Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      terapia

terapia

(86 wyników)
    • Więc, było tak: Mój partner mnie zdradził. Na początku naszego związku. Dowiedziałam się o tym już kiedy było między nami poważnie, mieszkaliśmy razem i było świetnie. Długo biłam się z myślami, ale postanowiłam mu wybaczyć. Racjonalizowałam sobie to mówiąc, że to był początek, ja mieszkałam wciąż z byłym mężem, on nie był mnie pewny, ja nie dawałam mu jasnych sygnałów, itd. Wybaczyłam, ale chodziło to za mną, wychodziło w kłótniach, nie dawało spokoju. Do tego popełniłam błąd i napi...
    • czy w pl terapia integracji sensorycznej to tylko opcja zajec platnych czy sa osrodki gdzie mozna chodzic w ramach np nfz ?
    • Na początek chciałam podziękować wszystkim tym, które na forum wspominały, że chodzą/chodziły do psychologa. Pozwoliło mi się to przekonać, że to jest "dla ludzi" i że samej też warto się wybrać :) A teraz pytanie: Jak chodziłyście na terapię - czy bazowałyście tylko na spotkaniach z terapeutą czyli raz w tygodniu ruszamy problem i nie grzebiemy się w tym w domu, czy przerabiałyście też problemy samodzielnie jakoś to tylko zbierając i podsumowując na spotkaniu? To moja pierwsza w życiu ...
    • Jak to wygląda? Psycholog zadaje pytania? Namawia do dyskusja a sam siedzi i pilnuje żebysmy się nie pozabijali? Stawia jakieś diagnozy? Czy to tylko gość do słuchania a w spór sie nie miesza? Zastanawiam się czy nie powinnam udać się z mężem w takie miejsce. Może taki psycholog zmusi go żeby się otworzył? Jakie macie doświadczenia? kto lepszy w te klocki psycholog facet czy kobieta? Polećcie kogoś z Warszawy, najlepiej woli/bemowa.
    • Czy sa tu dziewczyny, ktore poradzily sobie z problemem/problemami bez terapii? I nie chodzi mi o problem typu: zlamalam paznokiec, tylko o problemy zyciowe, takie, ktore spalaja od srodka. A jesli sa, to jak sobie poradzilyscie? Pytam,poniewaz czesto czytam lub slysze, ze ktos powinien pedem biec na terapie.Zreszta znam wiele osob, ktore na terapie chodza latami a skutek jest czasami bardzo marny:( Od czego to zalezy? Od wielkosci problemu? od zadawnienia? Od braku rozwiazywania problem...
    • skiej/rodzinnej? mysle do pewnego czasu o tym bo mamy problemy a nie mam komu sie wygadac. przyjaciolce troche cos mowilam, wiem, ze maz swojemu kumplowi tez, ale nie chcemy ich wciagac w nasze problemy, nie chcemy tez nikogo ze znajomych obarczac naszymi problemami, nie chcemy tez ich przeciagac na swoja strone.... wpadlam na pomysl by pojsc na jakas terapie rodzinna albo terapie malzenska. chcialabym by corka brala tez w tym udzial (nie ma oczywiscie wiedziec, ze to terapia tylko chcialabym...
    • Terapia(11)

Od dwoch miesiecy chodze na terapie no i mam dylemat czy ja kontynulowac czy zakonczyc.Wyglada to w ten sposob ze co druga wizyte place 70 zl.(miesicznie 140 zl) Pani psycholog mnie denerwuje. Wydaje mi sie ze mnie nie rozumie zle interpretuje moje problemy ,odwraca kota ogonem...Ja wiem ze terapia wcale nie ma byc przyjemna tz ma dotrzec do wszystkich trudnych uczuc. Ma je wydobyc i czlowiek ma je "przerobic"(jak zadanie domowe w szkole). Mi nie chodzi o wygadanie sie. Nie wiem co rob...
    • terapie(9)

powie mi ktos jak chlop krowie na rowie jak magiczne terapie u roznych specjalistow wygladaja? teoretycznie wiem, ze zmieniaja sposob myslenia, przemodelowuja zachowania, ale konkretniej to co? malowanie obrazkow, pytania o dziecinstwo? i co z tego wynika, ze sie zna teorie. wszystko pieknie ladnie, jak sie ja egzekwuje? powiedz pani mezowi, ze nie moze tak a tak sie zachowywac? no to powiem, a on sie nie zastosuje i co wtedy? jak te mechanizmy dzialaja w praktyce?
    • W gruncie rzeczy,to nie terapia,ale kilka spotkań konsultacyjnych. Terapeutka nie może się dłużej nami zająć,bo nie ma wolnych terminów. Głupio mi tak na forum publicznym,ale sama nie wiem,co mam myśleć. Na pierwszej wizycie stwierdziła,że "patrzę na nią jak nastolatka, z wielkimi oczami", a mężowi zasugerowała,że ma kolejną córkę,czyli mnie. Gdy opowiadałam jej o procesie "schodzenia na dno" - to stwierdziła,że jako dorosła kobieta powinnam coś z tym zrobić. Dodam,że mam depresję i to...
    • Czy któraś z Was korzystala z terapii lub zna przypadki malżeństw korzystającyh, u których terapia faktycznie przyniosla rezultaty? Rozstaliśmy się wlaśnie z mężem - od wielu tygodni codzienne klótnie, wyobcowanie, zlośliwości. Jesteśmy razem od 12 lat, mamy dwuletniego synka. Wiele żalu mamy do siebie, a teraz daliśmy sobie czas na ochlonięcie i zastanowienie się czy chcemy być razem. Jestem szczerze mówiąc zdruzgotana, a jednocześnie boję się sama przed sobą przyznać, że rzecz...
    • Wiem, że na tym forum piszą raczej młode dziewczyny ale może takie troszkę starsze też się znajdą :) Czy któraś z Was dziewczyny, albo Wasza mama, siostra........... czy inna znajoma kobieta stosowała HTZ ?? Lekarka mi przepisała terapię i nie wiem czy brać, czy nie brać, czuję się fatalnie, mam wszelkie objawy menopauzy a jestem jeszcze dość młoda więc pracuję, żyję intensywnie i cholernie mi to przeszkadza, wiem, ze hormony by pomogły .........ale tez są skutki uboczne. Nie mam ...
    • Wiem, że trochę emam borykało się z tym, dlatego proszę je o radę.Od dłuższego czasu życie mnie przerasta. Trwa to już bardzo długo i podejrzewam, że mam depresję. Problemy są różne - z samą sobą, najbliższymi, tragiczne wydarzenia. Chcę poszukać gdzieś pomocy, ale nie wiem jak się za to zabrać. Czy iść do psychiatry i nastawić się na leczenie farmakologiczne, czy do psychoterapeuty i na terapię, czy to i to? Jeśli terapia, to jaka? Jaka była skuteczna w waszym przypadku? Proszę radę, chcę z...
    • Póki mam fazę forumowo-zwierzeniowo-anegdotyczną, to Wam coś opowiem. Mój starszy syn swego czasu miał kłopoty w szkole (liceum), no i mu się nastrój pogorszył. Wysłaliśmy go do psychiatry, bardzo dobry, polecany. Syn się trochę opierał na zasadzie "nic mi nie jest, przesadzacie", ale w końcu dał się przekonać. Psycholog dał antydepresanty, syn nie chciał brać, zwlekał, no ale w końcu, po namowach (przekonywać chłopaka w tym wieku do tego to naprawdę orka na ugorze). W końcu się udało. Zno...
    • Witam, dziewczyny moje malzenstwo zaczyna powaznie kulec, niemoznosc porozumienia sie i ciagle osadzanie saczy w nasze pozycie jad i powoli je niszczy. Rozmowy prowadza do niczego, jest coraz gorzej. ( zdrada, alkohol,bicie itp nie sa przyczyna).Czt taka terapia moze pomoc? pliss napiszcie cos albo moze dajcie linka , cokolwiek, dzieki
    • Umówiłam się i poszłam. Na całe szczęście nie musiałąm się zapisywać na kilka m-cy wcześniej.Bom zdesperowana, co zresztą było widać. Usłyszałam, że z moją psyche całkiem całkiem i pani nie widzi powodów do terapii. Swój wywód o porodach rozpoczęła od słów "miła pani ja urodziłam trójkę i różowo nie było"... I ogólnie, że muszę się ze wszystkim oswoić, najlepiej postarać się o następne dziecko i przeżyć poród jeszcze raz - podobno przy drugim jest łatwiej, więc będę już wspominać inaczej. I o...
    • Poki co nie ma cudownego leku ktory moglby minimalizowac skutki okoloporodowego niedotlenienia i nie zanosi sie na to zeby wkrotce byl. Owszem, zamartwice leczy sie objawowo, ale to tylko wyrownuje biochemiczne parametry ale nie hamuje procesow prowadzacych np. do obumierania neuronow. Niemniej wiadomo ze niekotre zabiegi moga temu przeciwdzialac, lecz nie sa one wprowadzone tak oficjalnie do kliniki, czasem tylko dlatego ze nie ma odpowiednio przeszkolonego personelu czy sprzetu,...
    • mam dosc... juz nie mam sily po raz kolejny prosic, tlumaczyc, wybaczac i znowu tlumaczyc.... itd itd itd koniec koncow i tak wszystko jest na mojej glowie, wiec dla mnie niewiele sie zmieni, ale mamy dzieci, a sama wiem, ze wyrastanie w rodzinie rozbitej nie jest takie znowu super, wiec chcialabym podjac ostatnia probe- moze ktos nam pomoze, a jesli nie to chcialabym miec poczucie, ze chociaz sprobowalam... znacie jakies terapie 'przedrozwodowe' dla dwojga? czy to dziala? czy...
    • Korzystała któraś z Was z takiego psychoanalityka par?Może możecie kogoś polecić z woj. Śląskiego?
    • Witam, Trochę to wstydliwy dla mnie temat ale strasznie mnie nurtuje więc może mi pomożecie? Od kiedy zaczęłam kontakty seksualne, czyli gdzieś 8 lat temu, miałam chyba z 2 orgazmy (z mężem, po chyba godzinie kochania się!) i jeszcze kiedyś dawniej jeśli się masturbowałam, ale teraz już nic nie pomaga:( Jestem mężatką od 5 lat. Mój mąż nie chce za bardzo o tym rozmawiać,momo że normalnie jest bardzo otwarty, a nawet jeśli jakoś 'zejdziemy' na ten temat to kończy się to kłótnią, ...
    • chciałam zapytac dziewczyny, czy macie jakies wlasne doswiadczenia w tym temacie. bo moj maz chce bysmy skorzystali z tej formy pomocy. czy moze probowałyscie ratowac wasze malzenstwa/zwiazki przy pomocy terapeuty? w naszym malżenstwie dzieje sie obecnie bardzo zle,chce odejsć od niego, on chce to ratować, wlaściwie trzyma mnie teraz przy sobie "na siłe" (to oczywiscie tylko skrót myslowy). przede wszystkim interesowałaby mnie skuteczność takich terapii, i wogóle co się podczas ta...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się