-
Mogłam poczekać do końca roku a postanowiłam zakończyć terapię w ten poniedziałek.
Nie wiem czy popełniłam błąd. Ile słów zostało niewypowiedzianych? Nic nie wiem.
-
Wczoraj na sesji powiedział, że terapia nie ma sensu. Że jedna sesja przy tak złożonej strukturze jak moja to za mało. Że jedna sesja przy tak silnym uczuciu do niego to za mało.
Że właśnie to mnie frustruje i wywołuje stany psychotyczne.
Sześć lat chodziłam do niego. Sześć lat rzucałam, atakowałam terapię. Sześć lat jego starań i moich. Nie dało rady.
Nie wiem dokąd pójść...
-
Dzisiaj pierwsza sesja po jego urlopie. Wiecie co wymyśliłam? Że mam gdzieś to całe terapeutowanie się i zastanawianie się nad sobą. Pieprzę to! Nie będzie mi jakiś koleś rozpieprzał całych wakacji tylko dlatego, że idzie na urlop.
Nie stać mnie na niego. Nie stać mnie na taką destrukcję, jaką osiągnęłam tego lata.
Chcę jak najwięcej spokoju. Sześć lat to dużo. Dużo się nauczyłam. Za wiele rzeczy jestem mu wdzięczna. Zwłaszcza, za takie momenty, kiedy nie miałam nikogo prócz jego.
Teg...
-
z was miał jakieś doświadczenia w tym temacie? Czy komuś zdarzyło się zwiać z terapii,bo nie poradził sobie z tym lękiem?
Z góry dzięki za odpowiedzi:)
-
Witam wszystkich
Mam problem z leczeniem, próbowałam z psychiatrą, psychologami, ale nie wychodzi. Zaczynałam z naprawdę pozytywnym nastawieniem, ale dla mnie to było na zasadzie: przychodzę, wygadam się, psycholog powie kilka mądrych rzeczy, z którymi się zresztą zgodzę i nic się nie zmieni. Nie poddawałam się szybko, ale w końcu odpuściłam. Od ponad roku nie robię ze sobą nic, oprócz tego, że się "staram".
Najlepszą terapią, jaką do tej pory odkryłam, ale też bolesną jest wypieranie. Wł...
-
Mam pytanie
przy wypisie z szpitala psychiatrycznego dostałem skierowanie na terapie na dzielną - czy możecie mi powiedzieć na czym polega terapia którą tam oferują?
-
Chodzi mi glownie o odwieczny spor w psychologii miedzy zwolennikami psychoanalizy a behawioryzmu. Ja stoje zdecydowanie po stronie behawioryzmu. Z psychoanalizy korzystalem i nie dowiedzialem sie o sobie niczego czego bym wczesniej sam nie wiedzial i nie doszedl. Natomiast behawioryzm to jest konkretna terapia i konkretne sposoby na rozwiazywanie swoich problemow. Do tego jeszcze na tej terapii uczysz sie jak rozwiazywac swoje problemy samodzielnie po zakonczeniu terapii. A psychoanaliza jes...
-
Chodzę już półtora roku. To istny wyczyn jak na mnie. Aż trudno uwierzyć.
Przez ten czas wydarzyło się wiele, widzę sporo dość znaczących zmian, sporo
mi te rozmowy z terapeutą pokazały i pokazują, wiele pozwalają zrozumieć. Ale
mimo upływu tak długiego czasu mam wrażenie, że dopiero zaczynam powoli
chwytać o co w tym chodzi. Nie czuję się w żadnym środku, a co dopiero przy
końcu, czuję się ciągle na początku czegoś. Co udaje mi się wychwycić, czasem
wydaje mi się, że już rozumiem, to z...
-
Musze zrezygnować z obecnej terapii, ponieważ: po pierwsze kobieta mnie nudzi, tzn. nie mam mozliwości pokłócenia sie z nia, nie daje sie wytrącić z równowagi tylko siedzi jak mumia...
po drugie zbyt czesto odwołuje spotkania (czeste wyjazdy, teraz choroba, chyba cos powaznego).
Zastanawiam sie nad nurtem terapii jaki mialabym wybrac dla siebie. myslalam zeby wybrac do sie terapeutki, ktora pracuje w gestalcie. Ale coraz wiecej czytajac o tym zaczynam wątpic czy to dla mnie... Nie chce ju...
-
Mam osobe z borderline w rodzinie, udalo sie naklonic ja na terapie.
Jak bedzie w trakcie, po? Czy wybuchy beda rzadzsze czy mniej
intensywne czy moze spokoj i normalnosc zawitaja w koncu w jej domu?
-
czy ktos z BPD byl na polrocznej terapii w psychiatryku?...b.prosze o
krotkie info
-
Hmmm
Zdecydowałam się w końcu na psychoterapie.. znalazłam lekarza do krótego muszę
chodzić dwa razy w tygodniu, terapia bedzie trwała 2-3 lata.. Cóż..każda
wizyta kosztuje 100zl także miesięcznie wyjdzie mi naprawde sporo
kasy..Chciałam sie was zapytać o zdanie.. co sądzicie o tej terapii?
Pozdrawiam was:)
-
Mój lekarz namawia mnie na Kraków. Czy ktoś z was był na terapii w Krakowie? Czy uważa, że mu pomogła?
-
utrzymanie jej i nawiązanie więzi z psychologiem/terapeutą chyba
polega na tym, że aby to jakoś poszło dalej trzeba tego kogoś
polubić. a można lubić innych dopiero gdy polubię siebie. staram się
naprawiać przez "wyjaśnienie" w czym był problem i dlaczego zrobiłam
coś tak, a nie inaczej - bo czuję że bardzo kogoś skrzywdziłam,
niezrozumiałam. Psychiatra zapytała się mnie dziś jaki ten ktoś -
terapeuta - powinien być? stary, młody, kobieta, mężczyzna? nie
umiałam na to pytanie od...
-
Długo chodziłam na terapie,najpierw do psychologa,później zajęła się mna
psychiatra.zrobiłam testy i kiedy dowiedziałam się,ze to borderline i trzeba
będzie leczyć...zerwalam z terapia,stwierdziłam,ze już nie bede tam
chodzić.później zmieniłam zdanie,pochodziłam parę razy ale znów cos mnie w tym
przeraziło.nie potrafię tam chodzić,sama nie wiem czy chcę.
miałam 2 próby samobójcze,cięłam się strasznie - a jak nie pomagało,to waliłam
głową w ścianę - raz w ten sposób straciłam przytomno...
-
Może ktoś był na terapii właśnie na ul. Kopernika na oddziale leczenia nerwicy
i zaburzeń osobowości? Będę wdzięczna za każdą informację o terapii i jej
prowadzących.
-
Poszłam dzisiaj wykupić leki a tegretol 47 złotych a nie 80 groszy jak poprzednio.
Lekarka mówi, że borderowe rozpoznanie nie daje zniżki. Tak zadecydował NFZ. Ale w sumie to ok, skoro leki powodują, że mogą w miare normalnie funkcjonować i utrzymać pracę - choć to raczej zasługa terapii - to mogę płacić tę kasę, byle by mi było lepiej.
-
było już ok przez Swieta i sylwestra i Chuj po sylwestrze matka mnie tak Wkurwila że dostałam szalu 1 styczeń godz 10 Chuj cały dzień w lozku oczywiście szklanki latały wszystko powypierdalane z szaf..z wszystkich..chata zdemolowana przed chwilą wstałam i się zastanawiam kto to posprząta i to właśnie moje życie obraz mojej egzystencji 2dni mi zajmie ogarnianie tego ..jeśli Wogole jutro zacznę..i Wzielam ...
-
Nie wydaje Wam się że fakt zaburzonej osobowości powinien determinować nasze życie osobiste? To że nie potrafimy żyć w związkach nie powinno oznaczać że musimy unikać jakichkolwiek bliższych relacji z drugim człowiekiem?? Jak można "zakochać się" i pragnąć być z kimś, wiedząc że po pewnym, krótkim lub dłuższym czasie, znienawidzi się go, porani, zniszczy??? Jaki to ma sens??? Czy wchodzenie w to, znając swoje chore mechanizmy, nie jest tylko i wyłącznie czystym egoizmem? Zyjąc nadzieją nie po...
-
Witajcie.
Jakiś czas temu wyszukałam w sieci informacje o dda. Niestety, jestem dda.
Aż do dzisiaj sądziłam, że "tylko" ten problem mnie dotyczy.
Niestety trafiłam na opis borderline i stwierdziłam, że mam dużo takich cech. :(
Napiszcie proszę, czym się różni dda od borderline. Po czym poznać, która dysfunkcja mnie dotknęła? Czy można mieć jedno, a drugie gratis (w pakiecie)? :(
Jak to leczyć, da się, warto?
Jestem załamana, bo wyczytałam, że dda da się wyleczyć terapią, a borderem zost...