Dodaj do ulubionych

masło klarowane

01.11.11, 18:57
Dziecko mi wysypało, takie żółtawe placki dostało na policzkach.
Sprawców możliwych jest sztuk 2:
-albo orzeszki ziemne pochłaniane przeze mnie w ilosciach hurtowych,
-albo masło, dodane do ostatnich 2 zup

Ponieważ masło fajnie jedzenie "dosmacza", w zupełnie inny sposób niż inne tłuszcze- mam pytanie: czy gotowe masło klarowane młodzieży mogę podać?
Obwinianie orzeszków sobie odpuszczę ;)
Obserwuj wątek
    • momago Re: masło klarowane 01.11.11, 22:44
      Spróbuj dać. Ostatecznie zwykłego masła też chyba w domu nie wyrabiasz? :-)
      Poczekaj tylko aż te placki z buzi znikną.
      To był pierwszy kontakt dziecka z nabiałem?
      • mia_siochi Re: masło klarowane 02.11.11, 08:43
        Tak. Najśmieszniejsze, że nie pomyślałam, że to od nabiału może być. Widziało go 3 pediatrów (przy okazji kwalifikacji do szczepienia, odwlekaliśmy to, bo ząbkowanie, katar itd) i ŻADEN nie wpadł na to, że to nabiał. Wszyscy tylko załamywali ręce "ojej, jakie on ma policzki". Dopiero moja "dorosła" lekarka mi to podpowiedziała. Tydzień bez masła i włala- policzki jak pupka niemowlaka ;)
        • momago Re: masło klarowane 02.11.11, 09:22
          Masło w sumie najmniej alergizuje z nabiału, ale skoro taka reakcja to trzeba odtawić na kilka tygodni.
          Może to dlatego, że zbiegła się w czasie infekcja i ząbkowanie.
    • agnieszka.lelen Re: masło klarowane 03.11.11, 20:21
      Alergia na orzeszki ziemne jest jedną z najczęstszych na świecie. Jeżeli Pani podejrzewa masło jako przyczynę zmian skórnych to należy wstrzymać jego podawanie chociaż do ustąpienia zmian (i potem ew. zastąpić klarowanym)
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka