Dodaj do ulubionych

Pytanie do UKE - internet radiowy

IP: *.40.28.78.cable.petrus.pl 12.02.10, 19:08
Witam serdecznie!

Mam pytanie odnośnie zerwania umowy z lokalnym dostawcą sieci radiowej. W 2006 roku podpisałam umowę z firmą, świadczącą usługi dostępu do internetu. Już od początku były problemy z prędkością, częstym brakiem internetu. Jednak, jako, ze to jedyna firma świadcząca usługi w mojej miejscowości, dzwoniłam, czekałam na reakcje. W 2008 roku firma zmieniła nazwę, również właścicieli. Ja zostałam poinformowana o tym jedynie wysłanym listem normalnym wydrukowanym regulaminem, który nie został nawet podpisany. Internet raz był, raz go nie było. Obecnie utrzymuje się tendencja, że dostęp do sieci mam w godzinach porannych i późnonocnych. W godzinach popołudniowych i wieczornych często są duże problemy. Firma ograniczyła kontakt z klientem. Nie posiada siedziby, więc nie mam możliwości udania się osobiście, by zgłosić awarię, adres e-mail podany na fakturze nie istnieje, a dzwoniac do biura obsługi klienta często słyszę komunikat, ze "abonent jest poza zasiegiem", nikt nie odbiera bądź włacza sie automatyczna sekretarka. W grudniu, gdy udało mi sie zostawic wiadomość, nikt z firmy do tej pory nie przyjechał, a działanie internetu nadal pozostawia bardzo wiele do życzenia. W zwiazku z tym chciałabym rozwiazać umowę - jednak zależy mi na nieprzestrzeganiu terminu wypowiedzenia. Umowa jest podpisana na czas nieokreślony, wiec według umowy mogę ja rozwiązać, jednak przestrzegając dwumiesiecznego okresu wypowiedzenia. Ja chciałabym zerwać umowę z winy Operatora. Jednak w regulaminie takiej sytuacji nie przewiduje sie. Jedynie Operator może rozwiazać umowę w trybie natychmiastowym. Czy w takiej sytuacji, jeśli w regulaminie o takim przypadku nie ma mowy, mogę nie stosować sie do tego okresu? Oczywiście argumentując niestosowanie sie do umowy przez Operatora. Będę wdzęczna za odpowiedź.
Dorota
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosc Re: Pytanie do UKE - internet radiowy IP: *.multimo.pl 13.02.10, 14:25
      Jeśli wiadomość została wysłana przy wykorzystaniu usług Pani dostawcy, to
      dostawca ma stronę internetowa www.petrus.pl/ .
      Fakturę pani ma to jaki problem znależć adres. Wyszukiwarka KRS, google itp.
      Firma się zmieniła i nie było aneksu. Coś nie tak.
      2 miesiące to skrajny przypadek wypowiedzenia.
      Z reguły obowiązuje okres 1-2 tygodniowy + 1 miesiąc.
      Opłatę abonamentową płaci się z góry. Wypowiadam umowę na dwa tygodnie przed
      okresem obliczeniowym. To obowiązuje jeszcze ona ty w następnym okresie
      obliczeniowym.
      • Gość: Dorota Re: Pytanie do UKE - internet radiowy IP: *.40.28.78.cable.petrus.pl 13.02.10, 16:53
        No niestety, to nie jest takie proste. Ja nie korzystam z usług firmy pectus.pl.
        Ale najprawdopodobniej firma, od której ja mam dostęp do sieci, jest klientem
        tej oto firmy...
        Co do adresu. Firma nie posiada obecnie siedziby. Jest jedynie skrytka pocztowa.
        Dla mnie to również dziwne. A na podstawie regonu firmy odnajdę, ale adres
        prywatny właściciela.. Bynajmniej tak jest w tym przypadku.
        A sposób, w jakim zostałam poinformowana o zmianie nazwy firmy też mnie dziwi.
        Żadnego aneksu nie było. Jedynie wydrukowany nowy regulamin przesłany zwykłym
        listem.

Pierwotnie okres wypowiedzenia trwał miesiac. Po tych zmianach nowy regulamin
        przewiduje dwa miesiace.
        • Gość: Gość Re: Pytanie do UKE - internet radiowy IP: *.multimo.pl 13.02.10, 19:03
          Pierwsze to należałoby sprawdzić, czy podmiot ma pozwolenie na świadczenie
          usług. Kiedyś łatwo znalazłem na stronie UKE wykaz przedsiębiorców.

Tak przy okazji:
          PYTANIE DO UKE gdzie jest aktualny wykaz.

A swoją drogą pani może indywidualnie tez się zapytać UKE czy osoba świadcząca
          dostęp radiowy ma takie pozwolenie, zna pani REGON nie powinno być problemu.
          Zresztą sama może tez sprawdzić na postawie regonu jaka działalność jest
          przypisana temu REGON. Adres to wyjdzie przy okazji.

• natalia_sankowska1 Re: Pytanie do UKE - internet radiowy 15.02.10, 01:29
            A ja bym pokusiła sie o rozwiązanie umowy z winy operatora dlatego,
            że w regulaminie wprowadzono niekorzystną dla klienta zmianę -
            wydłużono okres wypowiedzenia, a to nie wynikało ze zmian w prawie,
            lecz z widzimisię operatora. Najczęściej okres wypowiedzenia jest 30-
            dniowy (lub miesięczny) i rozpoczyna się po zakończeniu okresu
            rozliczeniowego, w którym złożono wypowiedzenie umowy - więc w
            praktyce od podjęcia decyzji o rozwiązaniu jest się klientem nadal w
            ciągu maksymalnie 2 miesięcy.
            • Gość: Dorota Re: Pytanie do UKE - internet radiowy IP: *.40.28.78.cable.petrus.pl 15.02.10, 19:09
              Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Tylko, czy można po upływie ponad roku dopiero zrywać umowę w związku z
              niekorzystną zmianą regulaminu?
    • ekspert.uke Re: Pytanie do UKE - internet radiowy 23.02.10, 18:16
      W odpowiedzi na post uprzejmie wyjaśniam.
      Warunki rozwiązania umowy powinny zostać określone w regulaminie
      operatora, dostawcy usługi. Należy również zauważyć, że w przypadku
      dokonywanej przez dostawcę usług zmianie obowiązującego regulaminu,
      powinna Pani również zostać poinformowana o prawie do odstąpienia od
      umowy. Mówiąc najogólniej od umowy można odstąpić w trybie
      natychmiastowym, gdy druga strony z tej umowy się nie wywiązuje. Ten
      tryb również powinien określać regulamin dostawcy.
      W niniejszej sprawie powinna Pani skierować skargę do UKE.
      Jednocześnie odpowiadając na pytanie użytkownika Gość wyjaśniam, że
      wykaz przedsiębiorców telekomunikacyjnych zamieszczony jest na
      stronie internetowej UKE w tym samym miejscu
      co zawsze tj. www.uke.gov.pl zakładka Regulacje -> Telekomunikacja -
      > Rejestr przedsiębiorców telekomunikacyjnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka