Forum Zdrowie Psychologia Psychologia
ZMIEŃ
      terapia

terapia

(349 wyników)
    • Jak w tytule. Jakie korzyści daje terapia grupowa, szczególnie w porównaniu z indywidualna?
    • mozna cofnąć się w rozwoją albo poglębić zaburzenia, pogorszyć funkcjonowanie? Byłam na terapii nieskutecznej i mamw razenie, ze cofnelam sie w rozwoju, ajk bylam w miare ogarnietym neurotykiem, to obecnie mam wrazenie, ze jestem mega narcyzem, kontrolującym wszystko, zimnym i z depresją, oceniającym siebie bezlitośnie, bez pragnień, bez chęci.
    • Skończyłam terapię 2 tyg temu. To było dla mnie specyficzne przezycie. Ter była grupowa i trwała 2 lata. Zdecydowałam się po rocznej ter. indywidualnej. na indywidualnej widziałam efekty, dosżłam do pewnego kulminacyjnego momentu i w tym momencie zmienilam, choć terapeutka próbowała mnie przygotowac. Sama zmiana była dla mnie szokiem. jak sie okazało. Po dłuzszym czasie okazało sie, ze wcale nie chcialam tam byc. odchodzilam i przychodzilam. robilam sobie i innym metlik w glowie. Trapilo mni...
    • Znalazłam się w trudnej dla mnie sytuacji. Od ok 10 miesięcy uczęszczam na terapię indywidualną, na którą trafiłam z powodu depresji. Praca tam idzie coraz lepiej, nie mam już depresji ale wciąż jest wiele wątków do przepracowania - generalnie bardzo sobie cenie te spotkania i nie wyobrażam sobie w tej chwili ich przerwać. Ostatnio jednak wynikł problem związany z alkoholem - okazuje się, że piję ryzykownie. W związku z tym moja obecna psychoterapia stanęła pod znakiem zapytania bo teraz będę...
    • Terapia psychoanalityczna czy behawioralno-poznawcza? Jaka wybrac? Czym one sie roznia? Jakie problemy na kazdej z nich sie rozwiazuje? Ktora skuteczniejsza? Bardzo prosze o opinie.
    • Mam pytanie, cyz ktos z was przerwał terapię? Ja własnie to zrobiłam. Czy dobrze? hmmm, nie wiem. mam wiele wątpliwości, ale nie byłam usatysfakcjonowana. Nie jest to moje pierwsze dośw. terapeutyczne. wczesniej juz mialam i obie terapie doprowadizłam do konca, choć było cięzko. teraz juz mi się nic nie chce. straciłam wszelaką nadzieję. Czy ktoś przerwał? jakie macie z tym doświadczenia? pozdr.
    • trudno jest znaleźć dobrego specjalistę gdy mieszka się w małym mieście oddalonym od większego sporo km. prywatnie jedna sesja kosztuje 100 zł gdzie co najmniej 4 w miesiącu są wskazane nie wszystkich na to stać... nie wiem jak i gdzie szukać pomocy.... a wiem, że samej cięzko sie uporać z niektórymi sprawami
    • mam pytanie; chcialam zacząć terapię i nastawilam sie terapię behawioralno-poznawczą, bo wydaje mi sie bardzo konkretna i skuteczna; jednak zaproponowano mi terapię psychodynamiczną no i nie wie, byc moze sie nastawialam po prostu niepotrzebnie na tą behawioralno-poznawczą a psychodynamiczna tez jest dobra? nie interesują mnie zalozenia, ale jak to praktycznie wygląda; nie chcę miec poczucia, ze nic nie robię dzieki!
    • Gupa wybitnych amerykańskich uczonych, na podstawie metaanalizy, oceniła skuteczność różnych metod terapii. Nie wdając się w szczegóły wypadło to tak. Psychoanaliza- skuteczność 22% Terapia behawioralna- 28% Terapia behawioralno poznawcza 31% Terapia awersyjna Metodystów- 56% Brak terapii- 83% !!!
    • Mam pytanie odnosnie terapii. Bylam w indywidualnej prawie 3 lata. Ostatnimi czasy terapeuta mowil o jej zakonczeniu. Ale mowil tez ze bede mogla liczyc na spotkania w momencie, gdy bede potrzebowac wsparcia lub wydarzy sie jakis problem. Otoz wlasnie dowiedzialam sie, ze front obrocil sie o 180 stopni, nie bedzie spotkan kontrolnych i to juz naprawde koniec terapii. Ze on - terapeuta chce sie rozwijac i tez sie przywiazuje do ludzi. Ale moge sobie poszukac nowego (tak powiedzial)- chyba mu c...
    • Chciałabym zaprosić do dyskusji na temat skuteczności i formy terapii prowadzonej wśród osób, które doświadczyły wykorzystywania seksualnego w dzieciństwie. Temat został poruszony w artykule: badania.net/2010/04/09/czy-na-pewno-pomagamy/ Jest to moim zdaniem problematyczne zagadnienie, o którym w Polsce ciągle mówi się zbyt mało.
    • Mam klopot bo od dluzszego czasu chodze regularnie na terapie, jednak w tym czasie storzyla sie bardzo mocna wiez pomiedzy mna a terapeuta. terapeuta to zauwazyl a ja czuje sie z tym bardzo zle, bo oprocz ciaglego leku przed przerwaniem terapii jest jeszcze ten bol ze terapia to tylko terapia a moje zycie prywatne to co innego a najgorsze jest to ze nie moge sobie go ulozyc. Mam pytanie jak poradzic sobie z tak silnym przyzwyczajeniem do terapeuty i jak je pokonac? Zastanawialam sie czy jes...
    • Rozpoczęłam terapię w grudniu. Na początku myślałam, że potrwa to miesiąc, góra dwa, a mamy marzec. Na spotkaniu w tym tygodniu poruszyłam ten temat, a psycholoszka na to, że jesteśmy na początku drogi dopiero. Nie wiem co mam myśleć. Niby mam jakieś tam swoje wariactwa, ale ogólnie czuję się dobrze. Nie sądzę, żeby terapia wzbudziła jakąś poprawę. Po prostu - idzie wiosna i nastrój mam bardziej pozytywny. A inne rzeczy, które mnie w sobie drażnią myślę, że mogę usunąć sama ciężką pracą...
    • Czy ratowaliście swój związek poprzez mediacje małżeńskie lub terapie? Czy poprawiły relacje, a wręcz naprawiły związek? Czy sobie darowac, bo co mogą pomóc? Postanowiliśmy iśc razem na mediacje, żeby spróbować uratowac nasz związek, który z winy m. jest w stanie krytycznym. Ja myślę o rozwodzie, ale wolałabym, żeby nam się jeszcze raz udało. Niestety zapewnienia m. o jego poprawie nie przyniosły żadnego skutku. Tylko to zostało, inne metody -rozmowy, zobowiązania - nie przyniosły żadn...
    • Tak zastanawiam się nad tym ile jest wiarygodności w takich terapiach skoro z góry wiadomo że psycholog jest tym kim jest czyli psychologiem. Skąd przekonanie że jest szczery i nie manipuluje nami w źle bądź dobrze rozumianym interesie pacjenta. Załużmy że w grę wchodzi tylko ten drugi wariant czyli w dobrym interesie. Ale ja w naturalny sposób przede wszystkim jako człowiek a nie pacjent chcę wiedzieć wszystko o sobie szczerze lub np: co więcej o swojej relacji z terapeutą jeśl...
    • Poradźcie, proszę. Mój narzeczony ma powazne problemy. Podejrzewam, że są one pochodną PTSD. Miewa napady nerwicowe, których źródła nie potrafi wyjaśnić, do tego napady agresji - na szczęście słownej, ale i tak zawsze nakierowanej na mnie. Scenariusz jest zawsze taki sam. Bez wyraźnego powodu, gwałtownie, wybucha w nim agresja, nawet jesli piec minut wczesniej sie smial. Krzyczy wtedy na mnie, zarzuca mi jakies absurdalne rzeczy i dazy do slownego skrzywdzenia mnie. Potem kilka ...
    • Słuchajcie, mam pytanie - jestem na 2 letniej terapii grupowej (za chwilę ją koncze). Prowadzona jest w analitycznie. Niby koniec a ja jestem rozp***ep**na jak garsc moniaków. Widac, ze to koniec, a ja mam wrazenie,z e funkcjonuje znaczeni gorzej niz na poczatku. Wogole jakies mam mega jazdy - co chcwila zmeiniajacy sie nastroj (kilka razy na dzien), wqrff niesamowity - ze malo co bym komus nie przywalia, znowu sie rozplaszczam, , boję się wszystkiego (a tak nie było niegdyś), uciekam non sto...
    • mam ze sobą problem, i to niemały. Już wiem, że sama sobie z tym nie poradzę, ale nie wiem gdzie szukac pomocy? nigdy nie byłam u psychologa, u terapeuty. Czy ośrodek zdrowia to odpowiednie miejsce? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie podpowiedzi
    • ZAPROSZENIE Ośrodek Terapii Tańcem i Ruchem Iba zaprasza do uczestnictwa w warsztatach, grupach terapeutycznych i terapii indywidualnej prowadzonej metodami terapii tańcem i ruchem www.terapiatancem-iba.pl Psychoterapia tańcem i ruchem powstała po II wojnie światowej na terenie Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Konflikty, wspomienia i przeżycia, o których mówienie jest często zbyt trudne, lub niemożliwe, mają szansę na przepracowanie w trakcie psychoterapii tańcem i ruchem &#...
    • Rozpoczęłam terapię grupową, dziwnie się czułam z początku, ale w sumie fajne doświadczenie. Tylko, czy to nie chwilowa euforia, pewnie potem będzie ciężko, jak to zwykle, gdy chodzi o pracę nad sobą?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się