Za błyskotliwe odpowiedzi typu "to jak wybór między dżumą a cholerą" dziękuję :D Zakładając, że jednak zajęcia kuchenne CZASEM sprawiają przyjemność, to co jest przyjemniejsze? Ja zdecydowanie wybieram pieczenie, do tego stopnia, że czasami konsumpcja wypieku już mnie tak nie ekscytuje ;) to jest przecież alchemia! Kilka prostych składników zmienia konsystencję i postać, powstaje coś kompletnie innego. Gotowanie jest ok, ale to dla mnie tylko przetwarzanie składników w zjadliwą formę, nie...
    • Na fali wątków o przyjęciach, podejmowaniu gościu itd. zauważyłam, że wiele osób mówi, że jeśli gospodarz nie potrafi gotować to lepiej żeby się na nic nie silił tylko podał kupione dania. I tak się zastanawiam co to znaczy, że ludzie nie potrafią gotować. Rozumiem, że ktoś nie ma czasu na gotowanie, nie posiada kreatywności w kuchni itd. Jednak nie wierzę, żeby dorosły człowiek nie potrafił odtworzyć przepisu z bloga, gazety czy książki kulinarnej. W dzisiejszych czasach kiedy wystarczy ...
    • problem może głupi, ale mam już dość! mój mąż wogóle nie chce gotować... oboje pracujemy i dzielmy się obowiązkami, ale w tej jednej kwestii on uznaje totalny patriarchat. to ja muszę ciągle wymyślać obiady i je przygotowywać-często na zapas. mam juz dość ciągłego ślęczenia w kuchni, ale do niego nic nie trafia. on nie lubi i nie umie, więc nie będzie. jeśli już musi coś zrobić, to kupuje pizze albo inny fast food. oczywiście na codzień chce jadać kuchnie domową...żeby było śmieszniej...jest ...
    • zostałam szczęsliwą hehe posiadaczką takiej kuchenki.Poczytałam instrukcję i wzięłam się za gotowanie i......... hmmmmmm czy one tak długo gotują wodę ( 1/4 rondla wody czas około 8 minut) ,parówki ( 3 sztuki około 10 minut ) Do tej pory miałam gazową i gotowanie szło migiem. Co więc jest z indukcją ? Wolniejsza,zepsuta ? Aha moc ustawiłam na 8 a górna granica to 15.
    • Czytam sobie wywiad z Panią Reżyserką. A tam takie zdanko: "kobieta NIBY wyzwolona, ALE gotuje mężowi obiady"... I tak się zastanawiam: czy naprawdę jednym z bardziej liczących się wyznaczników bycia wyzwoloną kobietą jest to, czy się nie gotuje obiadów? Swoją drogą wśród otoczenia też widzę podobny trend: kobiety mogą myć samochody, naprawiać wc, ale "ja tam obiadów mężulkowi nie gotuję". O co chodzi???
    • Uważacie się za osoby dobrze, smacznie gotujące? Lubicie gotować? No i czy uważacie się za dobrych kierowców? Czy osoba dobra za kierownicą może być kiepska w kuchni? Tak mnie zastanowiło, jak to się ma do siebie. Jak postrzegacie siebie w tych dziedzinach? Tak, akurat w tych dwóch. Nie w innych. Wątek trochę bez sensu, ale myślę, że w piątkowy wieczór nie zaszkodzi ;)
    • w tygodniu? Mam na myśli kobiety pracujące zawodowo, których mężowie też pracują a dzieci chadzają do placówek. W dobie wszechobecnych restauracji, barów, fast foodów itp oraz tego, że wraca się do domu często po 17 (czyli pora obiadowa już minęła) ciężko jest chyba zrobić taki tradycyjny obiad i w tradycyjny sposób go zjeść (z rodziną przy stole). Ja np. zwykle nie robię - jadam na mieście, mąż raczej też, dziecko jada w przedszkolu. Za to jak już zrobię! Radocha dla męża nieziemska:P ja ...
    • Szczerze powiedziawszy to światło świeci się tylko w mojej kuchni jak patrzę przez okno, czuję sie odosobniona w mojej miejscowości (miasto ok 15tys. mieszkańcow). Wracam do domu na 18, robie zakupy i codziennie gotuje po 22-23, Do 22 zajmuję sie synem, domem, coś czytam, mam hobby, ucze sie itp. Zazdroszczę wszystkim co wracają ok 15 do domu, są tu tacy? albo niepracujący. Mnie nie ma w domu 10-12 godzin....i dziś mam z tego powodu małe jesienne smutki.
    • :) Nigdy w życiu niczego sama nie ugotowałam, a mam dwadziescia kilka lat wiem, ze to kalectwo ale tak wyszło. Jak byłam dzieckiem gotowali rodzice, w liceum miałam mnostwo zajec pozalekcyjnych i przychodziłam do domu i czekał na mnie pyszny obiad, wyjechałam na studia mama pakowala mi obiady, a ja je u siebie mroziłam ewentualnie zywiłam sie na miescie. Studia sie skonczyły przyszła stabilizacja i ostatnio mój ukochany oswiadczył, że fajnie jakbym nauczyła się coś gotować, bo marza mu sie ...
