Forum eDziecko edziecko Wcześniaki
ZMIEŃ
      terapia

terapia

(32 wyniki)
    • Zakładam nowy temat, bo w tamtym pytałam o co innego. Jak wygląda diagnoza SI, na co trzeba się przygotować? Czy przebiega na takiej samej zasadzie jak zwykła diagnoza psychologiczna albo diagnoza pod kątem autyzmu? (te dwie mamy już za sobą) Czy wg Was skuteczna jest terapia domowa, gdy w okolicy nie ma dostępu do terapeuty SI? Diagnozę mamy za tydzień, więc wszelkie porady mile widziane :) ----- Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r.
    • 3 lata temu mama Olisia założyła podobny wątek, ale w sumie niewiele tam informacji było. W weekend jadę z małym na warsztaty dla rodziców i dzieci niepełnosprawnych, w programie m.in. terapia kranio-sacralna, trochę poczytałam w necie, ale chciałabym się dowiedzieć od Was (jeśli stosowałyście) jakie są wasze wrażenia, spostrzeżenia itd.
    • Nie, nie dla mnie ;). Dla Eryka :) Słyszał ktoś o tym? Szczególnie ponoć polecana dla dzieci z ZA i ADHD. Pozdrawiam Ania
    • szukam namiarow w warszawie na sprawdzonego specjaliste od takej terapii. mozecie kogos polecic? i jeszcze... na czym to potega? ;> bo slyszalam bardzo pozytywne opinie ale bez szczeglow...
    • Dziewczyny Pomocy dzisiaj przeżyłam załamke pani doktor od jakiegoś czasu usiłuje mnie namówić na tą terapie oczywiście odpłatnie . Oliwier jest rehabilitowany metoda Vojty 4 razy dziennie a teraz jeszcze ta terapia. Czy ktoraś z Was ma doświadczenia jezeli chodzi o ta terapie?
    • Dziewczyny, kiedy zauważyłyście jakieś efekty terapii SI u swoich dzieci? Podobno pierwsze efekty są dopiero po roku ćwiczeń (u wszystkich - niezależnie od skali problemu). Co na to wasi terapeuci? My mamy problem z przedsionkiem (podobno duży ale myślę, że to przesadzone). Jak długo chodzicie i od jakiego wieku zaczełyście terapię?
    • Poszukuję dobrego ośrodka na Śląsku, gdzie stosuje się terapię SI. Udało mi się znaleźć Integrę w Tychach: www.integra.edu.pl/index.html, może ktoś z Was ma jakieś inne, sprawdzone namiary?
    • Witam serdecznie. szukam sprawdzonego terapeuty si (syn ma niecałe 5 lat) w Łodzi lub ewent. kogoś z Warszawy. najlepiej by miał certyfikat II stopnia. będę wdzięczna za rady. pozdrawiam
    • witam, na innym forum polecono mi aby tu zapytać więc niniejszym to czynię. poszukuję informacji na temat, który szpital jest najlepszy jeśli ciąża jest ciążą wysokiego ryzyka i dziecko może wymagać reanimacji (np.) zaraz po porodzie? który lepszy Kasprzaka czy Karowa a może jakiś inny? dziecko w łonie mamy ma poważną wadę [głównym problemem jest wada płuc przede wszytkim sekwestracja płuca lewego]. może ktoś ma jakieś informacje też na temat ile dzieci z taką wadą urodziło się i jakie...
    • Witam Mam pytanie .Czy któraś z Was mogłaby polecić mi sprawdzonego terapeutę SI dla dziecka 1,5 rocznego.Znam strony na których są adresy certyfikowanych terapeutów ,ale certyfikat nie świadczy o niczym:(Chciałam zapytać jaki jest koszt takiej wizyty i jak często one się odbywają/wiem ,że zależy to od dziecka ,ale chciałam się finansowo na to przygotować-choć tak mniej więcej/ Pozdrawiam
    • Dziewczyny napiszcie mi proszę po ilu wizytach stwierdzono,lub wykluczono u Waszych dzieci zaburzenia SI?Pytam,ponieważ byliśmy juz raz ,przeprowadzono z nami wywiad i mamy ustalony termin kolejnej wizyty,na której dostaniemy juz "plan działania" W ogóle jakie wrażenia po pobycie tam? Szczerze dla mnie to spotkanie jakieś bardzo dziwaczne było....
    • No właśnie czy ktoś z Was słyszał o mikropolaryzacji ośrodkowego układu nerwowego? A może nawet korzystał z tej formy terapii?
    • Hej Dziś jednak wyszło, że duża część zaburzeń Eryka wynika najprawdopodobniej z zespołu Aspergera. Możecie polecić jakiegoś dobrego specjalistę zajmującego się tym problemem? Ja dostałam namiary na fundację "Aslan". Słyszałyście coś o niej? Trochę mnie też dziwni, że żaden z wcześniejszych ekspertów z którymi rozmawiał nie zasugerował, że to może być to. Pozdrawiam Anka
    • Paulinka skończy niedługo 4 lata, chodzimy od jakiegoś czasu na zajęcia z integracji sensorycznej i dziecko wyje jakby je ktoś ze skóry obdzierał.Nawet zabawy, które chętnie podłapie w domu na sali gimnastycznej w ośrodku są nie do przejścia.Mąż mówi, że może przerwę zrobić w tych zajęciach i spróbować za 2 miesiące od nowa, może czymś się zraziła.Czy Wasze wcześniaczki też tak reagują? Z panią stwierdziliśmy, że chodzi głównie o to, że młoda chyba chce się bawić po swojemu, a jak pani coś pr...
    • Cześć! Taką właśnie diagnozę postawił nam neurolog. Konkretnie zaburzenia dotyczą koncentracji uwagi, znacznie obniżonej sprawności grafomotorycznej, problemów z artykulacją (wada budowy zgryzu, zmniejszona mimika twarzy podczas mówienia - coś takiego), wady wzroku, wyraźnie obniżonej koordynacji wzrokowo - ruchowej. Nie ma wzmożonego napięcia mięśniowego, ale pozostała mu po nim hiperrefleksja (odruchy podczas badania neurologicznego są zbyt silne). Eryk ma też prawdopodobnie problemy z w...
    • Witam i wracam po paru latach przerwy ;-) Mo bombel już prawie 3 -letni dotychczas nie ponosił konsekwencji swojego wcześniactwa (prawie), jednak one są i pojawiają się od jakiegoś czasu. Psycholog przedszkolna poleciła mi metodę Integracji Sensorycznej lub terapię psycho-motoryczną (nowa metoda). Ta druga raczej u nas odpada, bo zajęcia są na Ursynowie, czyli na przeciwnym końcu Warszawy i jest to technicznie niemożliwe do wykonania. Czy możecie mi polecić jakieś godne uwagi ośro...
    • Witam serdecznie i proszę o rady w jakim kierunku mam działać. U mojego synka (niemal 4 lata) zdiagnozowano zaburzenia si. Co prawda sama to podejrzewałam, gdyż mały sam się dostymulowuje (co powoduje ze się niejako ulecza sam - był nadwrażliwy słuchowo - minęło) i ma pewnie zachowania dające do myślenia (np. nadwrażliwość na zapach - do tej pory ma odruch wymiotny jeśli chodzi o wydzieliny), ale teraz wiem co jest tego przyczyną. Dużo czytałam ostatnio na temat zaburzeń integracji, nie...
    • Dziś są trzecie urodziny Olka, wcześniaczka z 31/32 tc. Na początku Synuś przeszedł praktycznie wszystko, co może przytrafić się wcześniakom. Wylewy II/III stopień, odma opłucna, zamartwica przy porodzie, infekcje, anemia... Pierwszy rok był walką o zdrowie Synka. Rozwijał się bardzo powoli. Drugi rok - czas nauki siadania, raczkowania, chodzenia. Ciągle rehabilitacje i tak jest do dziś. Ale są efekty! Obecnie rozwój ruchowy w normie, psychiczny też w porządku oprócz rozwoju mowy. Tu mamy o...
    • Dziewczyny, czy znacie kogoś, kto taką terapię przechodził z dzieckiem? Mój bombel ma zaburzenia autystyczne więc dlatego pytam, ale jest to też skuteczna terapia dla dzieci z MPD. Znalazłam fundację, która organizuje takie wyjazdy np. do Turcji. Jedno dziecko + dorosły + terapia to koszt ok. 16 tys. zł. Czyli takie rodzinne wakacjo-terapie z obojgiem rodziców to ok. 20 tys. Straszna suma, ale wyjazd do USA to 40 tys. zł. To już masakra. Czuję, że muszę jednak założyć bomblowi k...
    • Witam, moja córeczka ma Mpd trzykończynowe. Neurolog zasugerował dogoterapię lub zakup psa i szkolenie go. Może ktoś jest z W-wy lub okolic i ma namiar do dogoterapeuty lub jakiejś fundacji lub organizacji zajmującej się dogoterapią. Będę wdzięczna za sugestie osób, których wcześniaczki korzystały z tej terapii. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się