Dodaj do ulubionych

dawać i dać

22.01.15, 21:23
Szukając informacji na temat końcówek -a i -u dopełniacza liczby poj. rodzaju męskiego polskich rzeczowników natknąłem się w necie na tablice Tokarskiego - deklinacyjne, a potem koniugacyjne. Odkryłem ku swojemu zaskoczeniu, ze znane mi ze szkoły cztery koniugacje rozmnożyły się do 11 (i to jeszcze dalej z podziałem na podgrupy!). I od razu zauważyłem, ze nie za bardzo pasuje tam czasownik "dawać" - nie wiadomo gdzie go wrzucić. Nie pasuje ani do koniugacji 4 ani do 9 ani do 10a, nie pasuje nigdzie!
grzegorj.w.interia.pl/gram/pl/odmiana2.html
Obserwuj wątek
    • randybvain Re: dawać i dać 23.01.15, 18:36
      Toć to staroświeckie są tablice, Jan Tokarski jeszcze w zaborze rosyjskim się rodził...
      • varshaviac 9 23.01.15, 21:31
        randybvain napisał:

> Toć to staroświeckie są tablice, Jan Tokarski jeszcze w zaborze rosyjskim się r
        > odził...

Może i dlatego był z niego patriota większy? A dzisiaj - co to za patriotyzm? Myśli się tylko o nowej komórce i nowym tablecie, a nie o mowie ojczystej... sad
        A to "dawać" wg Doroszewskiego to koniugacja 9 (sjp.pwn.pl/doroszewski/dostac-I;5422317.html), podobnie jak dostawać (sjp.pwn.pl/doroszewski/dostac-I;5422317.html), czyli tak jak "pisać", ale trochę mnie to dziwi, bo tryb rozkazujący jest inny ("dostawaj!", "dawaj!", ale "pisz!", a nie "pisaj!").

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka