IP: *.play-internet.pl 15.01.12, 13:55
Mam pytanie dot. przepisów na dania dla dzieci z Sinlac'kiem - wszędzie w przepisach podana jest mąka ryżowa, natomiast mój syn uczulony jest na "krowę", nie na gluten. Czy tą mąkę ryżową próbowałyście kiedyś zastąpić "zwykłą" mąką? Da się tak?
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: sinlac 16.01.12, 00:53
      Często współistnieje alergia na pszenicę; no i sinlac można podawać małym, młodym niemowlętom a więc zwykle przed wprowadzeniem glutenu. Niestety nie wiem jak uda się potrawa z inną mąką.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • una_mujer Re: sinlac 16.01.12, 13:31
        A czemu nie chcesz dodać mąki ryżowej, albo kleiku? Kleik nie jest bardzo drogi; ja używam Bobovitę.
        Ryżowa jest bardziej "klejąca" od zwykłej; jeżeli konsystencja dania jest istotna, to przy zwykłej będzie trochę inna. A kleik, jeśli dziecko jest uczulone na mleko (tak jak moje) możesz też zrobić jako osobne danie, zamiast na mleku to na wodzie zmieszanej z soczkiem jabłkowym (oczywiście bez cukru); do tego rozgniatam widelcem trochę banana i moje dziecko (6,5 miesiąca) wcina, aż jej się uszy trzęsą... Mogę chyba powiedzieć, że to na razie jej ulubione danie poza piersią.
        • maltry Re: sinlac 16.01.12, 22:10
          > A czemu nie chcesz dodać mąki ryżowej, albo kleiku?

Hmm... Po prostu nie wpadłam na pomysł, że tak można :D

Mój syn jest starszy, ma 15 m-cy, do tej pory było ok jednak jakieś 3 tyg temu wyszło mu uczulenie na mleko (po odstawieniu mleka i przejściu na produkty z kozim mlekiem liszaje na plecach bledną więc to na bank to :/ ), spodobały mi się przepisy na różnego rodzaju placuszki z sinlac'kiem stąd pomysł, by wykorzystać to dla młodego - uwielbia wszelkiego rodzaju placki i placuszki, jednak bez mleka mam dość ograniczony wybór. Z wagą też w ostatnim czasie ma problem więc chcę spróbować

Dziękuję :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka