Dodaj do ulubionych

pytanie do UKE

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.07.11, 19:06
Czy Operator (Polkomtel) może w sprzedaży na odległość (poprzez zewnętrzne biura sprzedaży) zawrzeć jedno z oświadczeń w brzmieniu "czy zgadza się Pani aby usługa była uruchomiona przed upływem 10 dni" na co się zgodziłam nie wiedząc, że tak naprawdę dla Polkomtela oznacza to (jak się już po fakcie się dowiedziałam w toku właśnie trwającej reklamacji) że "rezygnuję z możliwości odstąpienia od umowy ciągu 10 dni" Uważam że zostałam w ten sposób zmanipulowana i na zadane pytanie wprost nie zgodziłabym się na utratę takiej możliwości.
Będąc przekonana że mam prawo do odstąpienia od umowy w ciągu 10, telefon z kartą sim odesłałam do Polkomtela następnego dnia jak się zorientowałam że umowa która podpisałam to nie to co sądziłma że kupowałam w rozmowie z tele-sprzedawcą. Paczka wróciła z adnotacją że nie mam prawa jej zwrócić.

Mogę prosić o komentarz w tej sprawie?
Obserwuj wątek
    • Gość: paweł Re: pytanie do UKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.11, 19:53
      Komentarz może być tylko jeden. Sposób wykorzystania tego zapisu w celu ograniczenia praw konsumenta przy zakupach na odległość, nadaje się tylko do rejestru klauzul niedozwolonych UOKIK. Jedynie dopuściłbym jego istnienie w sytuacji, że to klient świadom swoich praw, sam od siebie składa na piśmie do operatora oświadczenie, iż chcę wcześniej korzystać z danej usługi, tym samym rezygnując z przysługującej mu możliwości zwrotu towaru lub usługi przed upływem 10 dni.
    • ekspert.uke Re: pytanie do UKE 11.07.11, 15:10
      w odpowiedzi na post uprzejmie wyjaśniam.
      Zgodnie z postanowieniami art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niktórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. Nr 22, poz. 271), zwanej dalej "u.o.n.p.k." konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1 ww. ustawy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.
      Przepisy u.o.n.p.k. w art. 10 ust. 3 pkt 1) określają, iż w przypadku gdy strony nie umówiły się inaczej, prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w wypadku świadczenia usług rozpoczętego, za zgodą konsumenta, przed upływem terminu, o którym mowa w art. 7 ust. 1 (tj. terminu 10 dni).
      Tym samym, jeżeli abonent wyrazi zgodę na rozpoczęcie świadczenia usług przed upływem 10 dni, wówczas prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość w terminie 10 dni mu nie przysługuje.
      W dalszej części pragnę również wskazać, iż to na przedsiębiorcy spoczywa obowiązek poinformowania konsumenta w trakcie rozmowy telefonicznej, najpóźniej w chwili złożenia mu propozycji zawarcia umowy: właśnie o przysługującym konsumentowi prawie do odstąpienia od umowy w terminie 10 dni, ze wskazaniem wyjątków tj. przypadku, w którym prawo odstąpienia od umowy nie przysługuje (tj. rozpoczęcie świadczenia usług za zgodą konsumenta przed upływem 10 dni).
      W opisanej przez Panią sprawie proponuję w pierwszej kolejności złożyć reklamację do operatora. Jeżeli postępowanie reklamacyjne nie przyniesie oczekiwanego przez Panią rozwiązania, proszę o przesłanie w tej sprawie skargi do Urzędu Komunikacji Elektronicznej na adres: ul. Kasprzaka 18/20, 01-211 Warszawa, drogą elektroniczną na adres: uke@uke.gov.pl lub za pośrednictwem formularza skarg zamieszczonego na stronie internetowej Urzędu, link: www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=279&news_id=1834&layout=4&page=text.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka