Dodaj do ulubionych

Duński problem

12.08.11, 17:01
Skąd się wzięła wymiana a -> u (Dania - duński)? Szukając podobnych form w innych językach natknąłem się na islandzki wyraz dönsku (język duński), toteż zaczynam podejrzewać, że ta zmiana jest bezpośrednio z Old Norse. Ktoś zna inne wytłumaczenie?
Obserwuj wątek
    • randybvain Re: Duński problem 12.08.11, 17:47
      W staroruskim było Донь - Dania oraz доньский - duński. Wydaje mi się, że wyraz został zapożyczony za pośrednictwem jakiegoś dialektu. Jakiego? Stawiam na lechicki staropomorski, skoro w kaszubskim jest obecnie dënsczi. Kaszubskie ë czasami odpowiada polskiemu u: lëdztwò, Frańcëskô, Kaszëbskô.
    • imponeross Duń i Dunia 12.08.11, 23:07
      kicior99 napisał:

> Skąd się wzięła wymiana a -> u (Dania - duński)? Szukając podobnych form w
      > innych językach natknąłem się na islandzki wyraz dönsku (język duński),
      > toteż zaczynam podejrzewać, że ta zmiana jest bezpośrednio z Old Norse. Ktoś zn
      > a inne wytłumaczenie?

Bo to kiedys byla po polsku Duń (jak Ruś) i Dunia. Potem przejeto z laciny 'Dania', ale inne formy pozostaly.
      obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=483
      • randybvain Re: Duń i Dunia 13.08.11, 00:28
        Żaden ze słownikarzy nie podaje źródła. "Kiedyś" - kiedy? "Potem" - kiedy? Jeśli chodzi o Dunina, to równie możliwa jest hipoteza, że ta nazwa osobowa nie pochodzi od Danii, ale od Duni, ruskiej nazwy greckiej kolonii Eudoksji. (za Vasmerem) .
        • imponeross Re: Duń i Dunia 13.08.11, 09:18
          randybvain napisał:

> Żaden ze słownikarzy nie podaje źródła. "Kiedyś" - kiedy? "Potem" - kiedy? Jeśl
          > i chodzi o Dunina, to równie możliwa jest hipoteza, że ta nazwa osobowa nie poc
          > hodzi od Danii, ale od Duni, ruskiej nazwy greckiej kolonii Eudoksji. (za Vasme
          > rem) .

Przeczytaj moze artykul, do ktorego link podalem. Podano tam, ze w pismiennictwie polskim pojawialy sie wczesniej formy Duń i Dunia.
          • randybvain Re: Duń i Dunia 13.08.11, 17:51
            Czytałem. Była nawet dunica zwana teraz donicą.
            • imponeross Re: Duń i Dunia 13.08.11, 21:55
              randybvain napisał:

> Czytałem. Była nawet dunica zwana teraz donicą.

Z kolei Danica to imie zenskie na Balkanach wink
              • aka10 Re: Duń i Dunia 13.08.11, 22:31
                Albo prom:
                www.oceanships.de/modules/myalbum/photos/454.jpg
                • imponeross Re: Duń i Dunia 14.08.11, 21:31
                  aka10 napisała:

> Albo prom:
                  > www.oceanships.de/modules/myalbum/photos/454.jpg

Tak, fajne smile Ale to wymawiane prawdopodobnie jako Danika, nie jako Danitsa.
                  • aka10 Re: Duń i Dunia 15.08.11, 17:32
                    Z akcentem na "da" smile
    • randybvain oraz dunajski 13.08.11, 00:30
      Podobnie nasz Dunaj pochodzi od łacińskiego Danuvius, przez gocki wg Vasmera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka