Forum Turystyka Europa Francja
ZMIEŃ
      maju

maju

(17 wyników)
    • Układam plan na 1 maja w Paryżu. Jest to dzień podobno bardziej wolny niż Boże Narodzenie. I sporo atrakcji jest zamkniętych. Czy mogę prosić o pomoc w utworzeniu listy miejsc, które tego dnia można zwiedzić, nie są zamknięte? Wiem już, że wieża Eiffla pracuje. Jest też czynna bazylika Sacré Cœur z wieżą widokową i podziemiami. Jest czynny cmentarz Père Lachaise. A co więcej?
    • czy maj to dobra pora na kilkudniowy wyjazd do Paryza dla kogos, kto jedzie tam pierwszy raz? Chcialbym zrobic mamie prezent i zabrac ja na wycieczke, ale chcialbym sie upewnic, czy to nie jest np. najbardziej deszczowy miesiac w roku?
    • Hej, juz sie tym zamartwiam gdyz slyszalem ze bedzie ciezko dogadac sie chocby w restauracji...ja znam glownie rosyjski i niemiecki troche angielski. Zgroza....
    • hej lecę z rodziną na 4 dni do paryza na dlugi weekend szukam noclegu, taniego, wiadomo. pomyslalam o eurocamp i dlatego prosze o podzielenie sie doświadczeniem czy warto tam wykupic 3 noce, czy nie jest zimno no i przede wszystkim jak daleko i jak dlugo sie jedzie do centrum. a moze ktos ma namiary na jakies fajne noclegi w tym okresie dla małzenstwa z dzieckiem?
    • Hej, wybieramy się w połowie maja na 3 tygodniową objazdówkę do Francji z dwójką dzieci. Najpierw zamierzamy spędzić 5 dni w Paryżu i okolicach i tam już właśnie zarezerwowałam miejsca, bo z Paryżem bywa różnie i mogło juz nie być. Mam pytanie natomiast do innych campingów. Chodzi nam o dwie lokalizacje - z Paryża chcemy pojechać na wybrzeże Atlantyku. Myślę, że do Akwitanii (jeśli dobrze nazywam ten region) - chodzi o tę część bliżej Hiszpanii. Potem chcemy jechać nad Wybrzeże Morza Śródzi...
    • wiem, to wcześnie ale chciałabym zorientować sie w kosztach żeby zacząć odkładać. Może coś polecicie jakieś tanie mieszkanko do wynajmu na 5 dni lub inne rozwiązanie jesteśmy nauczycielami a więc wiadomo w kieszeni wiatr hula,dzięki:)).
    • Ciesze sie, ze znalazlam to forum i mam nadzieje, ze bedziecie w stanie mi pomoc:) W przyszlym roku chcielibysmy wybrac sie z mezem, synem i znajomymi z corka, na Lazurowe Wybrzeze. Bylismy tam 4 lata temu, ale tylko przejazdem.... Konkretnie chodzi mi o noclegi. Planujemy jechac pod namioty, ale kwestia jest taka, ze bedzie z nami dwojka 2,5 letnich maluchow! Dlatego wolalabym trafic na sprawdzone pola campingowe:) Czy znacie takie? Przyjazne dla dzieci, w poblizu plazy itp. ...
    • Przylatuję do Paryża na 4 dni :od 30 kwietnia do 3 maja. Ląduje na CDG ok.22. Muszę dostać się z lotniska na rue d’Assas lub Nôtre Dame des Champs (jeszcze nie ma decyzji). Nie opłaca mi sie chyba kupować 3 dniowego PARIS VISIT, który musiałabym aktywować 30, żeby dostac się z lotniska RER-em do hotelu, ponieważ 2 maja straciłby juz ważność. Nasuwa się wobec tego kilka pytań i bede niezmiernie wdzięczna za pomoc: 1. Jaki bilet kupić, żeby z lotniska dojechać pod adresy, kt...
