sumy

(62 wyniki)
  • suma udziałów wg aktów notarialnych powinna wynosić 1065m2, a według powierzchni lokali wynosi 1057,49m2. Który stosunek udziałów powinien obowiązywać przy głosowaniu udziałami? np. 57.71/1065 - tak jak zapisano w akcie notarialnym, czy 57,71/1057,49 - jak wynika z sumy powierzchni wszystkich lokali? Z góry dziękuję za pomoc.
  • Witam, właśnie jestem przed ubezpieczeniem WM - 1 budynek z 2004 r, 25 mieszkań - zarząd właścicielski i zastaniawiam się nad wysokością OC. W zeszłym roku agent zasugerował OC na 10 tyś $. Hmm. troche mało (dobrze ze nic sie nie stało)Z tego forum dowiedziałam się, że takie OC obejmuje tylko szkody wyrządzone osobom trzecim, a jak dachówka spadnie na mercedesa członka wspólnoty to z odszkodowania nici.. teraz inny ubezpieczyciel proponuje mi 20tyś zł OC - w zwiazku z posiadani...
  • Głosowanie na zebraniu wspólnoty systemem 1 właściciel 1 głos może mieć miejsce gdy albo suma udziałów nie jest równa 1, albo gdy większość udziałów należy do 1 właściciela, albo gdy obie te sytuacje występują łącznie (art. 23, p. 2a uol). A jeżeli deweloper zarządzający nieruchomością w początkowym okresie nie przekazał żadnej dokumentacji na ten temat i nie wiadomo jaka jest suma udziałów – to czy ten brak wiedzy na temat sumy udziałów jest równoważny z wyżej cytowanymi pr...
  • co zrobic gdy suma podlicznikow nie jest rowna licznikowi glownego _ nigdy nie bedzie bo sa straty ? obliczyc jeden blok z roznicy a pozostale z podlicznikow co ?
  • Co zrobić jeśli we wspólnocie suma udziałów (wzięta z aktów not. ) nie równa się 1, a są same "notarialne" lokale ?
  • Zwracam się z pytaniem czy jeżeli przy zsumowaniu udziałów z 4 miejscami po przecinku uzyskujemy liczbę 100,0002 to czy należy przy głosowaniu stosować zapis art. 23, ust. 2a Ustawy o własności? Pozdrawiam Ewa
  • Mam pytanie,czy Zarządca może wykonać jakąś pracę na Wspólnocie bez Uchwały? i obciążyć nas fakturą, jest to co prawda mała suma 500 zł.Zaznaczam nie jest to żadna awaria, jedynie założenie dwóch rurek jako poręcze-bez Uchwały.Jakie mamy prawa w tej sytuacji.
  • Witam. Jeszcze raz o sposobie ustalenia wysokości udziałów dla właściciela budynku sprzedającego lokale. Właściciel ten dokonał wpisu w czasie, gdy przystępował do sprzedaży lokali w księdze wieczystej, że suma udziałów w nieruchomości równa jest 1. Na dzień dzisiejszy po sprzedaży 20 z 40 lokali twierdzi ze jego udział w nieruchomości wspólnej jest równy różnicy pomiędzy sumą udziałów lokali sprzedanych ( wyodrębnionych) a 1. Czy jego podejście do sposobu obliczania udziałów jes...
  • czy przy braku przesłanek zgodnie z UOWL można wprowadzić taki tryb głosowania nad Uchwałami?
  • na klatkach wywieszono informację o tym, iż będzie przeprowadzana wymiana pionów ciepłej i zimnej wody oraz kanalizacji, grafik prac oraz dopisek iż w mieszkaniach których lokatorzy zalegają z czynszem nie zostaną rury wymienione do momentu spłacenia długu... mam w związku z tym pytania czy może tak pisać administrator, czy nie powinien indywidualnie zwrócić się do tych lokatorów/właścicieli mieszkań a jeżeli nie spłacą to co wtedy cały pion jest wstrzymany z wymianą bo chyba technicz...
  • porada(8)

Mam pytanie,czy opłaty związane z utrzymaniem części wspólnej nieruchomosci,mogą być liczone z metra powierzchni mojego m i eszkania,np.utrzymanie czystości 0,06złrazy metraż mojego mieszkania.
  • Witam. W jaki sposób określić wielkość posiadanych udziałów przez Gminę? W sytuacji następującej. Gmina twierdzi, ( nie chce pokazać żadnego dokumentu), że posiada zapis notarialny o tym, że do niej należą wszystkie udziały, które pozostają w przypadku odjęcia od całości ( jedności 100/100) sumy udziałów będących własnością pozostałych właścicieli Przykład: właściciele 88 udziałów to Gmina ma 12 udziałów, Po wykupie kolejnego lokalu ( 6 udziałów) właściciele 94 udziały a gmina ...
  • sytuacja jest nast.:100% opomiarowanych lokali, rozliczanych ze wskazań wodomierzy, stan poprzedni - odczyt -zaliczki, czyli na "zero".Po rozliczeniu faktur za wodomierz główny wychodzi paradoks, iż przedsiębiorstwo wodociagowe zafakturowało mniej jak zużyli właścicicele lokali.Czy ktoś miał podobną sytuację?ja spotkałem się tylko z odwrotną, czyli dopłatą z różnicy pomiędzy wskazaniem głównego- suma indywidualnych.Jak ująć to bilansie rocznym?
  • Witam. W mojej wspólnocie mieszkaniowej w Nysie okazało się, że budynek po przejęciu go od WAM (Wojskowa Agencja Mieszkaniowa) ma dług z tytułu zaległości za zużytą wodę w wysokości X tysięcy złotych (nie podam dokładnej sumy - jestem synem właściciela jednego z mieszkań). Administrator Wspólnoty (prywatna firma) ustalił, iż owy dług będzie zapłacony przez wszystkich mieszkańców w wysokości zależnej od średniego zużycia wody (ten kto więcej zużywa wody ten większy procent długu ma do zap...
  • Proszę o wyjaśnienie sposobu liczenia większości głosów ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji kiedy możliwe jest zmiana sposobu liczenia większości tzn. zamiast wg udziałów na głosowanie 1 właściciel = 1 głos.
  • 1. Uwarunkowania wyjściowe Dla dokonania analizy metod rozliczeń zużycia wody w budynkach należy przeanalizować co najmniej następujące uwarunkowania wyjściowe 1.1 Uwarunkowania techniczne - Rozwiązania zaopatrzenia w wodę są wykonane poprawnie. - Instalacja wodociągowa jest sprawna technicznie i brak przecieków. - Wodomierz domowy będący w gestii dostawcy wody oraz wodomierze mieszkaniowe zostały dobrane poprawnie z mierniczego punktu widzenia. - Wodomierze mieszkaniowe zo...
  • Poprzednio (w roku ubiegłym) nasza polisa PZU miała tytuł " Ubezpieczenie budynków i lokali mieszkalnych - nie związanych z działalnością gospodarczą". Suma ubezpieczenia ustalona wg wartości rzeczywistej.Ryzyka dodatkowe - akty terroryzmu i następstwa szkód wodno-kanalizac. Podstawę umowy stanowiły ogólne warunki ubezpieczenia budynków i lokali mieszkalnych - nie związanych z działalnością gospod. oraz ogólne warunki ubezpieczenia ASSISTANCE DOM. W tym roku polisa ma nazwę " ube...
  • Witam Chciałbym zapytać znawców tematu: W jakiej firmie ubezpieczeniowej najlepiej ubezpieczyć nieruchomość wspólną od zdarzeń losowych oraz wspólnotę od odpowiedzialności cywilnej. Jest to wspólnota w nowym budynku, 40 mieszkań,
  • Udział waściciela prywatnego w nieruchomości wspólnej jest liczony zgodnie z wpisem w księdze wieczystej, jest on również zapisany w akcie notarialnym. Jak wyliczyć udział Gminy, skoro jej lokale nie mają aktów notarialnych. Czy Zarząd powinien posiadać jakiś dokument potwierdzający wielkość udziału Gminy?
  • <zibi49@poczta.fm> zapytał > W końcówce roku wynikł problem > dużych rozbieżności w zużyciu wody pomiędzy wskazaniami liczników > mieszkańców a licznikiem głównym. > Dwa mieszkania nie są opomiarowane i za zużycie wody płacą ryczałtowo do > nowego tworu powołanego w miejsce > Wojskowych Wspólnot Mieszkaniowych. Jak sprawiedliwie obciążyć mieszkańców > za różnicę w zużyciu wody? Istnieją - podobno - algorytmy, pozwalające w miarę sprawiedliwie rozl...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się