terapia

(39 wyników)
  • Chciałam zapytać forumowiczów, czy w momencie kiedy w domu robi się naprawdę ciężka atmosfera i dochodzi do momentu podjęcia decyzji razem czy osobno, czy ktoś korzystał z poradni dla ratowania związku? Mam dwoje małych dzieci i nieustanny problem z mężem. Dochodzi do wybuchów złości, agresji i wulgarnych wyzwisk i to przy dzieciach. Wiem że wina zawsze leży po obu stronach, może warto poszukać takiej pomocy. Czy ktoś może korzystał z tego?? Daje to coś?? Dziękuję z góry za odpo...
  • Jak w temacie: Na czym to polega, ile kosztuje, czy w ogóle jest szansa, że to pomoże?
  • Wiecie od zawsze zastanawiałam się czy to działa. Czy taka terapia może coś zmienić we wzajemnych relacjach miedzy małzonkami i na jakim etapie moze zatrzymać rozpad związku? Czy ludzie którzy przestaja sie rozumiec, wciąż sie kłócą lub milcza moga zaczą patrzec na swój zwiazek inaczej? I na czym to polega? Dodam, że nie jestem mężatka, bardzo często na forum spotykałam sie z radami udzielanymi innym ze warto zwrócić sie o pomoc do psychologa i stąd moje pytanie. Prosze od odpow...
  • Nie jestem samodzielną mamą, ale jeśli dalej tak pójdzie to kto wie czy nie dołączę do szanownego grona... Póki co mam pytania : czy któraś z Emam próbowała ratować swoje małżeństwo poprzez terap[ię rodzinną - wspólne spotkanie z psychologiem??? Jeśli tak, to gdzie w Warszawie można pójść na coś takiego??? Będę niezmiernie wdzięczna za odpowiedź.] Pozdrawiam!
  • Drogie dziewczyny, bywalam na tym forum glownie jako czytelnik, odbiorca Waszych historii, ale moze juz czas opowiedziec cos o sobie, jestem tez ciekawa Waszego zdania, na ile wg Was czlowiek potrafi sie zmienic pod wplywem terapii u psychologa - bo ze sam nie potrafi nic w swoim zyciu zmienic, to pewne. Czy wogole ludzie sie zmieniaja? Poniewaz nasza historia trwa juz 13 lat, z tego 7 lat malzenstwa, a ja mam w glowie calkowita pustke, zacytuje tu po prostu moje notatki skierowan...
  • Drogie Samotne Mamy :) Dzisiaj uświadomiłam sobie, że skoro zaglądam na to forum coraz częściej, to chyba znalazłam się w takiej chwili swojego życia, że czas na jakieś decyzje..... Nie chcę pisać o tym co się dzieje w moim domu...jeszcze nie dzisiaj, jestem na etapie wielkiego przerażenia myśli, które kotłują mi się w głowie... Ponieważ to początek końca (chyba....) mojego dotychczasowego życia mam dzisiaj tylko prośbę o doradzenie, pomoc, podtrzymanie na duchu.... a to co mnie gnębi...
  • Moj maluch (5 lat) często nie chce wyjśc z ojcem na spotkanie. Konakty ustalone sadownie, przestrzegane i notowane przeze mnie z zegarkiem w reku. raz wyjdzie, a raz jest płacz i histeria. Przyczyny niechęci dziecka leza po stronie ojca - podczas tych spotkan doswiadcza roznych nieprzyjemnosci (nie chce o tym teraz pisac), ale dziecko jest sfrustrowane. Ja nie utrudniam, ile się musiałam przez te lata namorodować, aby dziecko wyszło z ojcem to tylko ja wiem. notorycznie jestem ...
  • Czy dać szansę mężowi, który jest alkoholikiem? Wniosłam pozew o rozwód z orzekaniem o winie, mąż alkoholik, dalej tak sie nie da zyć, raz wszedł do domu z drzwiami innym razem wsiadł do auta i spowodował wypadek, prawko zabrane na 2 lata, grzywna itp. Mamy rozdzielnosc majątkową, załozyłam mu jeszcze niebieska karte na policji. po wizycie dzielnicowego u niego w firmie i po pytaniach które zostały mu zadane, załamnała sie i powiedział ze podpisze wszystko co ja zechce, nic nie weźm...
  • Jeżeli są tu takie osoby byłabym wdzięczna za podzielenie się swoją historią, dochodzenia do tego, że mąż ma problem, decyzji o pozbyciu się go z domu, uczuciach. Wiem, że muszę to zrobić, bo niszczy naszą rodzinę, szczególnie dzieci, nie ma się nad czym zastanawiać. Ale tak bardzo się boję co dalej, smutku samej w domu,przypominania sobie wszystkiego, poczucia winy, że to ja wywaliłam go z domu. Jejciu dlaczego musiał mi się przytrafić taki koszmarny problem? Z jednej strony pr...
  • przecież wyjdę na głupią,kłamcę, zamące im w głowie, będą mieli sprzeczne informacje, przestaną wierzyć własnym odczuciom:( Tyle razy pisałam żeby dzieciom opowiadać o tacie, mówić że on je kocha- ale w tej sytuacji nie wiem co robić. Wczoraj szedł na przeciwko nas , pusty chodnik, tylko on i my, przeszedł obok nie zwracając uwagi na dzieci. Ja jako dorosły człowiek mogę sobie wytłumaczyć że mu wstyd, że strasznie wyglądał (pije już 4 m-c), że .... a co powiedzieć dzieciom? dalej ma...
  • jesteśmy razem już 9 lat, mamy 10 misięczną córeczkę. Mąż jest alkoholikiem, przestałam wierzyć, że coś się zmieni. Jak nie pije to pracuje, pomaga mi jest napradę cudowny. Mijają 2 3 tygodnie, nie wraca z pracy a ja już wiem dlaczego. Tydzień picia, zawalania wszystkiego i powrót do normalności. Ale to normalność w jego pojęciu, bo ja czekam w strachem do nastepnego razu. Już tak nie mogę. Wczoraj przestał pić. Nie wiem co znowu mu powiedzieć, nic nie działa nic nie dociera. Bę...
  • Wiem, ze pytanie brzmi z pozoru dosc glupio, ale mam dosc powazne zastrzezenia co do stanu emocjonalnego ojca dziecka. Jednego dnia ustalamy cos, drugiego dnia .. juz te ustalenia nie sa wazne. Do tego wyzywa mnie od najgorszych, mowi bym sie odwalila (to najdelikatniejsze okreslenie)... Jest pod wplywem swojej kochanki, ktorej zupelnie nie zalezy na naszym dziecku.. bo ma wlasnego meza i wlasne dziecko. Mam kilka juz dowodow, ze ma emocjonalne klopoty - np. raz gdy dziecko bylo ...
  • Moje małżeństwo to pomyłka. Nie miałam odwagi tak powiedzieć do tej pory. Nie jestem w nim szczęśliwa ani kochana. Powiedziałam o tym mężowi, o jego zdradach itd. Ze chcę odejść. I zaczęło się płacz, jęki że mnie kocha, że wszystko naprawi, że pójdzie na terapię. Ale we mnie się wypaliło...Nie mam do niego zaufania, jest mi obojętny, nie chcę aby dzieci miały taki obraz rodziny Pozostaje mój strach czy podołam sama z dwójką dzieci, kredytem mieszkaniowym. Dzisiaj mam chyba doła...
  • Miałam dzisiaj pierwszą sprawę rozwodową.Mąż opuścił mnie i dzieci prawie półtora roku temu.Oczywiści dla innej z którą jest i wcale sie z tym nie kryje. Kupił nowe mieszkanie i są tam razem zameldowani.Syn ma 9 lat, problemy zdrowotne i przystosowawcze. Ma zdiagnozowane ADHD i sierowanie na terapię której koszt to ok. 300 zł/m-c.Córka ma 5 lat, chodzi do przedszkola. Ogólnie na dzieci wydaje sporo, same wiecie jak to jest.Mąż chce rozwodu bez orzekania winy, ja chcę z orzeczenie...
  • Witajcie! Wlasciwie to sprawa nie dotyczy mnie, ale po kolei: ....bylo raz malzenstwo, udane, szczesliwe, kochajacych sie bardzo dwoje ludzi, ktorzy z niewiadomych przyczyn nie mogli miec dzieci. Po kilku latach prob na swiat przyszla przesliczna, zdrowa dziewczynka, za trzy lata rownie sliczny chlopczyk i potem jeszcze jedna dziewczynka. Rodzinnej idyli nie bylo konca. Ludzie przyzwoicie sytuowani, wybudowali wlasny dom, mieli dobra prace, dzieci rosly, a oni kochali sie tak, ze ...
  • przyznaje ze sama sie nie posądzałam o takie odczucia, wiem że to głupie i bez sensu. Jestem na dobrej drodze do rozwodu z mężem, nie wiem co nas łączy, nie pamietam kiedy ostatni raz powiedzialam "kocham". Powstrzymuja mnie dzieci od podjecia decyzji o rozstaniu i.,.. jakis idiotyczny wstyd co ludzie powiedzą, co ja mam odpowiadać jak zapytają o nas... WIem ze to nie moze byc argumentem zeby zostac jednak jakos we mnie to tkwi. Próbowalam sie zwierzyć przyjaciółce i ona mi powiedziała "ale ...
  • Trzy miesiące temu mąz oświadczył mi,ze ma mnie dość i rozwodzi się ze mną. Zaczął oskarżać mnie o rózne rzeczy, m. in. o to, że naciągnęłam go na dziecko 12 lat temu, jestem wyrachowana, wykorzystuję go, wymyśliłam sobie depresję, zeby nim manipulować,od kilku lat mam byc moze kochanka/ów, bo nie miałam ochoty na seks, nie sprzątam tak jak powinnam, nie pracuję, źle zajmuję sie dziećmi itd. To był szok. Niedowierzanie, łzy, strach. Prosiłam go o szansę na ratowanie naszego małżeń...
  • Nie znalazłam nic w archiwum a poszukuje terapeuty. Sprawa smutna, jak większość na tym forum, mój narzeczony przestał mnie kochać (tak mówi) ale chcemy dać szansę sobie na powrót uczucia... (chyba sama w to nie wierzę bo napisane brzmi to śmiesznie) Musimy zacząć od nowa chyba i choć do terapii jestem nastawiona sceptycznie ale może coś się stanie. Nadzieje mam nikłe i już przyzwyczajam się do myśli,że zostanę samodzielną mamą - mamy córeczkę, którą On uwielbia. Proszę o jakieś n...
  • Doinformujcie zieloną - czym się różni jedno od drugiego. Zastanawiam się nad wielką zmianą w życiu. Dość mam ciągłych prób dogadania się z moim niereformowalnym mężem. Proszę o informacje dotyczące zwłaszcza separacji. Gdzie się zgłosić - tzn. od czego zacząć gdybym zdecydowała się na ten krok. A może powinnam najpierw spróbować jakiejś terapii małżeńskiej?
  • hm, czesto sie slyszy taki poglad,,jak mama alkoholiczka to sad opieke nad dzieckiem przyznaje ojcu''. czy rzeczywiscie automatycznie tak sad robi? oczywistym jest ze ojciec musi spelniac wszustkie kryteria, ale jak to wyglada w praktyce? trzeba przedstawic zdjecia? swiadkow? notatki z policji? czy dowodem jest samo przyznania sie mamy ze chodzi do ,,klubu'' AA na terapie. no ale to by znaczylo ze chce ,,wyjsc z nalogu'' chodz patrzac z drugiej strony alkoholikiem wg. opini medycznych ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się