Forum Kuchnia Wegetarianizm
ZMIEŃ
      kuchnia

kuchnia

(63 wyniki)
    • Ostatnio cały czas myślę aby przejść na dietę wegetariańską. Mam spore problemy z jelitami a także w najbliższej rodzinie przypadek raka jelita grubego. Zanim przejdę na tą dietę chciałabym się do tego przygotować teoretycznie. Wiem, że trzeba przyjmować zamienniki mięsa aby nie zabrakło żelaza i innych składników. Może znacie blogi, strony z przepisami oraz książki na ten temat, które są warte polecenia. Potrzebuje pełnej wiedzy na ten temat ponieważ chce zacząć od "zera" Mam także pyt...
    • "Nic co ludzkie nie powinno być nam obce." także to - że nawet najsmaczniejszy i najładniej podany posilek w procesie trawienia zamienia sie w materię o zgoła odmiennych cechach - w procesie trawienia wydzielają sie m.inn w jelitach gazy Naukowcy sprawdzili która dieta jest b.przyjazna dla // otoczenia - mniej zatruwa otoczenie "brzydkimi " zapachami jest to dieta wegetariańska: "The proof that animal products are the main source of these offen...
    • CZY WIESZ, ŻE: · aż 75% chorób nowotworowych, nadciśnienia, miażdżyc, cukrzyc i spadek wydajności organizmu mają swe źródło w złym odżywianiu · jedynie 40% Polaków deklaruje zmiany w swoim odżywianiu w ciągu ostatniego półrocza · tylko 42% Polaków ocenia swój stan zdrowia jako dobry · zmiana nawyków żywieniowych pracowników poprawia samopoczucie, zwiększa efektywność, a tym samym wskaźniki ekonomiczne firmy Źródło: Fakty i mity. Odżywianie i zdrowie Polaków w ...
    • Przeciez wegetarianizm to pewna filozofia, ideologia, majaca wprawdzie zawsze powiazanie z kuchnia, ale nie ograniczajaca sie do tego. Oczywiscie, ze "wegetarianin" nie rowna sie "ekolog", ale tak sie sklada, ze czesto wegetarianie interesuja sie ekologia, dbaniem o srodowisko i kwestiami etycznymi. Dlaczego wiec kaze sie tu dyskutowac tylko o kuchni i nie przeniesie tego forum w inne miejsce?
    • moja ciotka (nie-wegetarianka, a nawet powiedziałabym przeciwniczka diety wege) stosuje dietę 5-ciu przemian ( wg książki Anny Ciesielskiej ,,Filozofia życia'' i ''Filozofia zdrowia"). może ktoś zna? Ciesielska jest przeciwniczką wege, uzasadniając to nieodpowiednim klimatem(dla Polaków)-klimatem dość chłodnym, tak też dieta wege prowadzi to wychłodzenia organizmu, czego konsekwencją jest pogarszający się stan zdrowia. Ja choruję na atopowe zapalenie skóry(egzema atopowa),za co oc...
    • miód w kuchni vege ma zastosowanie przede wszystkim w przyrządzaniu słodkosci przykład poniżej: alissacohen.com/raw.html#logo inny ciekawy przykład zastosowania miodu to ogorek kiszony z miodem - przysmak z kresów wschodnich -
    • -począwszy od zakonu kartuzów ( wiek XIV ) katolickiego zakonu w którego regule jest zakaz spozywania mięsa -przez ...\ -- XIX wieczne sanatoria z kuchnia jarską - przełom wieków z obfitą twórczoscia publicystyczną , uprawiana przez środowisko lekarskie, filozofów i działaczy społecznych poczytajmy co pisało "Jarskie Życie "ok. 100 lat temu Miesięcznik etyczny dla reformy społecznej, o kierunku regeneracyjno-wyzwolennym Nic nie usprawiedliwia barbarzyńskiego zwyczaju zabijania...
    • np. ta w stylu Alicji Silverstone living.health.com/2009/08/19/alicia-silverstone-vegan-diet/ Głowne skladniki jej kuchni to: Soy Products such as fake cream cheese (tofutti) on multi grain bread produkty sojowe ( niby serek sojowy ) z chlebkiem wieloziarnistym Vegetables warzywa Salad Sałatki Fruit Owoce Rice Milk (mleko ryżowe) Tofu to znaczy: "tofu"
    • tak wygląda " masa mięśniowa" zbudowana z aminokwasów pochodzenia wyłacznie roślinnego: www.vegetarianteen.com/articles/robertcheekedating.shtml
    • - proponowałbym abyśmy stsrali się trzymac profilu tego forum oczywiście bardzo chwalebne jest walka o prawa zwierżat ( popieram sturęćznie) ale może nie nadużywac tego forum w tych celach - kuchnia: kojarzy się z SMACZNIE i ZDROWO i taka jest włąsnie kuchnia wegetariańska oczywiście czasem trzeba napisac i cos o ekologii i o traktowaniu zwierzą ale moim zdaniem nie powinno to dominowac forum kuchnia
    • tak doszlam do wniosku - na bazie mego doswiadczenia - ze jajko jest produktem, ktory powinnismy zostawic kurze ciasto na pierogi bez jajka jest smaczniejsze, mieksze i delikatniejsze, panierka z maki kuk. to samo, kopytka bez jajka fakt, czasem ciezko jest skleic ciasto, ja dodaje oleju, ale kopytka weganskie sa lepsze, delikatniejsze, paczki da sie zrobic bez jajka a moze ktos wie, czym zastapic mozzarelle na pizzy? co podaja w restauracjach weganskich na pizzy?
    • Jestem "miesooszczedna":)Nie musze miec kawala miecha na obiad:) Mam corke wege pracujaca w hotelowej restauracji,ktora musi takze np szynke podac do sniadania.Dla niej to nie problem. Na tym forum jest przynajmniej kilku wege ktorych znam-nie prawia kazan. Mysle,ze kazdy ma prawo do decyzji co jada i takie "dodatki"jak dzisiejszy post ponizej sa niesmaczne..
    • DRODZY WEGE! wiem, że dla wielu z nas wegetarianizm nie ogranicza się jedynie do kwesti kuchni tj sposobu sporządzania potraw, ale łączy się z jakimiś poglądami, ideami, jest stylem życia itp, itd, dlatego nie mogę się z tym do końca zgodzić, że został on tu potraktowany wyłącznie jako rodzaj kuchni i przydzielony do takiego działu. Już same tematy i rozmowy w tym forum świadczą o tym,że to jest coś "głębszego" niż s...
    • czy ktos to stosuje? czy ktos gotuje wg tego? czy znacie jakies PROSTE przepisy, ktore nie zajmuja TRZYSTU godzin?
    • -obrońcy Rospudy prowadzili kuchnie weganska Jedyny, który sie temu dziwił to ... ...\ Adam Wajrak- oczywiście z Gazety Wyborczej której Załoga znana jest z uprzedzeń do diety vege
    • " Wszystkożerne grizzly są żarłoczne i często chowają swoje pożywienie w płytkich dziurach i jamach. Chociaż są z zasady wegetarianami, zjedzą każdy smakowity kąsek, który znajdą na swej drodze. Jadłospis grizzly jest uzależniony od pory roku. . Niedźwiedzie żywią się trawami, korzeniami, jagodami, orzechami, owadami, rybami, płazami i ssakami. " na kanale Planete pokazali niedzwiedzia okularowego w akcji: zyje w Andach , zywi sie głównie owocami, znajduje je na głownie na drzewach ...
    • czyli to własnie forum to forum jest otwarte dla ludzi vege, interesujących się vege jest na forum OPIEKUN, który stara sie jak... umie (troche mu jeszcze nie wychodzi, ale nikt od razu nie jest doskonały) na forum kuchnia vege rozmawiamy o tym - co jemy - o zdrowej kuchni vege ( opinie, wyniki badań, skladniki odzywcze)itp nie zapominając że jest do dieta zdrowa nie tylko dla ludzi ale i dla zwierząt ( prosiak na wolnosci jest nieporónywalnie zdrowszy niz zaszlachtowany i u...
    • vege lub nie-vege , rozpatrzmy ten drugi przypdaek bo pierwszy jest dziecinnie prosty .Czy wyobrażacie sobie osobę duchowną, uduchowioną, nauczającą o czynieniu dobra i takie dobro czyniącą-- - gdy własnoręcznie zdobywa mięso ze zwierzecia ? - Np, w klasztorze żeńskim świnka z własnej hodowli i własnego uboju... - Czy zlecenie takich czynnosci na zewnątrz zwalnia te osoby od refleksji na temat zadawaniu cierpienia zwierzetom oraz zlecania innym osobom czynności dla tych osób u...
    • Kuchnia vege jest nie tylko smaczna zdrowa, dania mają najsympatyczniejszy wygląd - zalety kuchni vege sięgaja znacznie dalej i głebiej o czym m.inn tu: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,60846,4462551.html
    • Hej, Zaginęła mi niestety moja książka kucharska pod powyższym tytułem. A był tam przepis na przepyszną halavę z pomarańczami i karmelem. Czy może ktoś z Was ma tę książkę i mógłby mi wklepać ten przepis? Będę baaaaaaaaaaaaaaaaardzo wdzięczna :-) Zuzka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się