Forum Nauka i edukacja LOGOPEDIA
ZMIEŃ
      terapia

terapia

(18 wyników)
    • Jestem początkującym logopedą i zdecydowanie jeszcze za mało praktyki, dlatego chciałabym zapytać się doświadczonych logopedów. Trafiła do mnie dziewczynka klasa pierwsza lekkie upośl. umysłowe. Kontakt z nią jest bardzo dobry, grzeczna i chętna do pracy. Diagnoza: oligofazja. Wymowa jest dość zrozumiała. W izolacji i sylabach wymawia wszystkie głoski, ale w wyrazie liczne opuszczenia, deformacje. np. dziewczynka u niej to dzieczynka.Wyraz ten wyćwiczyłam i po kilku tygodniach znowu ...
    • Witam, nie jestem logopedą, ale podczytuję Wasze forum- kilkakrotnie znalazłam już tu bardzo pomocne informacje. Ostatnio dowiedziałam się, że mój siedmiolatek, który nie wymawia "r" nie będzie miał terapii w szkole, bo logopeda ma za mało godzin i musi w pierwszej kolejności zająć się sześciolatkami. Zmartwiło mnie to bardzo, bo przez ostatnie lata miał terapię w przedszkolu, która przynosiła dobre efekty. Teraz wszystkiego zapomina i znowu mówi "jowej". Wykonuję z nim ćwiczenia z przedszk...
    • witam! mój 4-letni synek nie wymawia głosek f i w- zamienia je na h i g, np foka-hoka, woda, goga, tych głosek nie wymawia wogóle, zamienia również t- k, tatuś-kakuś, d - g, dom-gom, w przedszkolu po badaniach przesiewowych swtierdzono brak potzeby terapii logopedycznej, ja jednak się martwię, jak mu pomoc, szukać logopedy prywatnie? jeśli tak czy możecie polecic logopede w Pile lub Poznaniu?
    • Mam problem z wymową spółgłoski „c”, która artykułowana jest jako [cs] (czyli spelenienie). Taka artykulacja ma ścisły związek z wadą zgryzu – otwartym zgryzem, otwartym lekko, lecz na tyle, aby język uciekał między zęby (zresztą przy wymowie spółgłoski „s” też język ucieka między zęby, więc artykulacja tej spółgłoski też nie jest najlepsza). Zwracałam się kiedyś do starszej doświadczonej pani logopedy którą zachwalała, polecała, i z którą umów...
    • Witam! Mam prośbę i pytanie czy ktoś z Was zajmuje się dzieciakami z dziecięcym porażeniem mózgowym??? Właśnie zaczynam nową pracę i trafił mi się dwulatek z dziecięcym porażeniem mózgowym, mówi tylko samogłoski a o e i to nie celowo. Czy ktoś mógłby dać mi wskazówki do pracy z tym dzieciaczkiem lub nakierował na odpowiednią literaturę???? Dziękuję
    • próbowałem dotrzeć do badań naukowych na ten temat skuteczności logopedi.niestety bez powodzenia . rozumiem że Wy nimi dysponujecie i możecie podać tu żródła wiedzy o skutecznośći działań logopedycznych ;)
    • Dziecko ma 5 lat zamienia l na j, r na j, s na ś, z na ź lub ś, sz na ś cz na ć lub c, ć na c. Nasz szkolny logopeda nie nardzo się bierze do pracy a ja nie wiem co robić na początek.
    • Witam. Mam znajomego, który uległ ciężkiemu wypadkowi podczas którego doszło do uszkodzenia głowy. Jest po operacji neurochirurgicznej, próbuje mówić ale nie wiemy na ile kojarzy, pamięta, rozumie. Miał już konsultacje logopedyczną i ma zalecone ćwiczenia ale moje pytanie jest takie; Czy są jakieś programy, pomoce logopedyczne dla dorosłych?? Jestem pedagogiem i mam sporo pomocy dla małych dzieci ale obawiam się, że dorosły mężczyzna może się irytować jak będę mu pokazywała ...
    • Witajcie! Mam chłopca 5,5 letniego, z bardzo niesprawnym językiem (nie wysunie na brodę, nie dotknie do kącików, nie pionizuje), połykanie niemowlęce, wędzidełko jest lekko skrócone, ale nie to jest przyczyną. Nawykowo oddycha torem ustnym, kiepsko wykonywał też ćwiczenia oddechowe. Sepleni międzyzębowo szeregi syczący i szumiący, a dodatkowo zamienia ł i r na ł. Dodam, że chłopiec jest nadwrażliwy emocjonalnie (na swoim punkcie , jest niespokojny). Ma problemy z zachowaniem, nie usiedzi na...
    • Witam! Czy ktos z panstwa mogly podac jakies strony, linki do stron z cwiczeniami logopedycznymi dla dzieci. Tak zeby mozna bylo cwiczyc w domu. Jakies takie podstawy logopedyczne. Chcialabym cwiczyc w domu z wlasnym dzieckiem. Jest cos takiego dostepnego w internecie? Gdzie szukac? Z gory dziekuje.
    • Witam i pozdrawiam. Proszę o pomoc przy wyborze wibratora logopedycznego. Przejrzałam wiele takich w sieci, ale dalej nie mogę się zdecydować. Proszę o polecenie sprawdzonych modeli ;) Pomocy !!!!!! :)
    • Wiem, że logopedia jest dziedziną mocno sfeminizowaną, ale wiem też, że i nieliczni panowie próbują swoich sił w tym zawodzie. Moje pytanie kieruję własnie do nich: logopedzi, jak sobie radzicie? A może ktoś zetkął się z panem logopedą? Jak ocenicie jego podejście? Pozdrawiam, Tomasz, również logopeda.
    • Witam. W tym roku kończe podyplomowo logopedie na APS. Szukam miejsca gdzie mogę odbyć praktykę specjalistyczną w wymiarze 30 godzin. Bede wdzięczna za pomoc.
    • Witam. Mam 17 lat i nie wymawiam głoski R. Byłem u logopedy jak byłem młodszy i nauczyłem się, jak wymawiać, ale nie "weszło mi to w nawyk", a poza tym jak je wymawiam to brzmi to bardzo nienaturalnie. Gdy próbuje wymówić, wychodzi to głośniej niż pozostałe litery, strasznie "przedłużone" i od razu słychać, że nie mówię tego naturalnie, tylko się uczyłem. Dodam jeszcze, że wszyscy moi kuzyni i kuzynki ze strony taty także nie wymawiają R, ale tata, mama, ciocie i wujkowie mówią normalni...
    • Poszukuję logopedów do pracy w prywatnym przedszkolu i centrum terapii. Dodatkowe kwalifikacje zawodowe mile widziane. CV proszę przesyłać na ewa.bielecka@logolekcje.pl
    • Czy ktos z logopedów ma lub miał podpisany kontrakt na usługi somatologiczne z NFZ? Prosze o wszytkie informacje co trzeba zrobic aby taki kontrakt podpisac.
    • Witam Mam 20lat i seplenie nie wymawiam sz cz ż dż mam seplenienie miedzyzyebowe Mam jeden problem poniewaz nie slysze u siebie seplenienia dlaczego???
    • Planuję zakupić program komputerowy "Afasystem", przeznaczony do terapii afazji.Jest to spory wydatek, więc najpierw zakupię wersję na miesiąc. Czy ktoś prowadzi terapię neurologopedyczną korzystając z tego programu? Pozdrawiam serdecznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się