    • Hej, Mam pytanie. Mieszkalem pół roku we Francji w "Recidence" i dalem im kaucje, ktora powinna byc zwrocona w 2 miesiace. Od pol roku jednak nie moge jej odzyskac mimo ciaglych telefonow (ogolnie oni zawsze maja jakis problem a to zly moj numer konta, a to meil inny, a to nowy menadzer) Mozecie mi poradzic co zrobic? dzieki
    • Witam serdecznie, mam pytanko: chcemy sie z mezem wybrac w ten weekend do Giverny pospacerowac po ogrodach Clauda Monet'a. Czy ktos moglby mi pomoc i powiedziec czy jest to juz dobry moment pod wzgledem roslinnosci? Czy beda juz jakiekolwiek kwiaty? Mam kalendarz z ich strony, ale wole sie upewnic...moze ktos wie ;-)))) giverny.org/gardens/fcm/calendar.htm Dziekuje z gory za pomoc.
    • Chcemy na poczatku maja zrobic sobie 2 tyg. wypad po Europie. Musimy pojechac do Bordeaux, tam pobedziemy kilka dni. Z Bordeaux chcemy wyskoczyc do Biarritz, stamtad albo przez Barcelone, albo bezposrednio na poludnie Francji, Lazurowe Wybrzeze, moze na 1 dzien Korsyka. Wiem, ze we Francji Eurocampy juz beda funkcjonowac. Jak myslicie, czy mozemy jechac w ciemno i liczyc na to, ze przed sezonem nie bedzie tloku, czy jednak scisle planowac trase i rezerwowac mobile home z Polski?
    • Witam może ktoś bedzie mógł mi pomóc w znalezieniu noclegu dla 7 osób (4 dorosłe + 3 dzieci} w Paryżu w mesiącu sierpniu. Szukamy raczej osobnego mieszkania. Będę wdzięczny za jakiś link do strony z apartamentami w ludzkiej cenie:) Może ktos już był i ma jakiś sprawdzony lokal. Z góry dziękuję.
    • Witam i proszę o pomoc w sprawie wyboru najlepszej opcji dot. komunikacji w Paryżu. Otóż przylatujemy na Orly 21 maja (środa)ok 15:30, a wracamy 25 maja (niedziela) po południu. My tj. 2 + 1 (dziecko ukończyło 11 lat w listopadzie). Będziemy mieszkać dość blisko Gare du Norde. Mamy zamiar dość intensywnie zwiedzać Paryż i na jeden dzień wybrać się do Parc Asterix (sami do końca nie wiemy czy to lepsza opcja niż Disneyland). Do tego dochodzi z i do Orly. Jaka opcja biletowa jest ...
    • Słyszałam, że w tej chwili nie można tak sobie przyjechać do Paryża i w kasie kupić z miejsca Kartę orange, zresztą podobno jest już tylko ta wersja Navigo... Jeśli się mylę wyprowadźcie mnie z błędu...
    • Wybieram się z przyjacielem na przełomie kwietnia/maja do Francji(lądowanie w Lille liniami Centralwings)na 9 dni plus przeloty.Nigdy tam nie byłam i jestem jeszcze przed fazą kupowania przewodników i mapek:)Czytając wypowiedzi na formum uznałam,że nie ma jak to zdobyte doświadczenie:)Dlatego proszę Was o sugestie gdzie i czym pojechać,co warto zobaczyć i jak się zmieścic w 9 dniach chcąc zwiedzić jak najwięcej miejsc i jak najtańszym kosztem.Domyslam się że na Paryż to już są trz...
    • Proszę o pomoc osób, kóre juz były we Francji. Wybieram się tam za kilka dni- niestety nie znam francuskiego ( dla mnie trudny) i czy w takim przypadku mam szansę "dogadać" sie z Francuzami ( głównie w hotelach, bistrach, sklepach ) w języku angielskim?
    • Tak jak w temacie. Od 20 marca nie bedzie mozna wykupic biletu tygodniowego, trzeba bedzie wyrobic sobie karte magnetyczna. Do wyboru: carte navigo, dla mieszkancow regionu paryskiego, lub carte decouverte, dla wszystkich, koszt wyrobienia karty 5 euro. Taryfy pozostaja te same jak dla carte orange. dla czytajacych po francusku: www.ratp.info/informer/passe_navigo_orange.php pozdrawiam iwona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się