Dodaj do ulubionych

Kraków traci koloryt

13.06.12, 09:39
Po 60 latach zamknięto cukiernię na ul. Długiej. Zamiast małych, pachnących świeżym pieczywem, sklepików przy Zwierzynieckiej czy na os. Teatralnym powstały banki. Pustkami świeci lokal po działającej 85 lat cukierni na Stolarskiej. Miasto sprawdza, czy takim przedsiębiorcom da się pomóc.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11921344,Znikaja_sklepiki__wyrastaja_banki__Krakow_traci_koloryt.html?lokale=warszawa
Obserwuj wątek
    • chlodne_dlonie Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 10:23
      Przy okazji ostatniej wizyty w Krakowie chciałam, jak kiedyś mój Dziadek mnie, zabrać Młodą na klasyczny serniczek krakowski. Niestety lokal zamknięty. Łudziłam się, że może remont..

Przykre to bardzo, w moim mieście też co najmniej kilka małych zakładów (m.in. szewc, krawcowa) ostatnio padło. Za to banków i second-handów, tudzież 'buciarni' ze śmierdzącym chińskim obuwiem przybywa uncertain
      • mad_telepath Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 11:06
        Chłodne_dłonie, mieszkam w centrum - do krakowskiego Rynku mam na piechotę kilkanaście minut - i coraz częściej odnoszę wrażenie, że wokół mnie powstaje zagłębie bankowo-szmateksowesad
      • gazeta_mi_placi Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 13:23
        Szewca mam przecznicę dalej i kolejnego dalszą przecznicę.
        Krawcowych w promieniu 5 minut na piechotę co najmniej trzy.
        Poza tym polecam kremówkę z Czarodzieja.
    • king.james Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 10:46
      Kraków w ogóle dla mnie jest przereklamowany. Oczywiście Stare Miasto i Kazimierz - bomba, ale ogólnie jako miasto odbiega klimatem od chociażby Gdańska czy Wrocławia.
      • mad_telepath Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 10:58
        Nie tyle przereklamowany, ile niewłaściwie reklamowany. Wierz mi, wielu miejsc godnych uwagi nie znają sami krakowianie.
        • king.james Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 11:18
          Nie chodzi mi o miejsca i to, co można zobaczyć, ale jak się w danym mieście czuję i jacy są tam ludzie. Poza niewątpliwymi urokami turystycznymi Kraków kojarzy mi się mimo wszystko z szarością i brakiem klimatu. Fajnie przyjechać i spędzić parę dni, ale mieszkać bym tam nie chciał. Taki Gdańsk pod tym względem jest zupełnie inny - nie tak imponujący w centrum, ale bardziej przyjazny ogólnie, włącznie z ludźmi, którzy na każdym kroku, spontanicznie pomagają turystom coś znaleźć, gdzieś trafić. Podobnie we Wrocławiu.
      • gazeta_mi_placi Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 12:18
        Sam jesteś przereklamowany....
        • king.james Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 12:37
          Miałaś nikomu nie mówić...
    • gazeta_mi_placi Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 12:20
      Na Długiej akurat jest wiele innych cukierni (co najmniej dwie inne).
      • sibeliuss Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 12:25
        Innych, ale tej już nie ma.
        • gazeta_mi_placi Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 13:06
          A u Was bar mleczny zamknęli big_grin
          • sibeliuss Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 13:14
            Nie zachowuj się głupio, schowaj swoja dziwaczną awersję do Warszawy i popatrz przytomnie. Ja wiem, że to że ktoś może lubić nie swoje miasto przekracza Twoją zdolność postrzegania, ale u inteligentnych ludzi tak bywa. Kraków jest jaki jest i co do tego wiele osób nie ma zastrzeżeń, ale ostatnio niestety robi się mało ciekawie. Zagadnienie to ma proste uwarunkowanie - tam nadal ścisłym centrum jest Stare Miasto, w Warszawie tak nie jest. U nas Starówka ma charakter historyczno-turystyczny.
            Naprawdę w Krakowie wolałbym odbijać się od kawiarenek i pubów niż patrzeć w zaklejone reklamami szyby banków i zamiast kawy móc odwiedzać apteki.

Chyba wiesz o czym mówię?
            • gazeta_mi_placi Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 13:19
              Ale artykuł był w tym tonie jakby na Długiej była tylko ta jedna jedyna cukierenka którą zamknęli a dookoła same placówki bankowe, a tak nie jest, jest co najmniej kilka innych cukierni, księgarnia, sklepy.....
              P.s. Pod względem ilości knajpek i barów Kraków przewyższa nawet Nowy York (w stosunku oczywiście do swojej powierzchni).
              Poza centrum - Rynkiem w którym gustują często okoliczni dresiarze i mieszkańcy Warszawy mamy też bardziej klimatyczny Kazimierz.
              • sibeliuss Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 13:23
                > Poza centrum - Rynkiem w którym gustują często okoliczni dresiarze i mieszkańcy
                > Warszawy mamy też bardziej klimatyczny Kazimierz.

Powielasz głupie stereotypy.
                • gazeta_mi_placi Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 13:45
                  Akurat to prawda.
    • loczek62 Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 13:33
      Na jednej z głównych ulic (Grójecka) w dzielnicy w której mieszkam na odcinku Pl.Zawiszy ul.Dickensa jest co najmniej 20 banków.
      • gazeta_mi_placi Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 13:44
        W Warszawie?
        • loczek62 Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 13:54
          gazeta_mi_placi napisała:

> W Warszawie?

Nie, w Raciborzu Miedoni...
          • gazeta_mi_placi Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 14:56
            Nie każdy mieszkaniec Polski musi znać rozkład ulic Warszawy, naprawdę....
            • sibeliuss Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 14:58
              To tak samo jak z Krakowem smile
              • gazeta_mi_placi Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 15:24
                Ale ja nie wymagam od nikogo znajomości wszystkich ulic Krakowa i nie nabijam się z ludzi którzy np. mogą nie wiedzieć, że Karmelicka i Pędzichów są akurat w Krakowie.
                • sibeliuss Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 15:33
                  Albo, że na Wrocławskiej stoją apartamentowce suspicious
            • loczek62 Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 15:01

> Nie każdy mieszkaniec Polski musi znać rozkład ulic Warszawy, naprawdę....

Ale ja nie ukrywam w swym profilu na gazeta.pl w jakim mieście mieszkam i trudno mi uwierzyć że tam nie zaglądałaś/eś..
              • gazeta_mi_placi Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 15:25
                Nie zaglądam do wizytówek wszystkich osób z forum gazetowego.
                • sibeliuss Re: Kraków traci koloryt 13.06.12, 15:33

> Nie zaglądam do wizytówek wszystkich osób z forum gazetowego.

Jasne suspicious
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka