sumy

(24 wyniki)
  • Pytanie może abstrakcyjne, ale już sama nie wiem co myśleć. Amelka wczoraj rano omdlewała nam po przebudzeniu. Ewidentnie była odwodniona. Po odzyskaniu jako takiej świadomości piła i piła wodę. Ona z tych dzieci co budzą się na pierś w nocy po 8 razy średnio. Ostatni tydzień to 2, max 3 pobudki. Jakoś nie dawałam Jej wobec tego więcej picia w dzień, bo w dzień pierś normalnie była. Pojechaliśmy wczoraj do szpitala bo w takim kiepskim stanie dawno nie była, ale fizykalnie ok, wyniki ba...
  • witam eMamy:) jak w tytule:)może któraś z Was na coś wpadnie, bo ja, niby doświadczona mama trójki, za nic nie mogę dojść o co chodzi mojemu 7mcznemu Adaśkowi...dziecię piersiowe oczywiście, póki co infekcji nie widać, jakieś 2 tyg temu pojawił się ząbek, ogólnie pogodny, marudny w normie i niby ok, ale co się dzieje, że w drugiej połowie nocy (tak powiedzmy po godz 2) wierci się, rzuca, pręży, czasem bąki idą czasem nie i tak do rana....wieczorem usypia na kolanach, śpi w łóżeczku do ok 1-...
  • Jaś ma 5 miesięcy i jest spokojnym, pogodnym dzieckiem, które prawie nigdy nie płacze. Ja nie jestem na żadnej diecie, ale ograniczam nabiał, bo sama się po nim źle czuję. Synek okropnie płakał dwa razy - raz kiedy wypiłam jakieś 1,5 litra kefiru i drugi raz po szklance mleka prosto od krowy. Może to był zbieg okoliczności, ale nie sprawdzałam, bo ryk był straszny. Ad rem - wczoraj i przedwczoraj zjadłam dużą ilość produktów wymienionych w tytule postu, a synek zmienił się nie do poznani...
  • Moja corka ma juz 7miesiecy,no wlsciwie,to w niedziele skonczy te 7,ale do rzecz.Dzis zjadla mi bardzo malo.Ostatni posilek zjadla okolo 12.30,a potem nie chciala jesc.Ona je mi jeszcze bardzo duzo z piersi.Tylko 2 posilki sa inne niz piers i to na drugie snidanie sa owocki,a na obiad warzywka.Nowosci wprowadzam powoli,bo boje sie,ze bedzie miala alergie.Ostatnio i tak dostala jakies wysypki,wiec nie wprowadzam zadnej nowosci.A dzis jak chcialam jej dac okolo 16(jak zazwyczaj)cy...
  • Moj syn skonczył 3 miesiace, cały czas karmie go piersia, ale mysle pomału o powrocie do pracy. Poniewaz od 1,5 m-ca nie uzywamy smoczka (dzieki temu forum:)) jak rowniez butli zastanawiam sie czym mozna dokarmiac dziecko jak mnie nie bedzie. Chciałabym odciagac pokarm tylko nie wiem czym mu go podawac. Ja czasami daje mu z kieliszka jak np. rozrabiam Dicoflor, ale nie wiem czy ktos kto by zostawał z małym dałby sobie rade. Sa moze jakies łatwiejsze "sprzety":)? A kubek niekapek...
  • Dziewczyny, Mój Synek skończył dziś 2 tygodnie. Dotychczas karmiony był wyłącznie piersią. Niestety z powodu nieustępującej żółtaczki i podwyższonego poziomu billirubiny wczoraj pediatra zalecił odstawienie Małego od piersi do poniedziałku i karmienie sztucznym pokarmem. Dotychczas karmienie piersią nam się udawało dość dobrze. Niestety mam teraz obawy, że po karmieniu butelką Mały może już nie chcieć ssać piersi. Czy są jakieś sposoby, żeby jednak Malutki nie odzwyczaił się od pi...
  • Przeciwzakrzepowy lek w zastrzykach tzw. "do brzucha" - wie ktoś czy można? :((( Jak już myślałam, ze poczekam aż mi się dziecko odstawi to okazuje się, ze chyba będę musiała iść na operację kolana i możliwe, ze kilka nocy w szpitalu! :((( I nie wiem czy już się ma zabrać za odstawianie czy poczekać aż mi noga spuchnie :(((( (wywichnęłam sobie kolano - po raz 4ty w życiu - podłamana jestem) :((
  • jak w temacie.. rozszerzam synkowi dietę (teraz ma 7,5 mies) ale w sumie niewiele tego bo woli pierś :) dostaje raz dziennie kaszkę + trochę owoców ze słoiczka (zjada razem tego max 120 ml) + na obiadek zupkę (warzywka z kurczaczkiem/indykiem) i z kaszką manną - ok 80 ml razem zje tego. Od 10 dni daję 1/2 żółtka co 2-gi dzień ale widze że synka wysypało więc podejrzewam że jajko muszę odstawić. Przy okazji zapytam na ile czasu zrobić przerwę? Raz piszą że na 3 mies a raz że dop o...
  • Witam, Mam bardzo pilne pytanie do p. Moniki - mianowicie mój synek (5 doba życia) dużo śpi, mało siusia - 2-3 razy dziennie jasny kolor, chociaż kupki robi regularnie, niechętnie je (uczymy się karmienia z różnym efektem), mam już bardzo poranione brodawki (krwawią) no i zauważyłam, że po ostatnim karmieniu (które trwało zaledwie góra 10 min, bo przysypiał przy piersi),gdy chciałam dopoić go mlekiem z butelki, które wcześniej ściagnełam z piersi, nie chciał jej pić, w końcu udało mi s...
  • Pani Moniko, karmię z butelki odciąganym mlekiem, maluch ma miesiąc prawie. Zauważyłam, że przy każdym odciąganiu coraz mniej pokarmu udaje się zebrać w ciągu takiego samego czasu - czasem tylko 50 ml(w sumie przez 3o min. z obu piersi). Maleństwo zjada jednorazowo od 100 do 120 ml, lubi też przekąsić między "głównymi" posiłkami. Boję się sytuacji, że nie będę w stanie odciągnąć wystarczającej ilości i moje dziecko będzie głodne. Nadmieniam, ze od tygodnia piję herbatkę mlekopędną...
  • Chciałam się tylko upewnić: jeśli wracam do pracy i nie będę małego karmić przez ok. 8-9 godz to laktacja mi się utrzyma, prawda? Tylko piersi muszą się przestawić na inne godziny produkcji (zamierzam karmić nadal rano przed pracą i na żądanie po południu-wieczorem-nocą). Nie jest konieczne odciąganie pokarmu w pracy w celu podtrzymania laktacji, jedynie konieczne będzie na początku lekkie odciąganie, żeby ulżyć obolałym piersiom? Jednym słowem - brak odciągania w godzinach pracy nie ...
  • karmię syna butelką odciągniętym pokarmem... ściągałam systemem 7-7-5-5-3-3 co 3 h i w nocy robiłam jedną przerwę ok 5h... ale że mleka było bardzo dużo i zabrakło mi miejsca w zamrażarce, to poradziła mi Pani ściągać np. po 10 minut z każdej piersi albo do konkretnej potrzebnej objętości... zauważyłam jednak, ze z prawej piersi za każdym razem mam dwa razy więcej mleka niż z lewej, niezależnie od której zaczynam ściąganie... najpierw pomyślałam, że to normalne, ale od wieczora ta lewa ...
  • Witam. Moja córka skończyła tydzień temu 3 miesiące, karmię ją tylko piersią. Od początku jadła bardzo często, co godzinę średnio w dzień, a w nocy mniej więcej co dwie. Od jakichś dwóch tygodni odmawia ssania piersi. W nocy je w miarę normalnie, tzn tak często jak jadła. Natomiast w dzień gdy tylko zobaczy pierś zaczyna się wrzask, kręci głową i nie chce nawet chwycić piersi (nie jest to więc kwestia ani smaku ani ilości pokarmu). Udaje mi się ją nakarmić co jakieś 3,5 godz, po w...
  • Witajcie! Znalazłam w archiwum podobny wątek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=76672961&a=76672961, ale może będę mogła dowiedzieć się więcej jeszcze od Was? W sumie żadna mama nie napisała, co rozumie przez "duże", moje mają ok. 12cm średnicy, a jestem dopiero w połowie ciąży, więc wydają mi się ogromne... Bardzo chciałabym karmić piersią, ale boję się, że okaże się to niemożliwe, bo dziecko się nie da rady przyssać... Pomóżcie.
  • Moja córeczka ma 2 tyg. Mam w domu jeszcze bardzo absorbującego 2 latka. Na razie karmię córkę piersią, ale coraz częściej zastanawiam się nad podaniem butelki. Córka mogła by cały dzień wisieć przy piersi. A ja niestety nie mogę sobie na to pozwolić, nie mam nikogo do pomocy. Zastanawiam się jak długo to jeszcze potrwa. Kiedy zacznie najadać się w 15-20 min i zaśnie. W nocy nie ma problemu, bo synek śpi i mogę karmić do woli. Bardzo proszę o odpowiedź doświadczone mamy. Napiszcie jak...
  • Mam pewien problem. Moja córka wylądowała ze względu na niedokrwistośc w szpitalu. Miała obniżone łaknienie, słabo przybierała na wadze i bardzo niechętnie piła z piersi. W szpitalu zrobili bilans, ile mała wypija dziennie, dlatego musiałam odciągac i karmić butlą. Mała nie chce już piersi więc odciągam cały czas i podaję z butli. Martwię się trochę, bo mała w sumie nie zjada za dużo. Waży 5kg (ma 3 miesiące)i wypija dziennie między 500 a 600 ml. Czy to dużo? Poza tym ja mam stras...
  • Wyczytałam w jednem z postów,że za duża dawka wigantolu czyli d3 może mieć zły woływ na przyrost wagi co jest związane z mniejszym apetytem. Bardzo się tym zaniepokoiłam bo mój synek dostaje od paru miesięcy vigantolu po 3 krople i twraz kojarze,że mniej więcej od tamtej pory spadł mu apetyt i sąmniejsze przyrosty,dodam,że ma teraz prawie 7 miesięcy i waży 6,200. Napiszcie co o tym sądzicie. Ci pedriatrzy to mnie chcą wykończyć,człowiek sam się musi wszystkiego dowiadywać i do...
  • Może któreś dziecko ma ochotę:) www.mother-2-mother.com/momsicles.htm
  • Najlepiej podawać kaszkę bezmleczną-takie zdanie wyczytałam,p.Moniko,na pani forum.Czy to znaczy,że jak producent pisze na opakowaniu,że do sporządzenia kaszki ryżowej użyć mleka modyfikowanego to zamiast owego mleka użyć wody np.Gerbera?W sklepach są albo mleczno-ryżowe albo ryżowe do przyrządzenia na modyfikowanym.Mój maluszek kończy niedługo 6 miesięcy i stałam się posiadaczką dwóch kaszek mleczno-ryżowych z modyfikowanym:bananowo- brzoskwiniowej i jabłka z koprem Hippa.Te kas...
  • Dziewczyny, powiedzcie proszę, jak Was to spotkało, co można wziąć na kaszel. jak się karmi. Podobno Mucosolvanu, Deflegminu i innych tym podobnych rzeczy nie można. Więc co mozna wziąć na kaszel suchy, próbuję syropy homeopatyczne, ale jakoś niewielki mają skutek. Dzięki za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się