26.11.23, 14:22
Trafiłem do Biblioteki Cyfrowej, a w niej na Ilustrowany Dziennik Śląski z 1936 r., którego jeszcze nie skończyłem zgłębiać.
To, że pisownia przedwojenna nieco odbiegała od obecnej, każdy pewnie wie, np.:
godzina 8,30
dzielenie wyrazów kropką
z tem
kanalja ("j" zamiast "i" wg. mnie było OK)
z poza (lepiej mi się podoba, bo "spoza" - kojarzy się z żoną smile )
Natomiast w zdaniu "Profesor Rusanow zachowywał się wobec niej stale, jak skończony gentleman,..." rozśmieszyło mnie określenie "skończony gentleman". Dziś byśmy tak nie powiedzieli, bo jak skończony, to tylko w negatywnym znaczeniu, np. łajdak.
No i wreszcie słowo "onegdaj". Słowniki tłumaczą go jako "przedwczoraj", ale też i "kiedyś". Jednym słowem - niejednoznaczne. Czyżby pochodziło od "one day", ściślej znaczeniowo "the other day"?

--
JP
Obserwuj wątek
    • stefan4 Re: Onegdaj 26.11.23, 14:40
      al.1:
      > No i wreszcie słowo "onegdaj". [...] Czyżby pochodziło od "one day"

To jakaś współczesna zaraza, żeby źródeł staropolszczyzny upatrywać w angielskim pidżinie. Potem ludziska myślą, że ,,mam farta'' oznaczało kiedyś problemy żołądkowe.

Mnie ,,onegdaj'' kojarzy się z ,,onego dnia'' i mogę sobie wyobrazić, że kiedyś to oznaczało ,,tego dnia, o którym właśnie była mowa'', a potem doprecyzowanie czasu się rozmyło i znaczenie przeszło z ,,wtedy'' na ,,kiedyś''.

- Stefan
      • al.1 Re: Onegdaj 26.11.23, 23:15
        stefan4 napisał:

> al.1:
        > > No i wreszcie słowo "onegdaj". [...] Czyżby pochodziło od "one day"
        >
        > To jakaś współczesna zaraza, żeby źródeł staropolszczyzny upatrywać w angielskim pidżinie. Potem ludziska > myślą, że ,,mam farta'' oznaczało kiedyś problemy żołądkowe.

Gdyby nie to g... smile

> Mnie ,,onegdaj'' kojarzy się z ,,onego dnia'' i mogę sobie wyobrazić, że kiedyś
        > to oznaczało ,,tego dnia, o którym właśnie była mowa'', a potem doprecyzowanie
        > czasu się rozmyło i znaczenie przeszło z ,,wtedy'' na ,,kiedyś''.

Na "kiedyś" bardziej pasowało "ongiś". Niemniej, "onegdaj" może mieć również znaczenie - co mnie wielce dziwi - przedwczoraj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka