maju

(19 wyników)
  • W Polsce już powszechnie wiadomo, że po 1 maja normy alkoholu, jakie będzie można w ramach podróży wewnątrzunijnych przywozić na własne potrzeby, wzrastają kilkakrotnie stosunku do tych śmiesznych limicików obowiązujących obecnie. Zapewne zapanuje po prostu normalność w zakresie zakupów przy okazji wypadów do krajów sąsiednich. Na przykład kupię sobię, jak będę w Czechach 1 litr Absyntu, 3 litry Becherovki...choć mógłbym i 10 litrów wyrobów spirytusowych, ale nie muszę. Nie będzie...
  • Mam na mysli pozdrozy samochodem do Finlandii, Norwegii, Szwecji? Tyle pisza strasznych rzeczy o kwarantannach, badaniach krwi, itd, a tym czasem jakos nie moge zrozumiec, kto tych psow k\kontroluje, jezeli brak granic i jedzie sie samochodem przez Danie? Planujemy wyjazd do Szwecji, Finlandii, Norwegii i chcemy zabrac ze soba swoje psy (maja wazne szczepienia, chipy i paszporty) i zastanawiam sie czy jest to ryzykowne czy raczej da sie uniknac kontroli jezeli bedziemy przewaz...
  • Witam Moze moje pytanie dosc dziwne ale chodzi mi o to jakie mam szanse dostac prace znajac komunilatywnie angielski. Jak wiadomo wiekszosc emigruje z naszego kraju i moja rodzina tez zostala do tego zmuszona.Maz aktualnie na cyprze bo tam poijechal za chlebem, ale nie jest zbytnio zadowolony:( Mam rodzine w szwecji i postanowilam ze zwroce sie do nich o pomoc, ale fakt jest taki ze malo wiem o szweckim rynku pracy:( na sam poczatek napewno rodzinka troche mi pomoze ale prace bede musi...
  • czy bedzie akceptowane jezeli mieszkasz w Szwecji dluzej niz rok? czy ktos cos wie na ten temat?
  • Jeżeli pojade w "ciemno" na Bornholm we wrześniu lub maju to jest szansa na znalezienie kwatery bez rezerwacji ( niedaleko portu )? Planuje samochód zostawić w Kołobrzegu a dalej katamaranem z rowerami. Mam małe dziecko, więc szukanie kwatery dzieś daleko odpada. A może macie jakieś namiary? Jeszcze pytanie odnośnie katamaranu: gdzie znajde rozkład jego kursów i czy trzeba robić rezerwacje? Pozdrawiam serdecznie, Ola
  • Witam Od kilku dni mieszkam w sztokholmie i zostane tu mniej wiecej przez rok. Czy sa tu jakies miejsca (puby, kluby itp), w ktorych spotykaja sie polacy (nie mowie o dresiarzach:)))? Pozdrawiam, Maciek
  • Czytam artykul i niewiele z tego rozpoznaje ... Owszem, przebieranie sie w Wielki Czwartek za czarowninice i chodzenie po domach, ale o Listach Wielkanocnych po tylu latach w Szwecji nigdy nie slyszalam, tak samo o [i]procesjach wielkanocnych[/i]... chyba ze odbywaja sie wewnatrz kosciola. Natomiast nic nie jest wspomniane o dekorowaniu galazek, ktore rzadko sa zielone, roznokolorowymi piorami ... Czy ktos ma jakies refleksje na temat artykulu? turystyka.gazeta.pl/Turystyka/...
  • 1500 SEK?(10)

Jest już wątek dotyczący dowodów, a ja chciałbym upewić się czy nie trzeba posiadać podczas wjazdu powyższej kwoty?
  • Witam po urlopie w Polsce. Polecam lekture artykulu w norweskiej prasie. W pierwszym obwinia sie o kradziez Polakow, bo ich samochod widziano w okolicy. www.aftenposten.no/nyheter/sport/article.jhtml?articleID=613318 Dobrze przynajmniej, ze nasza "kochana" Ambasada zareagowala. Moze sie nauczyli od Lotyszy, ktorzy zrobili potezna awanture po tym, jak NRK zaprezentowalo ich kraj przed festiwalem Eurowizji pokazujac Rosjan grajacych na balalajkach. Ach ta norweska znajomosc rozny...
  • Setesdal(16)

Czy ktos z was zna rejon Setesdal (Byglandsfjord)? Chce tam zamowic domek w maju (w Bygland)- ladny domek,w internecie wszystko wyglada pieknie,ciekawe zdjecia i opisy, ale nie ma to jak opinia ludzi,ktorzy sami tam byli. Poniewaz domek mam wstepnie zarezerwowany i musze wkrotce podjac decyzje, bede wdzieczny za szybki odzew.Z gory dzieki.
  • Witam Mam pytanie... Czy obowiazuje ciagle zasada (mam namysli po 1 maja) ze wjezdzajac do Szwecji trzeba mieć ileś tam koron? Bo ja jade autobusem do Norwegii ale przez Szwecje i bez sensu byloby by dla mnie wymienianie pieniędzy skoro w samej Szwecji bede pare godzin... Z gory dziekuje za pomoc
  • biznes.onet.pl/2,1145084,wiadomosci.html
  • Kochani, nieco się w Naszym życiu pozmieniało - stąd pytanie - czy warto jechać do Szwecji (w który region?) wczesną wiosną (w zasadzie maj już nie wchodzi w grę:( raczej kwiecień, albo i marzec... Ale uwaga, mamy dwoje niedużych dzieci... czy jest tam chłodno o tej porze roku, czy tak jak u nas?
  • www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,542203,00.html W cigu ostatnich 5 lat leczenie zebow bardzo podrozalo. Na plnocy Szwecji leczenie kanalowe jednego zeba kosztuje 8 000 kr. Podana jest tabela cen za sprawdzenie stanu zebow, rentgen, oczyszczenie zebow przez dentyste i mala plombe. Ceny te sa w granicach 1500 kr, czasem nieco taniej w przychodni niz prywatnie. Potem podam inne szczegoly, choc moze ktos mnie w tym wyreczy?
  • szukam taniego przejazdu z Polski do Sztokholmu w pierwszej polowie maja. pomozcie.
  • POMOC(5)

witam, w maju prawdopodobnie wyjade do sztokholmu, czy ktos z was moglby mi polecic jakies tanie noclegi na 'studencka' kieszen(lub za sztokholmem)?-ew. jakis kamping, ale nie jestem do tego przekonana, bo chyba za cieplo o tej porze tam nie jest. ponadto prosilabym tez o jakies praktyczne wskazówki/info tj: jak z cenami- jedzenie, przejazdy, alkohol..., co zwiedzic etc. z gory dziekuje.
  • Norwegowie naprawde maja fiola na punkcie wszelkich statystyk i bycia najlepszymi, to chyba poprawia ich samopoczucie i leczy kompleksy. Nie ma tygodnia, zeby nie bylo jakis statystyk, w ktorych sa albo najlepsi, albo najgorsi. Niedawno pisano, ze sa najgrubsi w Europie, ale za to prawie najlespi w seksie!! Tylko, czemu tylu facetow jezdzi samotnie na Kube i do Tajlndii, a facetki do Afryki?? www.aftenposten.no/english/local/article.jhtml?articleID=633160
  • Kochani badzcie czyjni na granicy Danii, jezeli przewozicie produkty miesne, mleczne i miod! zauwarzylam, ze celnicy zabieraja wszystkie produkty, chociaz wolno wwiezc do EU prdukty z przedsiebiorst z licencja EU /UE Produkt musi byc zapakowny i oznakowany. na etykiecie wytworcy ma byc numer licencji (przewaznie sa to litery PL i trzy albo cztery cyfry. Jezeli ktorys celnik bedzie czcialwam zabrac taki towar (do wlasnej konsumpcji oczywiscie) nalezy wyslac takiego celnika, zeby...
  • jest juz 1 milion Muzulmanow , glownie Arabow?? Wyczytalem ze w 2001 roku w Dani na 240 000 Muzulmanow wydano 40% z calego socjalu . I oni sie plodza !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się