kuchnia

(53 wyniki)
  • Koszerne jedzenie staje się coraz bardziej modne. Ale pamiętaj, że koszerna może być kuchnia chińska, sushi czy nowojorski hot dog. A tradycyjny żydowski czulent może być trefny. Zasady reguluje halacha, a tłumaczą rabini. Witaj w jednocześnie prostym i skomplikowanym świecie żydowskiej kuchni. www.logo24.pl/Logo24/56,125390,13127810,Starsi_bracia_w_smaku__kuchnia_zydowska.html
  • Kuchnia chińska dla niewtajemniczonych to oryginalny smak i sycący posiłek. Dla tych, którzy wiedzą więcej- walka pięciu żywiołów, które dają nam siłę i witalność. kobieta.interia.pl/kuchnia/kuchnie-swiata/news-kuchnia-zywiolow-w-praktyce,nId,623017
  • "Wieszaki na przybory kuchenne zamontowane pod sufitem mogą pełnić nie tylko funkcję praktycznego miejsca do przechowywania, ale także mogą być elementem dekoracyjnym kuchni urządzonej w stylu retro, prowansalskim lub rustykalnym. Mogą też być wkomponowane w nowocześnie zaaranżowaną kuchnię i stanowić punkt przełamania jej zbytniej sterylności." www.domosfera.pl/wnetrza/1,93228,8761142,Wieszak_na_kuchenne_akcesoria,,ga.html A ja nie cierpie tych wszystkich wieszakow- siedlisko kurzu i o...
  • Czołem:) Pamietacie satyryczny program z lat 90-tych "Za chwile dalszy ciąg programu"? Stałym elementem programu była "Kuchnia pełna niespodzianek" I tu przepis na parówki a'la Wilhelm Tell. W akcji panowie Grzegorz Wasowski i Sławomir Szczęśniak: www.youtube.com/watch?v=XdF6YJ5nKCY Pozdro Krzysztof
  • Oto, co musisz wiedzieć, by nie zrobić sobie krzywdy w kuchni i wykorzystać na maksa dobrodziejstwa kupionych produktów. facet.interia.pl/forma/news/zagrozenia-ktore-czyhaja-na-ciebie-w-kuchni,1365019,2631 Grzech 5 - Gotowanie ryżu na zapas Surowy ryż często zawiera bakterię Bacillus cereus, której nie zabija nawet gotowanie we wrzątku. Co więcej, nie da się rozpoznać, czy ugotowany ryż jest skażony, bo spryciula wydziela toksyny, które uwalniają się dopiero wraz z powolnym stygnięc...
  • Czołem:) Kuchnia śródziemnomorska kontra angielska, plus troche bigosu i knedli w kontekście…… futbolu:) Od pewnego czasu trenerem reprezentacji Anglii jest Włoch, Pan Fabio Capello. Legenda włoskiej piłki. Pan Capello próbuje walczyć z tradycyjnym menu angielskich piłkarzy, na które składają się frytki z keczupem i hamburgery. Na zgrupowaniach kadry zarządził rewolucje w posiłkach, wprowadzając kuchnie śródziemnomorską, opartą na makaronie. Jak twierdzi, owa kuc...
  • Przez żołądek do serca? W tym przysłowiu jest sporo prawdy. Sztuka kulinarna ma wszak wiele wspólnego ze sztuką miłości. Prawie we wszystkich kulturach znane są od wieków produkty kulinarne, które mają opinię afrodyzjaków, czyli środków pobudzających seksualnie. Być może wyda się zabawne nazwanie poczciwej owsianki magicznym afrodyzjakiem. Współczesna nauka potwierdza jednak, że niektóre produkty istotnie mają działanie pobudzające i wzmacniające. mojegotowanie.onet.pl/1213716,artykul...
  • Wyjście do restauracji to dla wielu ludzi przyjemność. Zapewne zmieniliby zdanie, gdyby wiedzieli, co dzieje się za drzwiami restauracyjnej kuchni. Restauracje i bary to bowiem małe przedsiębiorstwa, w których nic się nie marnuje. Właściciel musi przecież wyjść na swoje, a w tej branży to wcale niełatwe: połowa lokali bankrutuje w ciągu pięciu lat od otwarcia. Dlatego produkty przetwarza się po kilka razy albo sztucznie przedłuża ich świeżość. Niezjedzone warzywa wrzuca się z po...
  • Jak wiadomo, Ewa nie przypadkowo kusiła Adama jabłkiem. Owoc ten posiada - podobnie jak i granat właściwości podgrzewające temperament. W starożytnym Egipcie i w Indiach za taki stymulator temperamentu uznawana była cebula. kobieta.interia.pl/seks/seks/news?inf=864878
  • Grzesze od samego rana. Najpierw byla jajecznica na boczku .... a teraz gulasz po wegierku. Na deser smakowita babka z cynamonem:-) Same ciezkie grzechy. ale co tam.. rozgrzesze sie sama:P
  • Czołem:) Zajadająć sie hamburgerkiem z Mc Donaldsa czesto zastanawiałem się, jak to wszystko od strony kuchni wygląda. I oto znalazłem odpowiedz: serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51220,3567161.html A tutaj macie fragment reportażu: "- Jesteś zdecydowana? - pyta blondynka w Centrum Pracy McDonald's. - Obsługa sali, praca w kuchni, przy kasie. Osiem złotych za godzinę. Brutto. - Ale - blondynka uśmiecha się - ja też tak zaczynałam i proszę - po czterech latach jestem tutaj. "Tutaj"...
  • JABŁKO Z KASZANKA I SOSEM ŻURAWINOWYM (dla 4 osób) Składniki: 4 średnie jabłka 300-350 g Kaszanki 1 duża cebula 4 plastry boczku wędzonego ok. 10 dkg sól i pieprz do smaku majeranek masło Przygotowanie: Kroimy w kostkę cebulę oraz boczek. Na maśle podsmażamy całość i dodajemy kaszankę. Doprawiamy majerankiem , solą i pieprzem. Wydrążone jabłko należy zapiec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200-220 stopni przez 4 minuty. Następnie wyjąć i napełnić wcześniej przygotowaną kas...
  • siedzę dzisiaj w necie i oglądam strony z jedzeniem ja najbardziej lubię starą polską kuchnię, owszem jestem zawsze chętna do kosztowania nowości... lubię inne kuchnie, ale rzadko... chodzi za mną coś z kuchni arabskiej...a dzisiaj na obiad będą sajgonki (w pracy) najbardziej z kuchni chińskiej nie lubię......zapachu, który zostaje na ubraniu :) jakie kuchnie lubicie? jakie smaki?
  • niech no zajrzę do Waszych kuchni... - co tam macie? :) w mojej wielka porażka :( roladki wieprzowe z pieczoną papryką z zalewy (nie kupiłam suszonych pomidorów) wyszły całkiem całkiem...tylko ta papryka....dobra, ale zabiła smak schabu :( następnym razem zrobię roladki z szuszoną śliwką :) na dzisiaj będą niedobitki cynaderek (niemąż), a dla nas farfale z truskawkami i śmietaną :) na kolację zaserwuję sobie smażoną cukinię...
  • Strogonow z cienko krojonej wołowiny, duszonej z ogórkami kiszonymi i grzybami, z dodatkiem śmietany. Cieknie ślinka? A to tylko przedsmak. Bo bliny, bo pirogi, bo solanka. ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,6085755,Kuchnia_rosyjska__Bez_wodki_nie_razbieriosz_.html Glodna sie zrobilam.
  • mleko dochodzi... gotuje się już 1,5 godziny.... za kilka minut, jak nieco ostygnie, zmieszam je z wódeczką i schłodzę... mniam.... robicie może jakieś dobroci? a przedświątecznie coś? a świątecznie niestandardowo może? na święta chyba zostanę przy tradycyjnej kuchni...i za każdym razem obiecuję sobie, że się primo: nie narobię, secundo: zrobię mniej, żeby nie zostawało..
  • Kuchnia moskiewska jest w dużej mierze zlepkiem różnych kuchni pochodzących z byłych republik ZSRR. Rdzennie rosyjskie są suszone ryby, które sprzedają babcie przy wejściu do metra. Bardziej ucywilizowaną wersją tych "do - piwnych" przysmaków są suszone ryby (płaty kalmarów, wiórki rybne, suszone płaty rybne) sprzedawane w sklepach w hermetycznych torebkach (na ogół leżą na półkach obok piwa). I jest to pierwsza rosyjska rzecz, której należy spróbować. Na prawdziwie rosyjskie bliny...
  • Jakie przyprawy cieszą się największą popularnością w Polsce? Według ankiety online firmy Kamis, przyprawy do kuchni meksykańskiej są na drugim miejscu pod względem popularności. Niestety pojęcie kuchni śródziemnomorskiej w Polsce ogranicza się tylko do włoskiej... www.wiadomosci24.pl/artykul/jakie_przyprawy_ciesza_sie_najwieksza_popularnoscia_w_polsce_136322.html
  • Jesień to pora wyjątkowej obfitości warzyw i owoców. Macie jakies swoje wyprobowane "jesienne"przepisy?
  • Czyli kolejny artykuł z serii: czy wiemy co jemy? serwisy.gazeta.pl/df/2029020,34471,3558017.html Teoretycznie rozstrzygnięcie tej kwestii jest bardzo proste ... jednak praktycznie (szczególnie w dobie takiego uprzemysłowienia produkcji żywności) może to przysporzyć wiele problemów, nawet w obrębie własnych czterech kontach nie mówiąc o jedzeniu serwowanym w różnego rodzaju lokalach ... od "szybkich bułek" na dworcach po najbardziej renomowane restauracje kończąc. Warto przeczyta...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się