sumy

(18 wyników)
  • witam, mam pytanko glownie do tych forumowiczow, ktorzy w jakistam sposob zwiazani sa z tworzeniem muzyki, ale jak reszta forumowej braci moze mi pomoc, to tez bedzie milo:) do zreczy: korzystacie z jakichs komputerowych programow do obrobki juz nagranych numerow? sprawa ma sie tak, ze znalazlem na kasecie jakis stary motyw sprzed kilku lat i stwierdzilem, ze mozna by go odswierzyc. pzregralem go n akompa, ale teraz przydala by mi sie jakas prosta, latwa w obludze bo mam diwe ...
  • film w tle z sex pistols. jest tu opis zdarzeń dosc tragicznych znajomosci Sida Viciousa z Nancy która w sumie skończyła się śmiercią ich obojga. nie kupować, nie oglądać, nie dotykać, w przypadku zauważenia usmiechać sie i udawać żę chodzi o ekranizację popularnego romansidło niejakiej Danielle Steel i oddalic siew przeciwny kacik sali ochłonąć przy dziale z chłodziarkami (przypadek MM). Trzy powody: 1. Aktorzy którzy grają mają średnio około 35-40 lat, przypominam że mają g...
  • Wątek o solowej działalności członków znanych zespołów, która nie znalazła uznania w uszach mas słuchaczy. A, naszym zdaniem, powinna. John Cale - ex Velvet Underground. Mam cztery jego solowe płyty (w tym dwie koncertowe) i jestem nimi zauroczony. Jego muzyka jest niepokojąco - przejmująca, jego głos - niezwykły, głęboki (według mnie - o wiele ciekawszy niż głos jego kolegi z zespołu Lou Reeda). Melodie nie wpadają od razu w ucho, ale jak już wpadną to trudno się od nich uwolnić. ...
  • Mało nowych wątków, więc się nie dopisuję, tylko otwieram: 25 kwietnia o 20.00 w Teatrze Archa w Pradze wystąpi HVEZDA PROSLULEHO LONDYNSKEHO LABELU NINJA TUNE, BREAKBEATOVY KRAL A VELMISTR ZVUKOVYCH KOLAZI AMON TOBIN! Któś się wybiera?
  • REVOLT(5)

natrafiłem na płytę dla mnie kultową sprzed lat. to znaczy wtedy nie była dla mnie płytą bo była kasetą i to w marnej ilsci egzemplarzy (300?). I w sumie tylko przez tą płytę (kasetę) słuchałem Proletaryatu przez następne 3 płyty. i niestety żadną inną plytą sie nie zbliżyli ani mocą ani wygarem do tego w sumie konceptu o niezwykłej mocy. Hymn pijacki - Chlajmy - jest własnie z tej płyty. Fakt miałem wtedy naście lat - i sprawdziłęm teraz - jest i moc i kult i klimat ten sam. pewni...
  • A bo szukam i szukam na forum i nie znalazłem żadnego wpisu o nich. A że poznaję akurat "the power out" muszę przyznać że ta dziwna mieszanka niezal rocka, klawiszy, jakichś chórów, wyszlifowanej produkcji, żeńskich wokali w różnych językach uwiodła mnie nieco...
  • Bo słucham sobie Neil on Impression i tak sobie rózne źródła ten zepsół określają, a jak próbuję znaleźć jakąś definicję to mnie odsyłaja od Zappy do Beefhearta i od Steve Reicha do Totrtoisów i że athypical rythms structures i dissonants, co w sumie mogę powiedzieć o 90% kapel których słucham:) Ktos ma jakąs w miarę jasną definicję może, która mówi więcej niz wiki? P:)
  • Ilekroć wracam do tej płyty, a robię to niezwykle rzadko, zawsze obok iskry ekscytacji czuję niepokój, że może już na tyle gust mi się zmienił, na tyle zakochałem w prostocie i skromności brzmieniowej, w czterech akordach i nieoprawionym niczym dodatkowym wokalu, że w końcu przy Signify zacznę ziewać, rozczaruję się i nie wytrzymam do końca, albo wytrzymam bardziej z sentymentu niż rzeczywistej chęci. Dziś sobie własnie album odświeżyłem, przed momentem dosłownie wybrzmiały ostatnie ...
  • Napisałem do kumpla dziś rano: „Posłuchaj zespołu A, powinien Ci się spodobać”. Wczesnym popołudniem kumpel odpisuje (pewnie skorzystał z usług sklepu internetowego slsk, z którego sam często korzystam): „Rzeczywiście to jest w sumie moje granie, słyszę tam zespół B , trochę zżynają z C, ale po pierwszym przesłuchaniu mi się nie podoba, mam jeszcze półtora giga do przesłuchania, chyba już do tego nie wrócę”. Tak, kochani, coraz częściej płyty są jak gumki. Tow...
  • Witajcie, Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi przyblizyc postać Zygmunta Krauzego. Przyznam szczerze, że do tej pory nie miałem styczności z tą postacią a wpadła mi w ręce bardzo ciekawa plyta. Mianowicie P53, pod którą to nazwą ukrywają się: Chris Cutler, Lutz Glandien, Otomo Yoshihide i właśnie Zygmunt Krauze. Wszystkie wymienione postaci raczej nie są dla mnie zagadką, natomiast Krauze jak najbardziej. Swoją drogą płyta ciekawa, więc rekomenduje.Warto za nią pogrzebać Serdecznośc...
  • Tak sobie mysle, a nie zauwazylem by byl taki watek. Jakie odkrycia muzyczne i co wartego polecenia znalezliscie w wyzej wymienionym serwisie, badz na tematycznych blogach muzycznych. Ja od juz dluzszego czasu jestem pod wrazeniem kilku rzeczy i bardzo polecam: Dianogah - Millions of Brazilians - w sumie to kategoria postrock, a podobienstwo do Tortoise i Millions living now az rzuca sie w oczy, ale slucha sie tego bardzo sympatycznie idac dalej... Fuck Buttons - Street Horssing -...
  • Które wersje albumów RS są Waszym zdaniem lepsze: England's Newest Hitmakers czy The Rolling Stones ? 12x5/Rolling Stones Now czy Rolling Stones no 2 ? Out of Our Heads US czy Out of Our Heads UK ? Between the Buttons US czy Between the Buttons UK ? Aftermath US czy Aftermath UK ?
  • U mnie tradycyjnie top 20. Jakoś tak: 1. Peace Frog 2. Light My Fire 3. Touch Me 4. The End 5. Break on Through 6. The Crystal Ship 7. Love Her Madly 8. Soul Kitchen 9. Been Down So Long 10. My Wild Love 11. Strange Days 12. You Make Me Real 13. The WASP (Texas Radio and the Big Beat) 14. Five To One 15. When the Music's Over 16. Land Ho! 17. Riders on the Storm 18. Ghost Song 19. Gloria 20. Blue Sunday
  • No i wreszcie jest! Niecierpliwie wyczekiwany drugi album Arcade Fire. Nagrywali go ponad rok, wynajeli podmontrealski kosciolek do pracy, uruchomili koscielne organy, no i jest od wczoraj w sklepie. Pierwsze sluchanie wypadlo pozytywnie, choc nie rzucilo na kolana. Po pierwszym sluchaniu daje 4/5 a dalbym 5/5 gdyby nie : 1) Black Mirror. Utwor, ktory otwiera album, nie podoba mi sie 2) Za duzo cytatow za malo brzmienia z Funeral, ktore przynioslo im slawe (slychac glosy N. Younga, D...
  • nie nie jestem maniakiem futbolu.. Mogwai nagrali ścieszkę dźwiękową do paradokumentu o Zidane'ie... słyszał ktoś może? w cojestgrane GW, opisali jako CD tygodnia...
  • znaczy śmiszna nazwa trochę, ale szufladka nie po to jest, żeby się nad nazwami zastanawiać i ja w sumie nie o tym:) Słucham sobie własnie czegos pod tytułem Pagoda - S/T z roku pańskiego aktualnego i cuś chyba jest na rzeczy. Chłopaki mają ten sam przerost emocjonalnej ekspresji, co z Kombajna i Nirvany uczynił głosy generacji a z Alicji w Łańcuchach i Soundgarden zrobił rockowe odpowiedniki operetki, natomiast pojawiło się coś, czego w proto-grunge:P nie było, znaczy dystans i ironia. Ba, ...
  • nie wiem cojest w jej głosie, niby zawsze przy takiej muzyce odwracałem sie od radia nie wiem moze sie posunąlem w czasie latino americano na smutnianto i nostalgico, wszawy bar wszawy barman jakas stara zdzira szoruje wytartymi cekinkami stary stolek barowy i dzierzy wszawego fajka na długiej szklanej fifce... w tle sjesta ale polecam Lhasa - "La Llorona" (bardziej klasyczne dzwieki-mnie mniej bierze) ale Lhasa - "the living road" (a w nim perła - anywhere on this road) - la...
  • Naprawdę dziwne, że nikt o kolesiach jeszcze nie napisał. Chciałbym by ktoś to zrobił, bo może mógłbym się dowiedzieć, dlaczego ich debiutancki album rozszedł się w ciągu tygodnia w nakładzie 360 000 egzemplarzy? (z tego 100 000 w dniu premiery!). Płytka jest całkiem dobra, ale czym się różni od muzyki tak wielu młodych brytyjskich gitarowych zespołów? Jest może bardziej dynamiczna, taneczna wręcz, z delikatnymi nawiązaniami do muzyki lat '70. Ale to nie tłumaczy ich fenomenu. C...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się