kuchnia

(109 wyników)
  • Kochani, moja córka studiuje kulturoznawstwo międzynarodowe na UJocie. W tym roku pisze pracę licencjacką i wybrała temat "Kuchnia jako istotny element kultury". Temat niezwkle ciekawy, ale też szeroki jak pacyfik, więc dyskutujemy w którym kierunku go zawęzić i jak dobrać źródła, bo ja wiadomo, one w takiej pracy są niemalże najważniejsze;-) Pomyślałam, że może ciekawą ścieżką byłoby nawiązanie do zmian jakie zachodzą w kuchni polskiej (w sensie w daniach typowo polskich) na skutek zmi...
  • wiem,ze to nie styl dla kazdego,ale ja jestem po prostu zauroczona:)jak ze starej bajki:) deccoria.pl/galeria/foto,id,69987,877794,1,moja-quot-nieminimalistyczna-quot-kuchnia-.html jak ja pierwszy raz zobaczylam to zamarzylam,zeby tam usiasc i sie napic kawy:)
  • Mam dość. Powiedzcie, że to przeżyję, czy coś optymistycznego.
  • Salsadura rzucila pomyslem, czas na realizacje :) O chilijskiej kuchni to ja juz pisalam, wiec tylko wkleje: www.pinezka.pl/kuchennymi-drzwiami/2242-kuchnia-chilijska Teraz kilka moze nawet milych slow bym dopisala, ale nie az tak entuzjastycznych jak te w komentarzu :)
  • kilka przykladow-mediteran-sielsko czy modern?:) [img]https://www.sh-kuechen-waging.de/bilder/kuechen/startbild.jpg[/img] [img]https://www.sh-kuechen-waging.de/images/Blecic1Web.jpg[/img] [img]https://www.sh-kuechen-waging.de/images/Silberhornweb1.jpg[/img] [img]https://www.sh-kuechen-waging.de/images/tepangrill.jpg[/img] [img]https://www.sh-kuechen-waging.de/images/Aigner01Web.jpg[/img] [img]https://www.sh-kuechen-waging.de/images/Wolfsberg2_000.jpg[/img] [img]https://www.sh-kuechen-w...
  • Obejrzałem wczoraj na BBC Lifestyle odcinek wyżej wymienionego programu. Sam serial mnie nie zachwyca, klasyczny reality show z gotowaniem w tle, ale we wczorajszym coś bardzo mi przypadło do gustu. Czwórka zawodników gotowała trzydaniowy obiad według swojego pomysłu, zestaw miał ich charakteryzować i przedstawiać menu restauracji które chcieliby otworzyć. Potrawy jednego z nich mnie zachwyciły. Ma on w planach otworzenie piwnej restauracji w klimacie europejskim i przygotował dla wybrednego ...
  • ja mam biala nic specjalnego z ikea, marzy mi sie taka zeby byl w niej stol zeby szlo kolezanke na kawke do kuchni zaprosic bo stol w kuchni i kuchenne pogaduszki maja to cos w sobie, w starym mieszkaniu mialam maly stolik w kuchni i bylo super teraz mam jadalnia ze stolem a w kuchni jakos sie tak chlodno zrobilo buu
  • Witajcie! Założyłam już taki wątek na FK, tu kopiuję, bo może tu ktoś mi pomoże (Fettinia?) "Kochani! Potrzebne mi są SPRAWDZONE przepisy z kuchni żydowskiej. Mam parę książek, ale nie mam czasu eksperymentować i nie chcę narażać się na ew. wpadkę. Muszą to być potrawy, które dobrze smakują na drugi dzień, na zimno, jedzone z ręki. Myślałam o jakimś cieście i może pasztecikach, rogalikach. Nie będę miała możliwości podgrzania. W GP znalazłam to: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,69391675,6...
  • Szukajac calkiem innej rzeczy, natknelam sie na zbiorek przepisow rodem z PL i De Mysle ze dla wielu z nas moze byc interesujacy:) Np. dowiedzialam sie ze Rote Grütze to po prostu kisiel z owocami Juz sobie zachowalam w ulubionych www.rysch.com/kuchnia/kuchpl.htmAnia
  • Właśnie oglądam w BBC Lifestyle program "Nowa kuchnia brytyjska", odcinek o kuchni angielskiej Polonii. Ciekawe.
  • Moj maz w tymtym tygodniu zaserwowal dziecia na sniadanie chlebek z serkiem topionym i dzemem (Razem posmarowane na jednej kanapce) i powiem tak Asia grymasila ze dzem jest dziwny a Adas wcinal az mu sie uszka trzesly:)Takich wpadek moj maz ma wiecej na swoim koncie:)
  • Ciekawska jestem po prostu hehe:) a-sterylna,metal,szklo,wszystko pochowane w szafkach itd b-swojska,drewno,wiklina,artystyczny nielad,wszystko pod reka Wiem,ze maly wybor,ale najwazniejsze sie w obu punktach zawiera:)No to co?:)a czy b?:)
  • co by w niej było? mi się marzy sześciopalnikowa, szeroka kuchenka. dodatkowo kuchnia "robocza" w piwnicy z dwoma palnikami extra, takimi nizej zamontowanymi na kotły w stylu ugotowac gar bigosu dla 50-osób. robocza wyspa ze zlewem i masywnym blatem na którym mógłym walczyc tasakiem i młyn do odpadków bym nie musiał ganiać do śmietnika. i ktos kto by sprzątał, ja moge gotowac :D
  • Lubicie?:)Bo ja bardzo:)Lepiej smakuje chleb z wiklinowego koszyka niz z plastikowego:)Drewniany stol jest "cieplejszy"-ot taki malowniczy styl wiejski:) A moze lubicie nowoczena kuchnie bez takich dodatkow?:)Ciekawa jestem:)
  • Bo ja bez niej zyc nie moge, a od poniedzialku chodze z TAAAAAKIM bananem na ryjku! :) Bylam na tym: www.youtube.com/watch?v=EvqkBzInrD0 I jeszcze adrenaline czuje! Taka, ze w rytm PF zrobilam dzis obiad ,ugotowalam zupe na jutro i upieklam sernik! :)
  • Witam:)Czytam czasem to forum i widze,ze jest tu sporo dziewczyn z Niemiec.W zwiazku z tym mam pytanie do Was.Czy uzywacie jakichs produktow nie wiem jak to nazwac,takich jakby nieznanych,egzotycznych dla nas np.z kuchni azjatyckiej,tureckiej i innych.Bo tak chodze czasem jak ta sierota po sklepie i cos bym moze kupila,zrobila,ale te wszystkie pasty,sosy i inne cuda nic mi nie mowia.Do czego to sie nadaje,z czym to sie je?Macie cos wyprobowanego?
  • Wybieramy się na rok (na razie) do Jukeja. Miasto duże, więc z zaopatrzeniem raczej kłopotów nie będzie, sklepów polskich w czasie ostatniej wizyty naliczyłam cztery na jednej ulicy, więc pewnie wiele rzeczy typowo polskich tam dostanę, ale czego nie ma? Co bywa rzadko i tylko w określonych miejscach? Co powinnam zabrać ze sobą? Na pewno zabierzemy maszynę do chleba i zapas mąki na początek, bo nie wiem, co i jak z ichnią. Zapas drożdży też, bo z zakwasem mi nie po drodze. Mąż ...
  • Witajcie, za tydzień w sobotę robię imprezę dla ok. 8- 10 osób. Ze względu na gości- obcokrajowców wymyśliłam sobie kuchnię polską, ale w lekkiej, świeżej formie. Impreza ma być stojąca. Wymyśliłam dotąd - półmisek wędlin i półmisek serów- np. korycińskie, twaróg, itp. - różne rodzaje pierogów I tu mi się inwencja kończy. Myślałam jeszcze o marynowanych pałkach z kurczaka, nie są b. polskie, ale łatwo się je na stojąco i można przygotować je wcześniej. Zupa? Na pracową Wigili...
  • podaję za forum humoru: Przepis na szarlotkę z "Książki kucharskiej dla mężczyzn" 1. Z lodówki weź 10 jajek - połóż na stole ocalałe 7, wytrzyj podłogę, następnym razem uważaj! 2. Weź sporą miskę i wbij jajka rozbijając je o brzeg naczynia. 3. Wytrzyj podłogę, następnym razem bardzie uważaj! W naczyniu mamy 5 żółtek. 4. Weź mikser i wstaw do niego skrzydełka i zacznij ubijać jajka. 5. Wstaw od nowa skrzydełka do miksera, tym razem do oporu. Zacznij ubijać. 6. Umyj twarz,...
  • Taki twór dziś znalazłam: www.akademia-kulinarna.pl/ Podobno nowy. I ciekawa jestem: - czy faktycznie nowy? - jak się będzie rozwijać? - czy nie umrze szybko śmiercią naturalną, przecież szefowie kuchni to zapracowane osoby? nawet jeśli, to nie sami szefowie piszą tylko "mają do tego ludzi" - czy będzie można z tej wiedzy korzystać w domowym zaciszu? Jak myślicie? Póki co mnie podoba się Vademecum :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się