    • Tak, córki właśnie. Synkowie nie muszą sobie w kuchni radzić. Tak ostatnio usłyszałam.
    • Na rosół/ ryż warzywami już się sama nie mogę patrzeć :> Co gotujecie gdy wasze dzieci chorują i jakby nie było coś jeść muszą ? Potrzebuję inspiracji. Choróbsko z gorączką/ wirusowo/gardłowo/uszne cośtamcośtam. Jutro się może bliżej okaże, w środę było tylko wirowowo :>
    • Zasada jest taka, że gotować można nie umieć i nie lubić niezależnie od płci. Jednak to faceci często są przez całe życie karmieni są przez kobiety. Nie na odwrót. Od nastolatki (dziewczyny) wymaga się aby potrafiła zrobić kilka rzeczy do jedzenia. Nie znam żadnego nastolatka, który miałby w kuchni coś do robienia. Potem jak studiuje taki chłopak to zmartwieniem mamusi jest aby głodnym nie chodził i ląduje na stołówce. I tak dalej. Reasumując jest spore grono osobników, którzy w życiu obiadku...
    • Nie wiem, czy to odpowiednie forum ale wyjeżdżam sobie na jakiś czas do dziury zabitej dechami ( brak barów, restauracji w okolicy a na wyjazdy czasu i możliwości chyba brak itp Jedyna opcja to spożywczak raz na jakiś czas) a nie umiem gotować. Nie mogłybyście zasugerować mi kilka łatwych " dań" nie wymagających gotowania. Wiedzie kupuje kilka składników, mieszam i jem. Jak nie macie, trudno. Jak macie coś to byłabym wdzięczna za jakieś sugestie.
    • Temat ciut zerżnięty z Kobiety, ale nie do końca :) Moja mama nie wiedzieć czemu nie nauczyła ani mnie, ani siostry gotować. Moje koleżanki pod koniec podstawówki robiły proste obiady dla całej rodziny, a ja po wyprowadzce "na swoje" zastanawiałam się, jak długo gotuje się kartofle.. Sama gotowała smacznie i pomysłowo, choć miewała dziwne pomysły, np. kiedyś dostałam do szkoły kanapki posmarowane margaryną Planta.. było, minęło :P Po latach siostra trochę odbrązowiła postać mamy-sprawnej...
    • Moze to dziwne ale ja nigdy nic nie gotuje.Przed slubem bylo tak samo.Gdy jestem glodna to jem np.kanapki lub jogurt. Dla dziecka oczywiscie bede gotowac bo to dziecko ale dla siebie czy meza nie.Maz czasami cos gotuje dla siebie.Ja ogolnie nie lubie siedziec w kuchni i sie objadac,nie mam wymagan specjalnych,czasami zapominam o jedzeniu.Wiem,ze dla niektorych dobry obiad to podstawa.Ja po prostu nienawidze gotowac i jesc takze.Nie jestem tez sprzetem AGD co to MUSI ugotowac bo ...
    • hej Co dziś gotowałyście na niedzielny obiadek?:) Do nas mieli wpaść znajomi, ale któreś z członków rodziny mocno przychorowało i zostalismy sami. Jakoś dzisiaj postanowiłam miec dzień leniuska i obiad dosc prosty trzasnęłam;) pieczone ziemniaczki, buraczki i schabowy:P a dla siebie schab gotowany:) A Wasze obiadki bardziej wyszukane?:) same gotujecie, czy może męzowie czy też jakieś gotowce serwujecie?:)
    • Nie lubię gotować. No nie lubię i już. Gotuję bo muszę. Jest to zjadliwe, nikt się jeszcze nie przytruł :-) ale matko jak ja tego nie cierpię. Da się to jakoś zmienić, czy raczej zostanie mi tak do końca życia?
    • Potrzebuję pomocy/rady. Moja mama na imieniny dostała szybkowar (ja zamierzam sobie kupić za miesiąc-dwa) ale nie wiemy jak w nim gotować. Jak wyczuć czy potrawa jest już gotowa? Przecież szybkowaru chyba nie otwiera się w czasie szybkowaru więc jak sprawdzić czy np. mięso nie jest jeszcze twarde? Mogę pogotować trochę dłużej aby mieć pewność że jest miękkie ale przecież po to jest szybkowar aby skrócić czas gotowania do minimum. Jak radzicie sobie z gotowaniem składników o różnym czasi...
    • Gotuje w domu obiady. Ogolnie mezowi wszystko smakuje, ale sa dania, ktore jego matka gotowala inaczej, i tu mam pytanie do was. Czy gotujecie obiady po swojemu, czy tez z mysla o mezu? Czy jesli maz nie lubi buraczkow na smietanie na cieplo, to wcale juz tego dania nie robicie sobie i dziecku? czy tez robicie dla siebie to danie i dla dziecka a dla meza inne? Bo ja robie tak, ze gotuje i jem razem zdzieckiem, a maz je co sobie wyjmie z lodowki. Jednak ciekawi mnie czy np. jes...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się