Forum eDziecko Inny Świat
ZMIEŃ
      terapia

terapia

(301 wyników)
    • Napiszcie proszę jaka terapia przynosi najlepsze efekty, z czego jesteście zadowoleni? Jak długo i często chodzicie? Możemy mieć zajęcia w ppp, suo, albo w prywatnym ośrodku terapii ( tam minusem drogo) a terapię trzeba prowadzić długo i systematycznie. Młoda ma dużo deficytów (upośledzenie i cechy autyzmu), czas nam ucieka młoda rośnie (10 lat) tylko "te" zachowania/problemy zostają.
    • korzystaliśmy jestem na nie straciliśmy czas, kawałek wakacji i pieniądze, bo chyba o nie jednak chodziło osobom prowadzącym po haśle, że ZA to można i kilka miesięcy rozpoznawać a ile będzie w naszym przypadku to tsak naprawdę nie wiadomo (w końcu zaczęlismy płacić za każdą wizytę i w sumie wyszło jakbyśmy za diagnozę zapłacili), a integracja to inna sprawa i my to nie w związku z nią przyszliśmy (jakoś tak to leciało) zaczęliśmy diagnozę w innej poradni Hypnos to - brak harmonogramu, ...
    • w zwiazku z rozmowa na forum doszlysmy do wniosku, ze zamieszczanie darmowych ogloszen pt "poprowadze terapie" jest niezgodne z regulaminem i niezgodne z idea tego forum wiele ciekawych rozmow i porad jest spychanych przez pojedyncze ogloszenia tak wiec, jesli ktos szuka pomocy w diagnostyce, w kontakcie z teraputami itp - prosze o pisanie tutaj watek zostaje przyszpilony i pozostanie latwo dostepny
    • Uff. Domyślam się, że to pytanie padło milion razy ale tak jak każdy autysta jest inny i wymaga indywidualnego podejścia, tak ja potrzebuję odpowiedzi skierowanej do mnie i dopasowanej do naszej sytuacji. A więc: synek niebawem 4 latka, od 3 mcy z diagnozą CZR, jeszcze nie uścisloną (opinie to:pd nos, hfa, za, autyzm atypowy, autyzm dziecięcy-klasyczny). W mojej ocenie zaburzony jest w stopniu umiarkowanym ale w sumie nie mam porównania. Na dzień dzisiejsz problemy to: - nieumiejętność pod...
    • Chcialabym prosic o pomoc rodzicow dzieci z ZA i poprosic o napisanie z jakich terapii, jakiego rodzaju korzystaja Wasze dzieci. Nie ma znaczenia, czy terapia jest prowadzona prywatnie, czy tez w ramach NFZ. Najbardziej interesuje mnie tylko rodzaj, czy tez zakres tematyczny. Szukam terapii dla syna, prawie 8.latka, niestety ze skonnosciami agresywnymi, teraz w totalnym regresie. Aktualnie syn korzysta tylko z TUS w wymiarze 1,5 godz. na dwa tygodnie. Osrodek, ktory go zdiagnozowal nie za...
    • Witam Proszę o poradę czy 2 h tygodniowo z terapeutą wystarczą dziecku? Nie dostałam żadnych wytycznych od psychiatry co do terapii,złożyłam wniosek o WWR w PPP,złożyłam wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności i sama prywatnie wzięłam terapeutę,do której chodzimy 2 h tygodniowo. Dowiedziałam się,że tak szybko to WWR się nie odbędzie,trzeba będzie czekać w kolejce. Zależy mi na SI,czy mogę gdzieś się ubiegać z NFZ czy dopiero po wydaniu opinii z PPP? Jak to jest z tym SUO,czy mogę się ...
    • Gdzie są dobrzy terapeuci, którzy potafią pracować z mocno zaburzonym i trudno współpracującym dzieckiem 4,5 letnim? Może być nawet prywatnie, ale sprawdzone osoby.
    • Chodzimy rok na taką terapię, pomogła tylko w 30%. Czy powinniśmy kontynuować terapię (nie wiadomo czy pomoże) przez kolejny rok czy dać sobie spokój?
    • Witajcie, Synek, 5-latek z zaburzeniem autystycznym, rozpoczął kolejny rok w placówce, w której program opiera się na terapii behawioralnej (ABA). Terapia jest fajnie prowadzona, w wesołej atmosferze dla maluchów, mały ma tam sporo śmiechu i zabawy - czyli zakładam, że jest to dobrze prowadzona terapia, nie tak jak można czasem tu na forum poczytać... Mały chce chodzić do tego przedszkola, lubi je. Ale: znowu baaardzo nasiliły mu się różne stereotypie ruchowe. Popołudniami po prostu "s...
    • Słuchajcie jak wygląda terapia dzieci autystycznych w ośrodku na Pilickiej w Warszawie? Ile jest godzin, jaki rozkład tygodniowy/miesięczny, co robią z dziećmi? No i jak długo się czeka na rozpoczęcie terapii? Może ktoś coś napisze o efektach? Czy w ogóle warto czekać?
    • Dostałam dziś email Rewelacyjna propozycja, może ktoś skorzysta:) Bezpłatna terapia dla dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu Od 1 marca 2012 rozpoczynamy rekrutację do Programu "KROK PO KROKU - Intensywna interwencja behawioralna dla dzieci z zaburzeniami ze spektrum autystycznego". Program będzie polegał na objęciu BEZPŁATNĄ terapią dzieci ze zdiagnozowanym jednym z zaburzeń ze spektrum autyzmu z terenu woj. mazowieckiego i woj. śląskiego (terapia będzie prowadzona w specjalistyc...
    • Witajcie Ok. miesiąca temu psycholog zdiagnozował u mojego dziecka autyzm. Jestem na początku drogi, ale dobrze, że jest forum Inny Świat, ponieważ naprawdę dużo się z niego dowiedziałam. Aktualnie jesteśmy na etapie wyboru ośrodka terapeutycznego dla synka, ponieważ w zaleceniach miał wpisane min. 10 godzin terapii tygodniowo. Byliśmy już na pierwszej rozmowie w Scotis, umówiliśmy się do Promitis i na rozmowę do centrum terapii Hulajnoga (Zacisze). Drodzy Rodzice jakie ośrodki w Warsz...
    • Im więcej czytam o różnych terapiach, które mają poprawić funkcjonowanie autystów, tym bardziej boli mnie głowa:) Jedni polecają behawiorystów, inni kategorycznie twierdzą, że behawioryzm nie działa. Mamy zwolenników metody opcji, szkoły krakowskiej, SI ponad wszystko. Niektóre formy terapii się uzupełniają, ale są takie, które pozostają ze sobą w kompletnej sprzeczności. Poza propozycjami, które - w mojej opinii - dyskwalifikuje zdrowy rozsądek (specjalnie nie piszę jakich, bo nie o tym c...
    • Obiecałam podzielić się wrażeniami z SI w katowickim Helimedzie. Byłam na pierwszej sesji terapii SI. Synek ma 2,5 roku i ma cechy autystyczne (nie mamy jednoznacznej diagnozy). Chciałam zaznaczyć, że od niedawna wiemy, że z nasz synek choruje, więc moja wiedza jest ciągle niewielka a doświadczenie – żadne. Weźcie zatem poprawkę, czytając moją opinię. Jeśli chodzi o warunki lokalowe, nie mam żadnych zastrzeżeń. Poczekania przyjazna, przestronna. Sala do ćwiczeń bajeczna – śl...
    • Czy ktos ma doswiadczenie z terapia w sotis? Mamy wlasnie rozpoczac tam terapie indywidualna i zastanawiam sie czy to dobry wybor. Panie ktore maja prowadzic zajecia pedagog i psycholog maja jedna rok a druga 2 lata doswiadczenia w pracy z dziecmi z autyzmem. Zastanawiam sie czy to nie za malo.
    • Poprosiłam pewnego tatę o podzielenie się informacjami i polecenie kogoś dla dziecka. Odpowiedz brzniała: "niestety, po 3 latach terapii nie polecam nikogo". Jego odpowiedz poraziła mnie. Czy rzeczywiście jest aż tak żle, im dalej tym gorzej? Czy może wymagania nas rodziców są zbyt wygórowane, czy żaden ośrodek nie spełnia w 100 % naszych oczekiwań? Jakie są Wasze odczucia? Na początku mamy siły, zapał do terapii i nadzieję, a póżniej to wszystko znika, pozostaje tylko rozczarowanie?
    • czy ktoś z Was taką terapię stosuje? ciekawa jestem bo w necie znalazłam tylko komercyjne artykuły a nic konkretnego, czy ktoś z Was jest możźe zorientowany?
    • Pukając niemalże w prawie każde drzwi na terenie łódzkim i okolic jeśli chodzi o temat terapii słyszę jednostajne "on jest jeszcze za mały". Mały ma zaleconą bahawiorkę 20 godzin w tygodniu. O ile nie zapewnię mu aż tylu godzin starałam się załatwić choć parę zajęć z jej elementami. Na daremno. Na przedszkole mimo, że chcieli go przyjąć stwierdzono, że jest za mały, behawiorka - za mały, diagnostyka SI - za mały (dobrze, że trafiłam w końcu na odpowiednią osobę, dla której nie był to problem)...
    • Dla tych którzy tego nie znają - do zapoznania się i zastanowienia, zwłaszcza dla terapeutów i rodziców www.domrainmana.pl/index.php/2008/11/list-otwarty-do-rodzin-rozwazajacych-wprowadzenie-intensywnej-terapii-behawioralnej-swoim-dzieciom/
    • zastanawia mnie jak to wyglada u was. bo do tej pory jakos udawalo sie pogodzic-w miare-odrabianie lekcji z uczeszczaniem do specjalistow. nawet zostawalo czasu na zabawe. ale w tym roku, kiedy w szkole jest po 6,7 godz, a potem jeszcze wizyta u psychologa, pedagoga badz zajecia grupowe, to bedzie ciezko. jestemn sklonna chyba odpuscic nauke, na rzecz terapii. bo tak sobie mysle, ze np na zajeciach grupowych nauczy sie zachowan spolecznych, a to mu sie w zyciu zdecydowanie bardziej przyda...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się