Dodaj do ulubionych

Komórki macierzyste

13.10.10, 00:10
I co Wy na to?

Ja jestem ZA.

Komórki macierzyste pierwszy raz testowane na ludziach
Komórki macierzyste pobrane z ludzkich embrionów mają przekształcić się w komórki nerwowe. Naukowcy mają nadzieję, że dzięki temu sparaliżowani pacjenci odzyskają - przynajmniej częściowo - władzę i czucie w kończynach.

Przeciwnicy podkreślają, że w tym procesie giną ludzkie zarodki. Naukowcy podkreślają jednak, że embrionalne komórki macierzyste mogą w przyszłości stać się ratunkiem dla ludzi z uszkodzeniami układu nerwowego i serca, cukrzycą czy chorobą Alzheimera.

amk/mtom
Obserwuj wątek
    • projek Re: Komórki macierzyste 13.10.10, 10:42
      Jeżeli jest szansa by komuś pomóc na dotąd nierozwiązywalne kwestie zdrowotne to jestem za. To może wielu ludziom dać drugie życie.
    • jhbsk Re: Komórki macierzyste 13.10.10, 14:34
      Ja też za.
      • czarny.chochlik Re: Komórki macierzyste 30.10.10, 15:38
        w tym tygodniu byłam w Warszawie na warsztatach dotyczących komórek macierzystych z krwi pępowinowej. Koncząc wszelkie mity dowiedziałam się od ludzi zajmujących się tymi rzeczami, że koszt sprzętu tzw pakieciku to suma niecałych 2 tys zł.
        Obowiązuje jeszcze roczny abonament od 2 roku życia dziecka w wysokości 460 zł.
        Warsztaty były bardzo, bardzo ciekawe ! smile
    • babyjaga10 Re: Komórki macierzyste 21.09.14, 22:53
      Odświeżam temat. Ostatnio wiele się zmieniło. Można już wyodrębniać komórki macierzyste z krwi dorosłych ludzi i tkanki tłuszczowej, w której jest ponoć największa liczba komórek macierzystych w gramie.
      Przejrzałam kilka stron z ofertami pozyskiwania tych komórek i stosowania np. w ortopedii. Ceny są kosmiczne. Takie same zabiegi dla zwierząt, przy zachowaniu identycznej procedury są 10-krotnie tańsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka