Dodaj do ulubionych

menu 7,5miesiaca

IP: *.centertel.pl 18.05.12, 20:22

witam przeczytałam kilka wątków na forum i trochę sie przestraszyłam bo z tego co tu piszecie moja 7,5miesięczna córcie chyba za mało je..
nie wygląda jakby była głodna bo jest pogodna, uśmiechnięta jest drobniutka waży ponad 6kg a wydaje mi sie,że gdyby była głodna to upominałaby sie o jedzenie
jej dzienne menu wygląda tak:
między 6-8 opróżnia obie piersi
ok 11 kaszka mleczno ryżowa lub manna (bobovita, nestle)czasem dodaję pół słoiczka owoców
ok14-15 zupka (gotuję zazwyczaj z trzech składników narazie wprowadzałam z marchewki, pietruszki,pora,ziemniaka,zielonej fasolki,brokuła,kalafiora, dodaję też mięso z indyka, gotuję na maśle lub oliwie z oliwek, niedługo planuje wprowadzić żółtko zamiennie z mięskiem)
ok17 (nie zawsze)piers ale niewiele wypija
ok 19 ok 150-180 odciągnięte mleko zagęszczane kleikiem ryżowym kukurydzianym lub kaszką

oprócz tego w ciągu dnia zjada kilka chrupek kukurydzianych i pije soczek rozcieńczony z wodą9ok 100-150ml)
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: menu 7,5miesiaca 21.05.12, 18:38
      6kg w wieku 7,5 mies. to istotnie poniżej 3 centyla; chyba, że dziecko jest byłym wcześniakiem lub z inną przeszłością chorobową. Warto prześledzić jej wcześniejsze przyrosty masy ciała. Rozumiem, że rozwija się prawidłowo?
      Nie określiła Pani ilościowo posiłków więc trudno się odnieść. Są niemowlęta, które nie upominają się jedzenie; trzeba mieć to na uwadze. Masło/oliwę z oliwek dodajemy do już ugotowanej zupki; nie gotujemy tłuszczu.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka