Forum eDziecko edziecko Wychowanie
ZMIEŃ
      terapia

terapia

(15 wyników)
    • Witajcie. Co powinnam zrobić w sytuacji gdy jak w temacie wspominam na forum zebrania klasowego nauczyciel rzucił mi informację, że dziecko jest skierowane na terapię rodzinną. Tak jest w istocie, ale to jest tak mi się zdaje informacja poufna. Czuję się z tym tak sobie.
    • idac za porada forumowiczow skorzystalam dzis z porady o terapii wodnej... a mianowicie: widzac, ze moja corka popada w histerie najpierw ostrzeglam ja, ze potraktuje ja zimna woda, gdy ostrzezenie nie pomoglo zabralam ja do lazienki i obmylam jej twarz zimna woda trzy razy, wszystko poszlo o to, ze corka chciala za wszelka cene malowac w przedpokoju, ktory jest waski i nie ma tam na to miejsca pomoglo, pochlipala jeszcze z 5 minut a potem poprosila o chrupki z mleczkiem reszta dni...
    • Poruszałam już ten temat na innym forum, ale piszę jeszcze raz, bo zaniepokoił mnie pewien wątek tu poruszony. Chodzi o matki, które niezmiernie chwalą bezoperacyjną metodę leczenia stulejki, polegajacą na kilkakrotnym w ciągu dnia masowaniu członka dziecka przez matkę. Rozumiem matki, które chcą uniknąć operacji dziecka, ale nie wiem, czy akurat w tym wypadku lekarstwo nie jest gorsze od choroby. Jak by nie patrzeć trzy razy dziennie matki masturbują swoich małych synków - czy ...
    • Jak mam wychować własną córeczkę żeby nie była taka jak ja? Dziecko przecież uczy sie ode mnie, przejmuje moje zachowania...a ja niestety jestem słaba emocjonalnie i do tego niestabilna. Nawet nie potrafię zmienić mojego słomianego zapału mimo podejmowania niejednej próby w tym zakresie. Pragnę szczęścia dla mojego dziecka a ja często męczę sie sama ze sobą i nie potrafię tego zmienić. Nie potrafie sobie poradzić z negatywnymi emocjami jak widzę że moje dziecko ssie kciuk, czuje jak we mnie w...
    • Witam Ostatnio mam duży problem podczas ubierania mojej 3,5 letniej córki. Moja córa wpada w szał, niczego nie chce sobie wybrać gdy wybieramy ubranka do przedszkola(proponuje dwie rzeczy do wyboru) wszystko ją gniecie, drapie, denerwuje jest niewygodne i fuj. Niemal z każdą rzeczą jest duuzy problem, zapomniałam już o rajstopach, spódniczkach, sweterkach i wielu wielu innych rzeczach. Moje dziecko jest bardzo samodzielne, samo się ubiera od dawna, ale od jakiegoś miesiąca poja...
    • Czy ktoś miał a ten problem? Podejrzewam, że moja córka ma zaburzenia SI i w związku z tym mam kilka pytań: Ile kosztuje diagnostyka i terapia? Czy można zdiagnozować zaburzenia SI już po jednej wizycie? Jak należy przygotować się do pierwszego spotkania? Czy terapia koniecznie musi odbywać się pod okiem specjalisty czy też można wykonywać ćwiczenia w domu (najbliższa poradnia oddalona prawie o 100 km ) ?
    • Witam serdecznie, Prosze o rade- w moim otoczeniu jest 5-letni chlopiec, ktory bywa agresywny w przedszkolu nawet w stosunku do osob doroslych. Czesto sie buntuje i nie panuje nad swoja zloscia. Ponadto nie lubi siedziec przy stoliku jak jest wiecej dzieci, jest rozdrazniony jak jest glosno i nadmiernie reaguje jak sie go dotyka. Mysle, ze diagnoza w kierunku SI bylaby wskazana. Jakie miejsca w Warszawie polecacie? Miltonia 77 w jednym ze swoich postow wspomniala o Huculskiej, co to jest, PP...
    • Julka za miesiąc skonczy cztery latka. Czasem mam problem jak się z nią porozumieć. Ma tak silne wachania nastrojów że czasem nie wiem co ją rozśmieszy a co rozwścieczy. Do tego dochodzi problem z jej ojcem a moim byłym mężem. Przypuszczam że gdy ona jest u niego to może stosowac się do ich reguł. Kiedy wraca do domu jest wredna, pyskata i zadne formy kontaktu nie działają. Postanowiłam pójść z nia do dziecięcego psychologa która by mi może podpowiedziała jak dotrzeć do Julki. Otó...
    • Witam serdecznie Pewnie poruszę temat-lawinę i nie będziemy w stanie ocenić tak do końca, czy pomoc psychologa jest możliwa tylko osobista, czy może ją zastąpić internet. Ja z mojego punktu widzenia stwierdzić mogę jedynie, że kontakt telefoniczny czy przez internet jest jedynym , na jaki mnie stać i to z wielu powodów: 1. tak jest najprościej, najszybciej,najmniej kłopotliwie. Proszę mi wierzyć, dla matki trójki dzieci z najmłodszem 1-rocznym wyrwanie się na pogawędkę do ośrodka terapeutyczn...
    • Mój Tomek ma 6 lat i "głowę w chmurach" Nie rozumiem dlaczego tak się zachowuje...A mianowicie...np. - na ulicy "nie rozpoznaje znajomych dzieci", udaje że nie słyszy kiedy mówią "cześć Tomek" - Kiedy wraca z przedszkolnej zerówki nie mogę się dowiedzieć co tam robił, z reguły odpowiada "nie pamiętam" lub "zapomniałem"Tak jak by wracał z nikąd... Pani w przedszkolu mówi "jest nieśmiały, ale ma inne zalety.." Dobrze liczy, w pamięci dodaje lub odejmuje w granicach 20,coraz płynniej ...
    • rozwiązywać różnego typu problemy z dziećmi. Pomagają pozbyć się leków przed różnymi sytuacjami, rzeczami. Podobno. Czy któś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
    • Błagam Was o podanie przykładu nieetycznego zachowania psychologa, z życia. Bardzo interesują mnie przykłady prac badawczych z błędami lub eksperymentów przeprowadzanych wsród studentów psychologii. Może ktos z Was ma coś takiego i może się ze mną podzielic informacjami? Może ktoś z Was miał prywatną terapię i był niezadowolony z usług psychologa? Może zauważyliście jakieś jego błędy? Może Wasze dzieci były u psychologa i byliscie niezadowoleni z terapii? Opiszcie to prosze i prz...
    • A właściwie zaczełam juz jakiś czas temu ale mówiłam sobie, że to jeszcze nie to. Sama byłam porzadnie bita i zawsze chciałam tego uniknąć. tymczasem mój syn ma 7 lat i kiedy sie na niego wkurzę to szturcham, trzęse, ściskam,popycham albo wrzeszczę w niebogłosy. Nie daję klasycznych klapsów - ale wyżywam sie fizycznie. co robić? strasznie trudno to opanować. nie wiem jak. tysiące razy obiecywałam sobie, że nigdy więcej - a reaguję tak strasznie impulsywnie i zawsze tak samo. wi...
    • Najprawdopodobniej za miesiąc zostanę po części opiekunką do chłopca w tym wieku. Dziecko to wiele przeszło w swoim zyciu. Był nekany przez matkę i jej konkubentów psychicznie i fizycznie. Efekt jest taki że dziecko jeszcze sie moczy, jest nerwowe, obgryza paznokcie, kłamie, nie poptrafi dłużej skupic na czyms uwagi, męczy się rozmowami z dorosłymi, nie szanuje zabawek ani żeczy które ma na sobie. Przy tym jednak jest bardzo grzeczne, mówi proszę, dziekuję, sprzata po sobie. Powi...
    • Chciałam zapytać jak wyglądała 1 wizyta u psychologa i jak późniejsza terapia..czy leczenie (terapia)przynosi efekty. I co najważniejsze korzystacie z usług w przychodniach państwowych, czy wizyty prywatne ? jeśli ktoś zna namiary na psychologa wartego polecenia z Gliwic to piszcie mariola.sol@interia.pl pozdrawiam !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się