Dodaj do ulubionych

a jak podtuczyć kota?

28.07.09, 16:20
Witam! Mam kota, 3,5-letniego, który waży od 4 do 4,5 kilo. Niby w normie, zwłaszcza, że ma bardzo smukłą budowę...ale już nie mogę patrzeć na jego zapadnięte boczki. oglądam fotki Waszych pięknych, puszystych kotów z forum i Wam zazdroszczę...Mój kocio jest wybredny-ale je chyba w miarę dobrze-jeśli chodzi o ilość. Kupuję saszetki Animonda Rafine-każda ma 100g, a on zjada około trzech dziennie...Oczywiście ma zawsze dobrą suchą karmę obok, ale jej prawie nie rusza. Nie tknie żadnych karm specjalnie "dla wybrednych kotów", żadnych gotowanych piersi z kurczaka...Kiedyś spadł mi kawałek szynki konserwowej-zjadł, jakby nic nie miał w pyszczku od roku-ale niestety-tego kotom jeść nie wolno i nie dostanie żadnych słonych wędlin! Nie ma pasożytów, jest profilaktycznie odrobaczany regularnie, jest kotkiem niewychodzącycm z domu. No-czasem wciągnie muchę, z wielkim apetytem...
Nie chodzi mi o to, żeby zrobić z niego utuczonego kicia, ale żeby choć trochę był pełniejszy-bo znajomi pytają, czy daję mu jeść.....Za wszelkie porady z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • barba50 Re: a jak podtuczyć kota? 28.07.09, 17:50
      Nie potrafię nic doradzić, bo u mnie wszystkie koty krągłe. Tylko jeden się pańci nie daje i jest to kot wyścigowy. Nawet w Azylu niektóre są pełniejsze niż Pepek suspicious Taka jego uroda i tyle

https://images42.fotosik.pl/41/efbd74f4521f0532med.jpg
    • ashton Re: a jak podtuczyć kota? 28.07.09, 18:47
      Mam czarną kotkę-mikrotkę, niedawno skończyła rok, waży nieco ponad dwa kilo. Je
      sporo, puszka Animondy dziennie (200g), suchy pokarm jednym zębem, kurczaka z
      miłą chęcią - i malusia. Mój mąż wbrew mnie chciał ją podtuczyć, dawał jedzenie
      "na żądanie" - skończyło się tak że robiła 5 kup dziennie wink a nie rosła, więc
      na szczęście zrezygnował bo by kot się wykończył. Widocznie taka to już uroda
      tych naszych kociambrów? Zresztą Twój futrzak młody jeszcze jest, sporo moich
      znajomych kotów nabrało ciała w szóstym-siódmym roku życia.
    • zwiatrem Re: a jak podtuczyć kota? 28.07.09, 19:21
      znajomy mowisz ze "nie no skadrze znowu, czekam az padnie w korytarzu" a kotu
      dajwaj to co lubi, moze tak juz ma.

Moja puszysta Kota wazy 3kg, miala jeszcze mniej gdy do nas przyszla, wiec
      rozumiem Cie ale ona po prostu niedojadala.
      Teraz zjada z apetytem, lubi smignac mi watrobke, corce parowke z talerzyka,
      synowi jogurt z kubka, ostatni muszysko wsunela rowniez. Jadla puszki Gourmety i
      to te najmniejsze (puszka na dwa dni) ale juz nie chce, woli surowe mieso i
      takie otrzymuje (przemrozone).
    • borama Re: a jak podtuczyć kota? 28.07.09, 19:35
      Dzięki! może faktycznie-taka jego uroda...Fakt, że ma w sobie niespożytą energię i dzikość, która najczęściej ujawnia się wieczorem-tak zwany "głup", czyli bieganie po ścianach, ganianie za mężem, polowanie na moje nogi itp. ostatnio-troszeczkę spoważniał, może więc zacznie też nabierać kształtów? Marzy mi się drugi kotek-dla mojego, dla towarzystwa, ale finansowo-nie da rady na razie...Trzymam się rad mojego weterynarza, który stanowczo odradza surowe mięso, więc zostanę przy naszej karmie-zapach ma dość okrutny, ale jest dobra.Przy okazji-muszę wrzucić parę fotek mojego urwisa, bo...no ładny z niego kotek-ale czy to wypada tak się chwalić kotem...sorry....
      • katia.seitz Re: a jak podtuczyć kota? 28.07.09, 20:09
        Pewnie, że wypada - dawaj fotki smile
    • borama Re: a jak podtuczyć kota? 28.07.09, 21:22
      a więc-oto mój kochany łobuz-Misza, 3,5-letni kocur:
      https://img170.imageshack.us/img170/6343/img8161.jpg
      https://img190.imageshack.us/img190/2329/pict021.jpg
      https://img517.imageshack.us/img517/9660/img7771.jpg
      i ostatnie dwie fotki, jak był mały:
      https://img35.imageshack.us/img35/1156/img6249p.jpg
      https://img252.imageshack.us/img252/551/img6323.jpg
      • vauban Re: a jak podtuczyć kota? 28.07.09, 21:42
        Wcale nie wygląda na zamorka wink Ładny kotek smile
        Niektóre po prostu tak mają - inna przemiana materii czy coś. Z moich trzech
        śmieję się, że mam koty selekcjonowane jak twaróg, chudy, tłusty i półtłusty big_grin
        A jedzą to samo i w podobnych ilościach.
      • katia.seitz Re: a jak podtuczyć kota? 28.07.09, 22:01
        Cóż za refleksyjna mina na pierwszym zdjęciu smile Bardzo zgrabny przystojniak.
        • wiesia.and.company Re: a jak podtuczyć kota? 29.07.09, 22:47
          Bardzo zgrabny młodzieniaszek! On pewnie tak ma, że nie musi się martwić o
          sylwetkę. Taki typ! Pewnie też energia go rozsadza, a ruch to spory wydatek
          kaloryczny. Niech sobie sam wybiera z jedzenia to co lubi. Nie broń mu także
          kiełbaski i jakiejś wędliny drobiowej. Zawiera oczywiście przyprawy (wybieraj
          takie mniej dosmaczane) i sól ale kot powinien nawet czasem zjeść coś trochę
          solonego, bo powoduje że kot więcej pije i tym samym czyści sobie nerki. Więc
          nie jest tak źle, niech sobie skubnie z dwa plasterki. Chodzi tylko o to, żeby
          nie był żywiony tylko takim ludzkim doprawianym mięsem. A tak - niech ma
          przyjemność!
    • borama Re: a jak podtuczyć kota? 29.07.09, 23:05
      Gdzieś na forum przeczytałam o prawidłowym żywieniu kotów - kategorycznie zabrania się wszelkich wędlin - i przejęłam się. Po krótkiej-3 dniowej chorobie żołądka (małe rozwolnienie, osowiałość, brak apetytu) i wizycie u weta (2 zastrzyki, saszetka z dietetyczną papką i bakterie-probiotyki) Kicio znowu wcina swoją karmę z apetytem, idą 3 saszetki dziennie, plus parę "koralików" suchej. I szaleje - szczególnie przed kupą....Ktoś o tym pisał kiedyś, "szał pre i post-fekalny", uśmiałam się wtedy nieźle. Mój szaleje przed. I to z bieganiem po ścianach, głośnymi miauknięciami-takimi groźnymi, na szczęście nie zawsze. Ale prawie zawsze wiemy kiedy trzeba będzie sprzątać kuwetę - nagły przypływ szaleństwa...Muszę też chyba zrobić mu zdjęcie "na stojąco" wtedy widać, jakie ma zapadnięte boczki. Ale jest też długi, pewnie faktycznie-taka uroda..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka