Dodaj do ulubionych

Kaszka owsiana

13.03.11, 10:11
Czy mogę podać córce kaszkę owsianą bez wcześniejszego wprowadzania glutenu(tzn.jeszcze nie dałam jej ani razu kaszy manny do zupki).Po prostu zacznę od małej ilości kaszki owsianej i będę obserwować.Mała ma zatwardzenia,dlatego chcemy zamienić kaszkę mleczno-ryżową na zdrowszą-owsianą.
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: Kaszka owsiana 13.03.11, 14:58
      z tym glutenem to nie woadomo, jest wiele roznych zalecen, zmieniajacych sie; konczy sie na tym ze decyzja w sumie nalezy do opiekuna.

zrezygnowac z ryzowych mozesz na rzecz kaszki kukurydzianej - nawet jesli nie ma takiej na polkach z dzieciowym jedzeniem, to po prostu kup kasze kukurydziana drobna, i dodaj owoce - bedzie jeszcze zdrowsza, bez cukru niepotrzebnego

chyba kasza jaglana tez jest bezglutenowa, wiem ze ta znajduje sie w ofercie kaszek Holle, ktorych nazwa czesto pada na forach jako zdrowszej alternatywy slodkich ulepkow znanych firm

--
      Zdrowe Rozszerzanie Diety
    • princessa.of.persia Re: Kaszka owsiana 13.03.11, 17:47
      Mozesz zaczac podawanie kaszki owsianej jako ekspozycje na gluten zamiast manny - owsiana zawiera gluten.
      Potwierdzam ze Holle jest super i maja w swojej ofercie super kaszke bezglutenowa jaglana.
      Z glutenem tez jest fajna orkiszowa, ktora tez zawiera blonnik.
    • agnieszka.lelen Re: Kaszka owsiana 17.03.11, 01:04
      Ekspozycja na gluten to wprowadzenie jego małych ilości do diety niemowlęcia. Ustalono na początek 2-3 g czyli 1/2 łyżeczki kaszy lub kleiku glutenowego zbożowego - ale niekoniecznie kaszy manny. Przy zaparciach bardzo pomocna jest kasza jaglana - jest bezglutenowa więc można wprowadzić w 5mies; można też kaszkę kukurydzianą (też jest bezglutenowa) Pozdrawiam.
      • terpuka Re: Kaszka owsiana 19.03.11, 12:44
        ja robiłam ekspozycję na gluten kaszką owsianą, z tego powodu, o którym piszesz
        owies zawiera o wiele mniej glutenu niż pszenica więc robiłam porcyjkę z 50ml wody co drugi dzień
        i tak jak pani ekspert już napisała świetna na zaparcia jest kaszka jaglana, ja kupowałam Holle
        • Gość: kasia Re: Kaszka owsiana IP: 83.142.197.* 19.03.11, 13:23
          a ja myślałam że gluten to tylko w pszenicy jest. Od kilku dni podaję synkowi (8miesięcy) kaszkę owsianą normalnie na śniadanie, nie wiedziałam że zawiera ona gluten. I do tego normalnie ekspozycję w zupie robiłam ;(
          • aspazja30 Re: Kaszka owsiana 24.03.11, 11:25
            Dziękuję za wszystkie rady,zwłaszcza pani ekspert !Najsmutniejsze dla mnie w tym wszystkim jest to,że ja się staram,dawkuje małej owsiankę zaczynając od małych ilości,a tu teściowa pod moją nieobecność wszystko psuje!Okazuje się,że super babcia,to już chlebek dziecku dawała,a nawet i ptasim mleczkiem częstowała:((
            • Gość: DOC Re: Kaszka owsiana IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.11, 21:40
              I dobrze dziecko musi wszystkiego próbować.
            • momago Re: Kaszka owsiana 19.05.11, 22:29
              Kawałek skórki od chleba to bardzo dobry pomysł, ale to ptasie mleczko... Ja też uważam, że dziecko powinno różnych rzeczy spróbować, ale niech może na początek pozna wszystkie warzywa :-)
      • Gość: mk Re: Kaszka owsiana IP: *.toya.net.pl 23.04.12, 08:49
        a ja mam pytanie bo moja córa dopiero za tydzien skonczy 5 miesięcy, a pediatra podczas szczepienia zaleciła juz wprowadzac gluten... ? i pomimo ze dziecko na piersi, caly czas na 50 centylu to od 4tego mca kazala wprowadzac nowe produkty....

przyznam szczerze ze juz sie gubie czy wprowadzac wczesniej czy czekac i te kaszki, gluten... ile lekarzy tyle opinii :/
        • momago Re: Kaszka owsiana 23.04.12, 09:54
          Do poczytania:
          forum.gazeta.pl/forum/w,1135,135096359,135096359,gluten_kwestia_techniczna.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka